Кожному свій храм. Закарпаття славиться різноманіттям конфесій

Майже півторамільйонне населення Закарпаття представлене більш ніж сотнею різних національностей. Тут на 12,8 тисячі км2 компактно проживають українці з угорцями, словаками, румунами, німцями, росіянами, поляками, євреями, вірменами тощо, тому наш край славиться й різноманіттям конфесій.

Кожному свій храм. Закарпаття славиться різноманіттям конфесій

В області й цих недостатньо

Сьогодні в краї діє 1645 релігійних громад 37 напрямків, вірники яких задовольняють свої молитовні потреби у 1348 культових спорудах, представлених у всіх без винятку районах та містах обласного підпорядкування.

Однак забезпеченість релігійних громад культовими спорудами становить загалом тільки 81 %. Найбільше храмів – у релігійних громад православної, греко-католицької, римо-католицької, реформатської церков, євангельських християн-баптистів. Інші намагаються їх наздогнати, і це зумовлює будівництво нових молитовних споруд. Таким чином, на сьогодні релігійні громади області зводять ще 243 божниці.

Що ж стосується обласного центру, то в Ужгороді представлено широкий спектр релігійних напрямків: християнство, протестантизм, юдаїзм тощо. Загальна кількість храмів – 35.

Головний архітектор міста Олександр Шеба в цьому питанні дотримується думки, що для Ужгорода церков забагато. Розповідає, що бум «культового» будівництва припав на час, коли в Україні діяло рішення уряду про безплатне виділення ділянок на зведення храмів. Цей процес держава всіляко стимулювала. Відповідно тоді ж і було роздано дуже багато землі. «Виникало відчуття, що кожен, хто закінчив духовну семінарію, намагався створити собі церковну громаду й узяти наділ під будівництво храму. Як наслідок, нечисленна громада через брак коштів часто залишила ділянки з недобудованими спорудами», – зауважив він.

2006 року рішенням міської ради було підтримано ініціативу депутатів однієї з фракцій щодо тимчасового призупинення надання ділянок для зведення культових споруд на території Ужгорода. Мовляв, через те, що їх є забагато. Наразі це рішення є чинним, але в місті, за словами головного архітектора, однаково вже немає землі, придатної для такого будівництва.

Через масовий розподіл земель під церкви, до 2006 року Ужгород дістав ще один «подарунок»: оскільки не було розроблено ні плану, ні схеми розміщення культових споруд, церкви почали зводити навіть у внутрішніх подвір’ях багатоповерхівок. 

Без реєстрації не бути споруді

Будь-яке будівництво – як багатоповерхівки, так і храму – потребує відповідного паперового погодження. Україні відомі численні випадки, коли шахраї просили виділити ділянку на будівництво каплички, а відтак зводили на томі місці житло, торгові центри.

У практиці головного архітектора обласного центру був випадок, коли дуже велика кількість церковних служителів – лідерів громад, котрим виділяли ділянки під церкви, найперше починали зводити фару, а це вже визначається як індивідуальне житлове будівництво. 

Саме через це «Замок» поцікавився питанням процедури оформлення ділянки під культовий храм. У відповідь на інформаційний запит в Закарпатській ОДА повідомили, що, відповідно до Земельного кодексу України, право постійного користування  ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають релігійні організації України винятково для будівництва і обслуговування культових та інших споруд, необхідних для забезпечення їх діяльності.

Особа, зацікавлена в одержанні ділянки за проектом землеустрою, повинна звернутися з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідної місцевої ради чи адміністрації. Варто зауважити, що в документі мусять зазначатися орієнтовний розмір наділу та його цільове призначення. Також треба додати графічні матеріали, на яких зазначене бажане місце та розмір ділянки.

Леся Михайлова

12 липня 2012р.

Теги: конфесія, релігійний, храм

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи