Викладачі угорського інституту в Берегові, завдяки яким виш отримує акредитацію, постійно проживають в Угорщині чи зовсім не викладають

Основна з причин – це поважний вік професорсько-викладацького складу, які перебувають на пенсії і вже фізично не можуть займатись науковою роботою, хоча керівництво Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, використовуючи їх статус, впливає на комісії МОНу і зберігає акредитацію ряду кафедр вишу.

Викладачі угорського інституту в Берегові, завдяки яким виш отримує акредитацію, постійно проживають в Угорщині чи зовсім не викладають

18 вересня в Берегові відбулись урочистості з нагоди початку навчального року в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ. Цей виш є досить унікальним для нашої країни, адже фінансується сусідньою державою, є освітнім та, свого роду, науково-ідеологічним центром угорської меншини Закарпаття, особливо тієї її частини, яка тяжіє до найбільш впливової громадсько-політичної організації місцевих угорців – Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ). Остання, до речі, кадрово і фінансово повністю ЗУІ контролює. Цей "контроль" неоднозначно оцінюється навіть частиною угорців краю і призводить, зокрема, до гострих дискусій щодо оцінки діяльності вишу у соціальних мережах. У чому, до прикладу, можна пересвідчитись тут, або тут.

Однак інститут, незважаючи на широко висвітлюванні в українських та угорських ЗМІ постійні непорозуміння як з українськими компетентними контролюючи органами, так інколи й з правоохоронцями, успішно функціонує вже багато років і навіть має різні рівні акредитації з ряду спеціальностей. Звісно, на підставі ґрунтовних акредитаційних висновків компетентних експертних комісій, сформованих профільним міністерством українського Кабінету Міністрів.

Однак, навіть побіжне порівняння фактичного стану справ в інституті і викладеного у цих висновках дозволяє виявити певні невідповідності, які ставлять під сумнів об’єктивність роботи експертних комісій і викликають підозру щодо наявності певної корупційної складової у функціюванні вишу.

Зокрема, досягнення необхідного акредитаційного рівня кафедрами передбачає наявність відповідної якості науково-викладацького складу.

І справді, комісії в ході вивчення цього питання серед іншого зазначають, що кафедри інституту очолюють науковці-викладачі відповідного рівня.

Так математичну кафедру очолює визнаний міжнародною науковою спільнотою професор, доктор математичних наук Адальберт Бовді. Кафедру угорської філології – знаний закарпатський вчений-філолог і журналіст, професор Степан Ковтюк. А кафедру історії та суспільних наук – професор, доктор історичних наук Микола Матьовка.

Звісно, робота кафедр, якими керують такі знані у своїх наукових сферах фахівці, є вагомим аргументом для отримання акредитації на підготовку бакалаврів та магістрів  відповідної спеціалізації.

Однак ряд фактів вказують на те, що, насправді, ці поважні науковці є тільки номінальними керівниками і вже роками фактично не мають жодного відношення до ЗУІ.

Так, Адальберт Бовді, якому вже 85 років,  постійно проживає в Дебрецені (Угорщина), де з 2001 року викладав у Дебреценському університеті і звідки пішов на заслужену пенсію. В Україні останні роки буває рідко і тільки для того, щоби навідати родичів. Зокрема, у 2018 році професор Бовді перебував на території нашої держави всього 36 днів, у поточному – тільки 15. До речі, країну покинув 16 вересня, хоча мав можливість всього через два дні взяти участь у вищезгаданому урочистому відкритті навчального року і, мабуть, це було б природньо для керівника однієї з кафедр вишу. Але його там не було, що є досить яскравим свідченням того, що насправді він цією кафедрою і не керує. Хоча у експертних висновках, підписаних в минулому році комісією на чолі з доктором фізико-математичних наук, професором і завідувачем кафедри математики Дрогобицького державного педагогічного інституту імені Івана Франка Б.Винницьким, чомусь констатується прямо протилежне.

Ще гірша ситуація з керівником Кафедри історії і суспільних наук, професором Матьовкою. На жаль, знаний ужгородський історик вже роками важко хворіє, у зв’язку з чим прикутий до ліжка і, за свідченням близьких, вже навіть ментально не спроможний до науково-викладацької діяльності.

Незважаючи на це, в кафедральному експертному  висновку за поточний рік, підписаному 26 червня головою відповідної комісії МОНУ професором, доктором історичних наук, завідувачем кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Черкаського національного університету Ф.Морозовим, саме професор Матьовка вказаний керівником кафедри ЗУІ. Як, власне, і у висновках за минулі роки.

Аналогічні сумніви викликають твердження стосовно професора Ковтюка, зроблені в експертних висновках від 27 червня ц.р., підписаних комісією МОНУ, очолюваною доцентом, кандидатом філологічних наук Христиною Зикань – завідувачем кафедри угорської філології Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет», а також стосовно завідувача кафедри хімії і біології ЗУІ професора Степана Буцка, викладені в експертних висновках від 26 червня 2019 року комісії  на чолі з професором, доктором біологічних наук Оленою Северинською – деканом біолого-екологічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Ці сумніви обумовлені не тільки поважним віком вказаних керманичів кафедр (адже Ковтюку цього року виповнилося 85, а Буцку – 89 років) та інформацією, отриманою від студентів і викладачів ЗУІ про стан їх здоров’я і викликаною цим неучастю у роботі вишу.

Їх обумовлює і вивчення розкладу занять ЗУІ, яке дає змогу чітко встановити той факт, що в поточному навчальному році (та й у минулі роки) ні Матьовка, ні Бовді, ні Ковтюк у вказаному закладі взагалі не читають лекцій. Проведення ними занять зі студентами в будь-якій іншій формі також не заплановано. Аналогічна ситуація і з науковою складовою їх «роботи» в ЗУІ.

Та навіть шляхом здійснення банального пошуку на сайті берегівського інституту за ключовими словами «Матьовка», «Ковтюк», «Бовді» та «Буцко» можна  переконатися, що вказані особи вже кілька років абсолютно ніякого стосунку до функціонування ЗУІ та нібито очолюваних ними кафедр не мають.

У зв’язку з цим виникає логічне питання: на підставі чого компетентні комісії МОНу зробили висновки щодо роботи вказаних науковців у Закарпатському угорському інституті і чи відповідають ці висновки дійсності? Які з інших кафедр угорськомовного вузу мають подібну акредитаційну ситуацію? Чи бере керівництво вишу участь у подібного роду підміні фактів?

Поки що громадськість залишається без відповідей.

18 жовтня 2019р.

Теги: угорці, Угорщина, інститут, акредитація, Берегово

Коментарі

Вуву 2019-11-03 / 01:59:20
ПРОХХХФЕSSОР !
Це ж елЄментарно .
Так це ті що перед цим"розгромили" університет Сороса в будаРпешті.
Невже ви цього не знали ?

Прохвесор 2019-11-02 / 14:56:17
Хотілося б знати, хто автор цього грунтовного дослідження?
Бо, бачу, добре знається на університетських справах.
І після розгрому "мадярського вузу", певно, єдиного на Закарпатті, де студенти не дають хабарів викладачам, він візьметься за такі стовпи науки та освіти, як пост-ващуківський УжНУ чи мукачівську бужню під американською абревіатурою "МТІ". Ну, чисто для балансу.

Вуву 2019-10-23 / 21:51:01
Наче різні подійі стались найближчими днями і "наче" не привязані одна до однойі.
Але це лишень на перший погляд.
Вручення маскалю найвищого ордену хунійі з рук ідияртом ...
наперед завчасно ... Є чітко спланованою акцією.
... Щоб в такий спосіб відвернути увагу широкойі громадськості від порушень з
отриманням акредитацій ЗУІ.
ОЧВИДНО ЩО ЦЯ ШПИГУНСЬКА "альма матер" для хунійі є дуже цінна штука і важлива річ.
І НЕ ТІЛЬКИ У ФІНАНСОВОМУ РОЗУМІННІ ЧИ ЕКВІВАЛЕНТІ.
А заодно і маскаля тою нагородою "прикрили" ... Від кримінального переслідування.
Хоча для простих жителів Закарпаттям є очевидними прості і зрозумілі речі ...
Того що сам факт нагороди губернатора злодія і прихильника "тихого сепаратизму" є спірним і як таким який викликає подив і здивування.
А НЕ КОЛОТНЕЧУ І ПРОТИСТОЯННЯ
на що можливо теж було зроблено певний розрахунок.

Правда 2019-10-23 / 21:24:21
В Берегові частка липових кандидатів та докторів наук не нижча, ніж в УжНУ.

Справедливість 2019-10-21 / 08:41:08
Вуву, я вас розумію і часто підтримую, але в цьому питанні ЗУІ, про яке написано в статті, інститут можна зрозуміти. Вимоги МОН теж не ідеальні. А зараз ще й міністр без вищої освіти. А ви щось хочете від провінційного інституту. Вони навчають нормально.

Вуву 2019-10-21 / 07:13:23
То шо ви підняли важливу тему ото одно.
Но то шо ми зйіхали в сторону від поданого матеріалу то іше май гірше.
Правда ... Так а шо ви думаєте по "зуі" ???

правда 2019-10-20 / 23:54:18
Шановні колеги, професори і доценти УжНУ. Зрозуміло, що держава довела нас і науку в цілому до стану катастрофи, але майте хоч каплю совісті: не знущайтесь в такій мірі із науки. Розумію ще, коли дипломна робота пишеться для студента - роботодавці протягом випробувального терміну в умовах тотальної конкуренції відфільтрують таких лже-випускників вишу. Але займаючись "інтелектуальною проституцією" на рівні кандидатських та докторських робіт ви запускаєте в систему людей, які за своїм потенціалом і своїми здібностями не тягнуть навіть на студентський диплом. Вивести таких лже-науковців після захисту дисертації із наукової сфери буде потім надзвичайно важко, практично - неможливо. Не опускайте науку нижче плінтуса. Якщо вже і пишете дисертацію кандидата наук або доктора наук на замовлення - то хоча б дивісться на рівень людей, для яких ви цю послугу робите.

Справедливість 2019-10-20 / 23:05:47
То це не персонал. Анонімні звернення не розглядаються. Ще нам стукачів не вистачало. Завтра на вас настукають і підставлять. Це для відповідних професіоналів - раз плюнути. Історію не знаєте?

правда 2019-10-20 / 21:49:15
Звичайно ж персонал - маю на увазі секретаря вченої ради, керівника вченої ради, членів вченої ради та будь-яких науковців, які за бабло готові і рідну матір продати, не те що дисертацію комусь написати. На одній із вчених рад в Ужгороді за останній місяць із 4-х захищених дисертаці - 2 дисертації написані на замовлення однією професоркою, а друга дисертація написана і проштовхнута деканом факультету. І на цій раді десь 50% дисертацій за останні 15-20 років - це написані на замовлення дисертації. Якщо буде продовжуватись так і далі - почну спочатку публікувати прізвища, а потім - і анонімно звертатись в правоохоронні органи - подивимось як буде працювати закон Зеленського про стукачів - надіюсь, що цей закон запрацює. Просто тошнить кожен день дивитись біля себе на дебільних викладачів-колег, які ж до того забирають у професіоналів педагогічне навантаження.

Справедливість до Правди 2019-10-20 / 16:40:08
Персонал дисертацію не напише. Може ви мали на увазі членів вчених рад?

правда 2019-10-20 / 16:31:20
Але це пів біди - коли на кафедри приписують дійсно справжніх науковців, які реальною працею досягли результату в академічній науці. В Україні на сьогодні є більш глибока проблема - у науковій сфері процвітає "інтелектуальна проституція" вищого рівня: персоналом вчених рад з захисту дисертацій массово на замовлення пишуться кандидатські та докторські дисертації. В Україні у наукових сферах права, економіки і т.п. частка таких робіт сягає щонайменше 50-60% від загальної кількості дисертацій, захищених за календарний рік. І якщо низькоякісний персонал з купленим студентським дипломом в значній мірі відфільтрується приватним бізнесом протягом випробувального терміну, то низькоякісний персонал з купленими дипломами кандидатів чи докторів наук відфільтрувати із вищої школи набагато важче. Такий персонал потім займається "інтелектуальним" каліченням студентів. І якщо не змінити ситуацію - то деградація в освітній сфері тільки прискориться.










Справедливість 2019-10-20 / 12:59:18
Вуву скаже - як зав'яже.

Вуву 2019-10-20 / 10:06:40
Ворожнечу розпалили давно і без мене.
Так що переадресуйся до
Баби ороски
Бринзовича
Барто
Маскаля
Кішконя
Бочкаі
Орбанутого
Сіяртова
Бугагайла
Бабака
Петрушки
Ракокоція і кукуруців
І решта хунських геройів...
Ps.
Так буде більш чесно і порядніше з твого боку.

Wv T4 2019-10-20 / 08:53:33
Byby - Ти розпалюєш ворожнечу

Вуву 2019-10-18 / 23:50:40
Дякую за гарне побажання.

Студент 2019-10-18 / 23:32:27
Я не хочу ні з ким сваритися,тим паче під статтею. Тим паче,що ніде ніяких доказів нема. Тому удачі та надалі гарного вечора!

Вуву 2019-10-18 / 22:38:54
Мені цікаво з тобою спілкуватись .
Сам колись був студентом.
Те що в УжНУ (можливо)є така проблема це інша як кажуть історія (яка до цього матеріалу не має ніякого стосунку)
Як що ти пишеш про хабарництво в УжНУ ... Дай докази.
Зроби те чого вимагаєш від інших.
Нема ... Так нема ... пішли далі.
До коментарів ставлюсь по різному і не тільки критично.
Інколи скептично ...
Інколи (занадто) емоційно
Інколи із сарказмом
Інколи схвально.
По різному.
Яж людина.
Щодо Вірю - Не вірю.
Цеж не гадання на ромашці.
Це серйозні речі ... Які мають певні історично - політичні і соціальні (втч і освітні) передумови .
І Є Наслідки.
За які хтось (десь) повинен нести відповільність.
(Тому що є присутній людський фактор)
І от зараз ми все це обговорюємо.
А питання які є можна не тільки задавати (щоб ЗАДАВИТИ)
Вуву.
Але і самому пробувати знайти відповідь на свойі питання.
Тим більше що ти студент який напевно добре вчиться і має для цього всі можливості.

Студент 2019-10-18 / 22:12:05
До Вуву. Ну так,Ви праві. Звичайно в інших ВНЗ (наприклад в УжНУ,де викладачі несоромлячись кажуть "ціну" за екзамени) студенти знають більше,ніж в ЗУІ,де від кожного студента вимагають знати матеріал ну просто ідеально. Чому Ви так критично ставитеся до коментарів і вимагаєте доказів(вибачте,але я з Ваших коментарів це так розумію), а статті Ви вірите? Якщо вони вже написали,що професори не мають пар,то нехай закріплять документ(в даному випадку розклад),де буде цьому підтвердження.

Вуву до справедливість 2019-10-18 / 21:37:15
Ваша правда.
Люди нічого злого не зробили і не постраждали.
Викладачі займаються своєю роботою.

СПРАВА В ОТРИМАННІ АКРЕДИТАЦІЙІ ... ЯКА НАСПРАВДІ НЕ ВІДПОВІДАЄ ДІЙСНОСТІ У НАСЛІДКУ НЕПРАВОМІРНИХ ДІЙ КЕРІВНИЦТВА ЗУІ І КОМІСІЙ(йі) ЯКІ ЦЮ АКРЕДИТАЦІЮ ВИДАЛИ.
ПРО ВСЕ НАПИСАНО ДУЖЕ ВИВАЖЕНО І В ДЕТАЛЯХ.

До студента 2019-10-18 / 21:20:25
Є питання на які вуву (на превеликий жаль ... Ну хочаб тому що вуву не працює в МОНУ) ... Дати відповідь не може.
Але у тебе є прекрасний шанс ці питання офрмити і надіслати в МОНУ ... ЯК ОФІЦІЙНИЙ ЗАПИТ.
НА ЩО МОНУ ТОБІ ПОВИННІ НАДАТИ ОФІЦІЙНУ ВІДПОВІДЬ.
І Я ГАДАЮ ЩО ЯК ТИ ЦЕ ЗРОБИШ .
ЦЕ БУДЕ ПРЕКРАСНО.
БО ЧИНОВНИКИ ЯКІ СИДЯТЬ ТАМ ПО КАБІНЕТАХ ПОЧНУТЬ ПРАЦЮВАТИ.

НОВИНИ: Політика

22:20
/ 4
Зеленський призначив Сергія Кононенка начальником УСБУ в Закарпатській області
20:08
/ 2
Зеленський звільнив Гузинця з посади голови Ужгородської РДА
23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 3
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 15
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 13
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
» Всі новини