За встановлення кондиціонерів на історичних фасадах в Ужгороді каратимуть

Нині в історичному центрі закарпатської столиці зіпсутих конди­ціонерами фасадів, як на Корзо, 4, можна нарахувати з сотню. Доповнюють цей «чудовий» ансамбль тарілки супутникового телебачення, антени й металопластикові вікна.

За встановлення кондиціонерів на історичних фасадах в Ужгороді каратимуть

Виникає питання: чи мають право на існування такі речі в багатому на історію центрі стародавнього міста над Ужем. Як виявилося, згідно з Правилами благоустрою міста, – ні. Виходить, що йдеться про «самодіяльність». Через це «Замок» поцікавився у головного спеціаліста органу з питань охорони культурної спадщини Ужгородської міської ради Маріанни Собран, де ж ті межі охоронної зони культурної спадщини, де людям потрібно обов’язково узгоджувати блага цивілізації з відповідними органами, і яка доля «декорацій», що вже існують.

«Це територія замку, площі Петефі, Фединця, Корятовича та центральні вулиці, де збереглася цінна ліпнина. У цих зонах потрібно узгоджувати не тільки зміну конфігурації фасаду чи даху, а й їх колір, заміну вікон, дверей, навіть встановлення кондиціонерів чи супутникових антен, – зауважила фахівець. – Виконання будь-яких реставраційних робіт слід обов’язково погоджувати з виконавчим органом».

Останнім часом помітною стала тенденція, коли люди  звертаються до спеціалістів, аби дістати дозвіл на ремонт. Та все ж, зізнається Маріанна Собран, доволі часто трапляються й такі, що приходять до фахівців, отримують допомогу, а відтак  однаково по-своєму ремонтують. І найбільш прикро, що йдеться про історичні будинки. Так зникає давня столярка, нівечиться ліпнина, з’являється невідповідний колір будинку тощо. Аби не нашкодити споруді чи відновити її зовнішній вигляд, фахівець радить щонайменше звернутися до архівів, у яких збереглися фотографії.

Та все ж погодження на встановлення кондиціонерів ніхто не просить. Ті, що вже розмістилися на фасадах будинків, є нині одною з найбільших проблем міста, адже не тільки псують  вигляд історичної споруди, а й залишають довкола себе калюжі.

Мешканець 4 будинку на Корзо Анатолій Павлік розповів, що хоч йому пощастило з сусідами, з якими він легко знайшов спільну мову і їм удалося відновити фасад будинку, та власник магазину за рогом вирішив «доповнити» його кондиціонером. «Шкода, що на­ші інтереси не зійшлися, – каже чо­ловік. – Ми працювали, аби по­­вернути будинку історичний вигляд, а тут спіткала така прикрість».

Згідно з правилами благоустрою міста, демонтувати невідповідні «аксесуари» повинні самі ж власники. Вони ж мають дбати і про виправлення самочинного будівництва та переобладнання балконів, встановлення супутникових антен, вивісок, заміни столярки, – всього, що може спричинити втрату автентичного вигляду будівлі. Якщо ж не роб­лять цього, компетентний орган встановлює штраф від 340 до 1700 гривень. Проте й грошове покарання не позбавляє відповідальності.

Анастасія Лесів

19 серпня 2012р.

Теги: кондиціонер, фасад, супутникова антена

Коментарі

Max 2012-08-19 / 23:08:54

Пані Собран, пан Шеба та пан Борисов могли б зібратися разом і організувати прес-конференцію - розповісти людям, чому вони нічого не роблять, та чому недолугі яскраві пластикові вивіски досі висять. А то не дуже зрозуміло, що насправді відбувається. Нехай розкажуть, що зроблено з 1-го квітня, скільки зроблено попереджень, скільки штрафів виписано за ці 5 місяців, скільки вивісок примусово демонтовано, і т.д. Людям цікаво, чому таке важливе питання, як очищення історичних фасадів від реклами, забуксувало в кабінетах міськради.


Думаю, п. Олег ***** з радістю допоміг би в організації цього невеличкого звіту перед громадськістю.

Tibor 2012-08-19 / 22:53:12
Собран лапшу вішає на вуха - ніхто штрафи не виписує )

56(7) 2012-08-19 / 18:57:51
А обл.рада просила дозвил на их установку? С их кондиционеров на боковой стене капает избирателям на голову:(

Громадянка 2012-08-19 / 16:14:10
Давно пора.

Виктор 2012-08-19 / 15:02:30
Пустой треп о благоустройстве и системе штрафов. Где и когда у нас выписывали штрафы за кондюки, за вывески и прочие украшательства?
Сколько было шума о штрафах вплоть 170 000 грн за неправильные вывески - все уши прожужжали! Ану-ка покажите, сколько штрафов было выписано и сколько вывесок было ПРИНУДИТЕЛЬНО демонтировано за последние полгода?!

Господа чиновники, разогнать вас всех нужно вместе с муниципальной полицией - чтоб не занимались болтовней.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи