Крок за кроком: як історичний центр Ужгорода змінює свої вивіски

Геть полікарбонат, кричущі фарби та яскраву підсвітку!, - приблизно під таким гаслом в Ужгороді триває приведення вивісок до затвердженого порядку. Основні вимоги – співрозмірність вивіски та її відповідність стильовому і кольоровому вигляду фасаду. Мета – зняти з фасадів, передовсім в історичному центрі, неоковирну машкару, котра псує вигляд міста ще гірше, ніж вульгарно-кричущий макіяж - юну красиву дівчину.

Крок за кроком: як історичний центр Ужгорода змінює свої вивіски

Утім, хоча вже з 1 квітня усі вивіски Ужгорода мали б відповідати чинному порядку, зокрема, й бути затвердженими та мати технічні паспорти, прогрес не такий відчутний, як хотілося. Але процес іде. Крок за кроком. І трохи пройдімося центром, зауважуючи ці зміни.

Як розповіла головний спеціаліст органу охорони культурної спадщини Ужгородської міської ради Маріанна Собран, зараз багато підприємців – власників або орендарів приміщень в історичному центрі – вже впритул зайнялися виготовленням нових вивісок. Хтось уже дійшов до завершення цього процесу і показує приклад сусідам. 
Взірцем такої роботи є, скажімо, "Зелена аптека" на Корзо – її оформили за всіма правилами, і не лише формальними, а й естетичними. Розпис по тиньку замість кричущого полікарбонату, а також оригінальна кована вивіска стали візитівкою бару "Labda" на тому ж таки Корзо. 

Але прямісінько навпроти яскравими фарбами та незрозумілими масштабними конструкціями пістрявіє будівля, відома як "Люксор", особливо впадає в очі оформлення магазину "Bambino", що не підпадає під жодні уявлення про історичний центр та, звісно, жодні правила. Утім, як повідомила Маріанна, уже є попередня домовленість із власниками про комплексну реставрацію фасаду. Лишається чекати, і це стосується й іншої, доволі показної будівлі на вулиці Волошина, котра теж входить до своєрідного "чорного списку" вивісок центру – тієї, де розміщений, зокрема, стоматологічний центр  "Oral-B". Тішить, що власники готові повернути споруді вигляд, вартий "серця" Ужгорода.

Чи не найбільше проблем – із мережевими компаніями, акцентує Маріанна Собран, себто, з тими, чиї центральні офіси розміщені у Львові чи Києві, і які переймаються винятково успішністю закладів, а не відповідністю їхнього оформлення ужгородським правилам. 

Ідеться передовсім про такі мережі, як "Мобілочка" (проект нового оформлення – на затвердженні), "Алло", "Діамант" тощо. Уже досягнуто домовленості й з кількома офісами банків – хтось зняв так звані "натяжки", дехто – зідрав рекламу, якої заліплені вікна, інші – розробляють нові вивіски, і щодо однієї із знакових для міста будівель ідеться навіть про реконструкцію фасаду. І, звісно, взірцем є Ощадний банк, що на тому ж таки Корзо – будівлю привели до ладу, зняли банер з балкону, а велику яскраву вивіску замінили на літери з контурним підсвіченням. 
Наразі як громадськість, так і фахівці очікують, коли своєї максимально кричущої вивіски позбудеться магазин "Золотий вік", що на Волошина. І всі спільно раділи, коли крамниця "Argos" зняла не лише вивіску, замінивши її на меншу й елегантнішу, але й очистила центральну вулицю міста від неоковирного дашку дивної форми, який "прикрашав" Корзо ледь не з 90-х років.

А ми ходімо на Волошина. Одна з головних вулиць історичного центру Ужгорода подекуди може показати взірець оформлення вивісок. Дехто подбав про це завчасно, як от паб "Еган", а хтось пройшов процес затвердження вже в нових умовах і згідно з новим Порядком встановлення вивісок в м. Ужгород. І, до прикладу, оформлення крамниці "Well dressed" є взірцем того, як оригінальну і привабливу вивіску можна зробити якісно і водночас дешево. 

До речі, як правило, цікаві дизайном, лаконічні вивіски із природних матеріалів, які використовують дерево, розпис, ковані елементи та навіть мозаїку тощо, коштують значно дешевше за агресивний полікарбонат з яскравим підсвічуванням та тим паче – ніж колись такі популярні лайт-бокси, які, власне, й спотворили центр.
Головний архітектор міста Олександр Шеба так резюмував процес покрокового приведення вивісок міста до порядку: "Багато що ще треба змінити. В центральній частині міста половина вивісок ще не приведені до належного вигляду і не відповідають вимогам. Уже закінчився етап переговорів і у хід зараз йдуть штрафи і примушення підприємців до виконання рішення сесії міськради щодо вивісок, котре було прийняте ще в минулому році. Щодо того, коли ж ми побачимо результат роботи, який би дійсно нас приємно вразив, то на це піде, думаю, не менше року: по-перше, треба довести до кінця роботу із тими, хто не реагує на зауваження влади, а по-друге, багато хто вже замовив вивіски і вони ще не виготовлені".
Така затримка трапляється часто, оскільки, як з'ясувалося, питання якісного дизайну і виконання вивісок в Ужгороді є досить проблемним, - каже Олександр Васильович. Студій, до яких можна звернутися щодо виготовлення вивіски, яка буде справді якісною і відповідатиме вимогам, дійсно небагато.

"Оці популярні полікарбонатні лайт-бокси чомусь усі могли виготовляти, а коли мова йде про якісний продукт, то виникає багато питань. Існує стереотип, ніби якісні вивіски коштують набагато дорожче, але насправді, вартість приблизно однакова, якщо не менша. Величезні ілюміновані лайт-бокси і вивіски, певно, не дешевші, ніж якісні ковані чи мозаїчні", - говорить архітектор, радячи підходити до цієї справи з розумом і творчо.  Маріанна Собран акцентує, що особливі вимоги у встановленні вивісок - до території історичного центру міста. "Це – охоронювана зона Замкової гори, що зачіпає вулиці Корзо, Волошина, Фединця, Підградську, площі Корятовича, Театральну і так далі. Також – район Поштової площі, вулиць Довженка, Ракоці тощо, звісно, уся Рафанда, або ж Галагов, бо це пам'ятка місцевого значення. Тут вимоги особливі, бо йдеться про цінну забудову", - каже фахівець органу культурної спадщини.

Головний архітектор Ужгорода наголошує: оформляти паспорти на вивіски треба всім, незалежно від розміщення закладу. "Але строгі вимоги до оформлення вивісок стосуються історичної частини міста та будівель, які становлять історичну цінність, і, до речі, за розташуванням можуть і не входити саме в центральну частину. Якщо будівля старовинна, має ліпнину, якісь цікаві ковані або столярні деталі, тоді до розміщення на ній вивісок потрібні використовуватися підвищені вимоги, пов'язані із охороною культурної спадщини. Зараз ведеться робота щодо впорядкування системи штрафів щодо охорони культурної спадщини. Тому, взявши до уваги досвід інших історичних місць України, ми працюємо над тим, щоб за певні типи порушень були певні стягнення. Тоді все буде максимально прозоро і чітко обумовлено", - говорить Олександр Шеба. 

Головний архітектор міста підсумовує: "Необхідність змінювати вивіски як ідею підтримують всі, бо дійсно хочеться, щоб центральна частина міста виглядала так, як і в інших європейських містах, а не так, як зараз.  Але коли йдеться конкретно про зміни, на які, відповідно, потрібно витратити власні кошти, з деякими підприємцями виникають певні проблеми. Але саме задля того, щоб у майбутньому їх не виникало,  були розроблені чіткі правила і вимоги, яких потрібно дотримуватись". 

І хоча деякі підприємці, які "квартирують"  у центрі, не реагують на вимоги влади та навіть – штрафні санкції, інші показують цивілізований підхід, засвідчуючи водночас і любов до рідного міста. 

Так, власник одного з приміщень на Корятовича, де "оселилися" чимало офісів та крамниць, виступив з ініціативою замовити комплексне оформлення фасаду із виготовленням одностильових вивісок для усіх закладів, що розміщені в будівлі. У той же час аптека, яка "красується" на місці, відомому ужгородцям як "хрест" – перетині головних вулиці історичного центру Корзо і Волошина - яскраво демонструє зневагу як правилам, так і естетиці та здоровому глузду, перетворивши фасад на суцільну виставку вивісок і надодачу заліпивши рекламою всі вікна, що прямо заборонено правилами. 

Так, "очистка" історичного центру бодай від кричущих вивісок, дається не легко – крок за кроком. Що ж, сподіватимемося, що незабаром ми, своєю чергою, крокуватимемо центром міста, не "спотикаючись" за неоковирні вивіски, а радіючи тому, як змінюється Ужгород, повертаючи собі обличчя, більш відповідне місту з особливою історією та архітектурою.

ФОТО ТУТ

Алла Хаятова

10 липня 2012р.

Теги: вивіски, історичний центр

Коментарі

Колян 2012-07-11 / 18:05:12
Мнение, что плохая и большая вывеска лучше работает, крайне нелепо.Это очень большая ошика! Но, почему так считают владельцы магазинов - черт его знает.

Яркий пример - заклеенные окна. Человеку нужно посмотреть товар. Увидеть, потрогать. А ему "предлагают" поглазеть на тупо заклеенные окна. Но, покупателю это неинтересно.

Или магазин "Алло". Да, вывеска прям "кричит", что "мы тут", но желание возникает зайти в другой магазин. Не знаю почему.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи