Не всі закарпатці скористалися можливістю отримати дармові тюнери

Перед виборами деякі політичні сили в гонитві за рейтингом на власний розсуд використовують навіть державні пільгові програми.

Не всі закарпатці скористалися можливістю отримати дармові тюнери

Так, у Макіївці Донецької області тюнери цифрового телебачення, які держава певним категоріям громадян надає за кошти платників податків, вручали населенню від імені Партії регіонів. Представники Кіровської районної організації Партії регіонів теж роздавали громадянам похилого віку ці пристрої й підключили їх до телевізорів. 

Соціально незахищеним закарпатцям наразі без партійного «довантаження» надходять цифрові ТВ-тюнери, або сет-топ-бокси, які потрібні для переходу на цифрове телебачення. Зокрема, за словами Валентини Божук, начальника відділу соціального захисту інвалідів, ветеранів війни, праці та одиноких непрацездатних громадян похилого віку обласного управління праці та соціального захисту населення, вже «пішли» прилади до Міжгірського і Свалявського районів. 

Як відомо, Україна поступово переходить на цифрове телевізійне мовлення. 

Загалом у цифровому пакеті буде доступно 32 канали – 28 загальнонаціональних та 4 регіональних. Цифровий сигнал стандарту DVB-T2 буде кодованим, тож без спеціальних тюнерів переглядати ефірне телебачення неможливо.

Нагадуємо, що з 21 березня Кабінет Міністрів України схвалив постанову «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення». Згідно з нею, телетюнери для цифрового телебачення соціально малозахищені громадяни отримають безплатно. У держбюджеті на 2012 рік передбачено на це 350 мільйонів 120 тисяч гривень. За прогнозами Державного комітету телебачення і радіомовлення України, до кінця року планується забезпечити телетюнерами 685-695 тисяч сімей. 

Як повідомив начальник обласного управління праці та соціального захисту населення Віктор Мацола, для цього до 1 липня всі охочі краяни, які підпадали під відповідні пільгові категорії, мали подати заявки до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення на безплатне отримання пристрою. Після опрацювання звернення направляли до Державного комітету з телебачення і радіомовлення. Всього ж 23 744 закарпатці виявили бажання скористатися такою пільгою. Не зголошувалися тільки мешканці Воловецького району,  бо там наразі немає покриття цифрового мовлення, отже, – і потреби в тюнерах. Загалом же скористатися правом безкоштовно отримати обладнання в області могли 39 400 малозабезпечених краян. 

Як зауважив Віктор Мацола, доправляти ТВ-тюнери громадянам будуть адресно поштою. Діятиме правило: один телетюнер – на одне житло. До речі, черговість доставки визначатиметься також відповідно до надходження заяв. Тобто, хто раніше подав заяву, – той раніше отримає сет-топ-бокс. Взагалі, цифрові тюнери почали надходити до громадян України пільгових категорій з 26 червня. Роздають  пристрої тою мірою, як опрацьовують списки, які надійшли з регіонів. 

Прилад можна підключити самотужки. Однією з умов постачання цих тюнерів є їх попередня активація. Таким чином, під’єднання не потребуватиме жодних додаткових витрат. До речі, на сайті комітету Держтелерадіомовлення України є детальна покрокова інструкція запуску обладнання. 

Тим же, хто не потрапляє до пільгових категорій, доведеться придбати тюнер власним коштом. Зі своєї кишені доведеться викласти від 300 до 600 гривень залежно від модификації.  

Урядову програму розвитку цифрового телебачення було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2008 року № 1085 «Про затвердження Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення». У перспективі має бути забезпечене 100-відсоткове покриття території країни. 

У нашій області в доволі стислі терміни розбудовано мережу ефірних цифрових телевізійних передавачів. А першими в краї запрацювали словацькі й угорські цифрові телеканали. З 1 січня вийшла в ефірну цифру й Закарпатська обласна держтелерадіокомпанія (Тиса-1). 

І наостанок, аби уникнути будь-яких передвиборчих спекуляцій на цій темі, варто ще раз нагадати, хто, згідно із законом, і так мав право скористатися пільгою від держави й отримати пристрій: інваліди І та ІІ груп, а також інваліди війни ІІІ групи, особи, які виховують дитину-інваліда за умови, що дитина проживає разом із ними й не перебуває на повному державному утриманні, особи із малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу, згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», особи, на яких поширюється право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011–2012 років.

17 серпня 2012р.

Теги: цифрове телебачення, тюнер

Коментарі

Громадянка 2012-09-13 / 20:31:11
В Хустському районі вже давно чекають тих тюнерів, але ніякої звістки нема ще з початку червня. Чи може роздають теж по блату ?

Селянин 2012-08-17 / 21:29:07
Не треба брехати! Те що Губаль підтримує Пала Балогу - правда. Але це його право,як і кожного з нас. А на рахунок роздачі тюнерів,чистої води брехня.Нема такого в районі! Та і хто б йому голові районної ради дав із РДА таке робити? Чистої води лажа!

ипен так 2012-08-17 / 16:24:36
По Хустскьому району вручати тюнери пенсіонерам і всім іншим разом із знімальною групою РТК Хуст їздить САМ голова райради Губаль і заодно активно агітує за "свого" кандидата по мажоритарці - балогу наймолодшого - Павла. Ніби ці тюнери - спільний дарунок МЧС-ЄЦ-балоганців! І не ганьбляться потім ще і по ТВ "крутити" агітацію

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи