Ректорку угорського інституту у Берегові підозрюють у захисті фіктивної дисертації та "саботажі" конкурсу на посаду керівника вишу

Журналістське розслідування щодо ректорки Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ, яке днями потрапило до угорських ЗМІ, ставить під сумнів легітимність перебування Ілдіки Орос на згаданій посаді, а перевірені факти вказують на можливі порушення при отриманні нею наукового ступеню кандидата педагогічних наук.

Ректорку угорського інституту у Берегові підозрюють у захисті фіктивної дисертації та "саботажі" конкурсу на посаду керівника вишу

У матеріалах ЗМІ йдеться про те, що ректор угорськомовного інституту на Закарпатті, ймовірно, порушила п.4 статті 42 Закону України «Про вищу освіту», де прописано, що в.о. керівника вишу може призначатись засновником не більше ніж на шість місяців. Ілдіка Орос вже понад три роки (з січня 2016 року – ред.) є виконувачем обов’язків ректора вказаного інституту. При цьому у внутрішніх документах вишу та в угорськомовних медійних повідомленнях вона позиціонує себе не в якості тимчасового керівника, а як повноцінний ректор ЗУІ.

Автори публікації задаються логічним питанням - чому засновники інституту вже багато років поспіль не можуть спромогтися провести обрання ректора відповідно до вимог чинного законодавства України?

Ймовірно, це пов’язано з тим, що засновники вишу, серед яких і екс-нардеп та голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, через змову з Ілдікою Орос намагаються зберегти реальний вплив у єдиному угорськомовному ВНЗ Закарпаття. До речі, сама Ілдіка Орос є депутатом Закарпатської обласної ради від ТУКЗ-КМКС, давньою соратницею та партнером особисто Брензовича, якого підозрювали у нецільовому використані коштів благодійних фондів Угорщини, у тому числі й на освіту угорців Закарпаття.

Власне обрання Ілдіки Орос на посаду ректора далеко не однозначне з цілої низки причин.

Найбільш вагомим аргументом є те, що у ході публічного конкурсу на посаду керівника закладу вищої освіти можуть стати надбанням широкої громадськості порушення в ході отримання Ілдікою Орос наукового ступеню «кандидат педагогічних наук».

Згідно з інформацією, яку поширює сама освітянка, а також певні лояльні до неї закарпатські та угорські ЗМІ, Ілдіка Орос в 2001 році захистила докторську дисертацію і отримала ступінь «доктора філософії» (PhD – Ред.) з педагогічних наук в Дебреценському університеті (Угорщина) і на підставі цього у 2013 році нострифікувала свою наукову роботу в Україні на базі Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. За результатами цього, наказом Міністерства освіти України було затверджено рішення спеціалізованої вченої ради тернопільського вишу про присудження їй наукового ступеня кандидата наук за науковою  спеціальністю 13.00.01. «Загальна педагогіка та історія педагогіки».

Разом з тим, аналіз офіційних баз даних угорської наукової спільноти, зокрема сайту Угорської докторської Ради (Országos Doktori Tanács, Hungarian Doctoral Council) , на якому публікуються дані щодо всіх угорських науковців, які отримали або претендують на наукові ступені з детальним описом їх кар’єри та наукових і педагогічних досягнень, вказує на те, що Ілдіка Орос станом на даний час не отримувала в Угорщині звання доктора філософії.

Так, у 2001 році вона справді закінчила докторські курси HTDI (тобто аспірантуру з гуманітарних дисциплін – ред.) Дебреценського університету під керівництвом професора педагогіки Тамаша Ласло Сабо і успішно захистила курсову роботу (угорською – дисертацію) на тему «Стан угорськомовної освіти в  перше десятиріччя становлення української державності (1989-1999 роки)».

Однак, дані, розміщені на особистій сторінці професора Сабо на сайті Угорської докторської Ради, де перелічуються його аспіранти та їх досягнення, також вказують на те, що Ілдіка Орос угорську (і загальноєвропейську) наукову ступінь «доктора філософії, PhD» отримати не спромоглася.

На жаль, зазначають автори публікацій, точне встановлення, що саме нострифікувала та захищала (або просто захищала) очільниця ЗУІ в Тернопільському педагогічному університеті, є неможливим. Адже, всупереч загальноприйнятій в Україні науковій практиці, текст дисертації, та навіть автореферат зазначеної роботи Ілдіки Орос в українських базах даних є недоступним. Його неможливо відшукати ні в базі кандидатських дисертацій бібліотеки ім.Вернадського, ні в інших подібних каталогах, ні навіть фізично в бібліотеці тернопільського вишу, де проходив захист зазначеної наукової роботи.

Підсумовуючи результати журналістського розслідування, можна припустити, що в Україні Ілдіка Орос надала до захисту в якості кандидатської дисертації ту саму курсову роботу про угорськомовну освіту на Закарпатті, яку вона написала в 2001 році в Дебреценському університеті. При цьому вірогідно, що вона, представивши курсову роботу за наукове дослідження «доктора філософії», ввела в оману спеціалізовану вчену раду і, у підсумку, незаконно отримала науковий ступінь кандидата педагогічних наук. 

А відтак, незаконним є не тільки багаторічне перебування Ілдіки Орос на посаді в.о. ректора ЗУІ, де тільки у 2018 році її зарплатня склала понад 1 млн 180 тисяч грн, але й її оплачувана участь в діяльності ряду інших організацій і освітніх установ, на яку пані Орос запрошували саме як педагога-науковця, «доктора наук» європейського взірця.

 
25 жовтня 2019р.

Теги: ректорка, дисертація, саботаж, конкурс, Ілдика Орос

Коментарі

Дійсність 2019-11-10 / 13:19:41
Високоінтелектуальний вираз обличчя.
Висококультурний образ.
Ректорами не стають люди з вулиці.

Кожне чудо три дні тримається.
Все обійдеться.

Вуву 2019-11-02 / 08:33:06
Всьотаки Ороска як не крути
... УГНЄТЬОННАЯ
З переду йійі "угнітає" будаРпешт (в особі орбана)
З заду угнітає кийів
(Наскільки це можливо)
Так і проходить життя в нейі.
ХОЧ НА ФЛЮГЕР ВІШАЙСЯ.

Вуву 2019-11-02 / 08:26:13
Так і уйрегмомо ороска
Як для хунів
СУПЕРГІРОВ
А як ми говоримо про те що вона там (в ЗУІ) робить.?
УГНЄТЬОНННАЯЯЯ !!!

Вуву 2019-11-02 / 08:21:02
Як жебрати гроші у ЄС і отримувати гранти ...
УНЄТЬОННИЄ.
Як бути в нато і мати захист свого суверенітету від рашки ... Але при цьому не платити за це ні гроша ...
УГНЄТЬОННИЄ.
Як блокувати співпрацю Украйіни із НАТО.
СУПЕРНАЦІЯ.
Як приймати в себе путіна і приховувати в себе ГРУшників ...
СУПЕРНАЦІЯ.
Як роздавати свойі паспорти нашим громадянам ...
СУПЕРНАЦІЯ.
Аяк наші двопаспортники пойіхали туди голосувати ...
ВІДРАЗУ УГНЄТЬОННИЄ.
PS.
НАВІТЬ ФЛЮГЕР ТАК ШВИДКО НЕ КРУТИТЬСЯ У ВІТЕР ...
ЯК ХУНІЯ ...
МІЖ УГНЄТЬОННИМІ І СУПЕРНАЦІЄЮ.

Справедливість 2019-11-01 / 12:49:13
Фізиру, щоб нашкодити Україні. Що тут не зрозуміло? Це МОН може сказати, що там з тим захистом. Якщо порядок, то тепер мадяри кричатимуть про утиски. Хоча, це для них привід пожебрати як угнєтьонниє.

фізиру 2019-11-01 / 09:42:50
пане поясніть тоді чому саме канали медведчука підняли це питання і саме перед зустріччю орбана з російським президентом

Микола Уж 2019-11-01 / 02:03:08
Макс, ви читати вмієте чи лише дурні коменти писати? Написано ж в кінці джерело інформації - телеканал ЗІК, до них і задавайте питання про посилання на угорські ЗМІ тощо

макс 2019-10-31 / 14:01:53


Апелювання до Адміна - порушення правил коментування. Коментар видалено. Адмін


макс 2019-10-31 / 13:17:30
Дайте посилання на угорське змі

Справедливість 2019-10-31 / 12:12:14
Вуву, там нічого і приймати не потрібно. Просто підняти документи та дисертацію. А потім, залежно від результату, запитати відповідних людей.

макс 2019-10-31 / 07:55:08


Маєте аргументи й факти - аргументуйтуйте та наводьте фактаж, а не плескайте язиком.І добирайте слів. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2019-10-31 / 05:28:47
Я думаю що з МОНУ дадуть відповідь по акредитаційі ЗУІ.
А заодно розберуться і з іншими
чиновницькими внутрішніми
зловживаннями і порушеннями.
Просто у "потрошенка" в хуніі кондитерська фабрика і він не дуже був зацікавлений вникати в суть справи щодо того що творилося в самому МОНІ.
Бо все одно все що "відстібалося " і "загрібалося" ... Звозилось готівкою в спортивних сумках і валізах до нього в АП на 3-й
поверх.
А суми бабла були просто психічно неосяжні .
Але тепер інший час і є надія ... Що рішення будуть приняті максимально правильні і зважені.

фізиру 2019-10-31 / 01:38:09
У тебе манія переслідування :) Різноманітні НАТОвські движі відбуваються часто і системно і абсолютно все, що відбувається на угорську тему, можна подавати як провокацію, приурочену до котрогось із них.

сорри 2019-10-30 / 22:15:09
Мочити, мочити і ще раз мочити.
Хоча б за оце - https://zakarpattya.net.ua/News/196749-Na-tli-vizytu-Putina-Uhorshchyna-zablokuvala-zaiavu-NATO-shchodo-Ukrainy-cherez-nachebto-uhortsiv-Zakarpattia

Справедливість 2019-10-30 / 21:54:30
Якби з МОН дали відповідь - було б правильно. Ну раз уже підняли питання.

фізир 2019-10-30 / 21:14:07
вся ця справа вигулькнула можливо як медійна провокація перед візитом путіна до будапешта й приїзду делегації нато в україну щоб дати в руки угорців ще один доказ переслідування представника угорської меншини в україні й можливість постійно блокувати звязки києва і нато судячи з кількості дописів тим хто це придумав провокація чудово вдалася

До Маша 2019-10-30 / 12:59:17
А хто в чужу хату заліз? ЗУІ в Україні знаходиться. І не маніпулюйте національним питанням. До чого тут те, що угорка? Нострифікували ступінь де? В Тернополі та МОН. Ви вже зовсім на своєму угорському нацизмі схибилися.

Маша 2019-10-30 / 08:10:08
Дорогі коментарі,порийтесь в Україських школах хто як і за скільки тисяч підтвердили свої дисертаціїїчого ви все ціпляєтесь за угорців?вони вам мішають чому?тому що вони венгри а ви українці чого так не навидете їх так що вони вам зробили ?спочатку виметіть свою хату потім ідіть до чужої.

макс 2019-10-29 / 11:29:26
А хто підозрює? ??

Фікція 2019-10-28 / 22:04:45


Хамство. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини