Пилососи для тротуарів

Ще у 2007 році парк спеціалізованої техніки КШЕПу (комунального підприємства, яке займається вивезенням сміття та прибиранням вулиць) Ужгорода поповнився трьома сучасними машинами, які працюють за принципом пилососа.

Пилососи для тротуарів

 

Не будемо аналізувати, правильно чи ні зробив тодішній мер обласного центру Сергій Ратушняк, коли віддав за кожну з цих прибиральних машин величезні гроші з міського бюджету – загалом більше півтора мільйона гривень. Однак факт залишається фактом: машини в місті є, але ніхто їх не використовує.

На інформаційний запит у міськраді «Замку» повідомили, що механізоване прибирання вулиць обласного центру проводиться у весняно-осінній період, коли середньодобова температура вище 7°С. Машина-причіп «Нордік» (її купили за 518 598 грн.), яка працює на базі трактора МТЗ-82, щоночі, з 22.00 до 8.00, нібито прибирає вулиці Собранецьку, Гагаріна, Будителів, Верещагіна, Кошового, Шумну, Другетів, Підгірну, Українську, Митну, Загорську, Корятовича та Слов’янську набережну.

Вакуумна підмітально-прибиральна машина «Джонстон» вартістю 941 тис. 240 грн. на базі МАЗ-5551, за переконанням ужгородських чиновників, так само щоночі вичищає вулиці Минайську, Грушевського, Перемоги, Заньковецької, Станційну, Анкудінова, Руську, Толстого, 8-го Березня, Легоцького, Джамбула, І.Франка, а також проспект Свободи, площі Петефі, Б.Хмельницького, Дружби Народів.

А довершувати чистоту ужгородських доріг має компактна вакуумна підмітально-прибиральна машина «Джонстон-С», придбана, щоб вичищати тротуари. Вона коштувала місту трохи більше 823 тисяч грн. і, судячи з інформації, отриманої у відповідь на запит, щоночі прибирає тротуари Київської, Православної та набережної Незалежності, площу навколо драмтеатру, площі Театральну, Народну, Кирила і Мефодія, проспект Свободи. 

Тим часом городяни жартують: підмітальні машини, певно, й Ужгорода не бачили, бо в місті їх (а особливо маленьку «Джонстон», яка прибирає тротуари) ні вдень, ні вночі не видно, а тротуари проспекту Свободи, мабуть, не підміталися ще з тих пір, як їх перемостили. А все, кажуть, тому, що ніжна техніка просто не пристосована їздити нашими дорогами. Вона не може вичистити бруд із бруківки або з такої модної нині тротуарної плитки. Щоб прибрати 25 тисяч квадратних метрiв за годину (як передбачили розробники), їй потрібна ідеально гладенька поверхня і багато палива, тож і стоїть нині унікальний агрегат у гаражах КШЕПу. 

Інші прибиральні машини хоч і працюють трохи частіше, все ж не виконали свого призначення – не замінили двірників. І як би не хотіли чиновники показати, що дорога техніка не іржавіє собі, а постійно у дії, ужгородці бачать, що внутрішньоквартальні території, дороги і тротуари залишаються з пилюкою і брудом, їх і надалі щоранку підмітають двірники, а не сучасні машини, придбані за наші з вами податки. Отже, напрошується висновок: якщо Театральну, Петефі та інші пішохідні зони продовжують вичищати двірники, це значить, що або пилосос для тротуарів взагалі не працює, або працює так, що за ним треба ще раз підмітати.

Андрій Митрак

21 серпня 2012р.

Теги: вулиці, прибирання

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи