В Ужгороді ніяк не можуть розпочати реконструкцію Швабської

Про наміри капітально реконструювати вулицю Швабську в обласному центрі міська влада Ужгорода заявила ще півтора року тому. У лютому 2011-го Віктор Погорелов наголосив, що «реконструкція Швабської – одна з найсерйозніших справ у місті на 2011 рік». Тоді ж було оголошено, що загальна вартість робіт – разом із заміною шляхового покриття, тротуарів, а також комунікацій, – сягне 8 млн грн. Однак 2011-й минув, а «одна з найсерйозніших справ», так і не була зроблена.

В Ужгороді ніяк не можуть розпочати реконструкцію Швабської

 

Через рік, цього лютого, мер знову повернувся до теми Швабської. На одній із прес-конференцій очільник обласного центру заявив, що рух вулицею зроблять одностроннім і знову задекларував наміри про повну заміну зелених насаджень, облаштування парковки та реконструкцію каналізації. Розпочати роботи запланували на початку квітня – і спершу на ділянці від православного собору до вул. Жемайте. Тоді ж мер пообіцяв, що Швабську облаштують швидко і рух не перекриватимуть.

Ще через місяць головний архітектор Ужгорода Олександр Шеба підтвердив наміри муніципальної влади «надати нового дихання» вулиці: «Ви знаєте, що ні ходити, ні їздити тепер по Швабській, м’яко кажучи, неможливо, настільки там дорожнє покриття в жахливому стані».

Проте минуло ще 4 місяці від цьогорічної заяви Віктора Погорелова, а далі декларацій справа не пішла. У мерії кажуть: провина не їхня: чекали розподіл та направлення коштів з держбюджету. Уже надійшли й гроші – а ще 27 квітня на офіційному сайті Ужгородської міської ради з’явилися проект та план реконструкції.

За інформацією відділу технічного нагляду за капремонтом об’єктів благоустрою Департаменту міського господарства, згідно з проектом, всю дорогу збираються покрити асфальтобетоном, облаштують парковки для автомобілів, замість старих дерев насадять сакури, сливи сорту Пісарда, туї. Дерева на автостоянках обгородять бетонним бордюром, зелені зони засіють травою, тротуари вимостять фігурними елементами, встановлять паркові світильники, замінять мережу вуличного водопроводу, реконструюють мережу водовідведення, каналізацію, телефонні лінії, електрокабелі, встановлять лавиці, урни для сміття. Важко наразі уявити, як можливо все це втиснути у сучасні розміри вулиці. Особливо – зважаючи на те, що окрім всього перерахованого, там мають уміститися новенька проїжджа частина та тротуар! А на численних «круглих» столах ужгородські велосипедисти неодноразово просили міськвладу подбати також і про їхню безпеку та запланувати ще й велосипедну доріжку на Швабській. Однак про неї в проекті – нічого.

Серйозну увагу в плані приділено вуличному освітленню. Мають встановити залізобетонну опору напроти будинку № 5; облаштувати 3 підвісні світильники на розтяжках на висоті 7 м. Від будинку № 40 до № 6 – встановити 9 опор зі світильниками. Хоча виникає питання, чому йдеться про газорозрядні натрієві лампи високого тиску, а не світлодіодні?

На частині плану майбутньої реконструйованої вулиці (на відтинку від вул. Жемайте до вул. Лермонтова), який можна побачити на сайті міськради, нам також не вдалося побачити жодного пішохідного переходу, яким би можна було перетнути Швабську. Як виглядатиме решта вулиці, взагалі невідомо. Адже чимала частина плану реконструкції чомусь так і не стала доступною для загального огляду. Тож, цілком ймовірно, буде ще й купа «сюрпризів». А от приємних чи не дуже – питання відкрите.

Що ж до облаштування пішохідної зони на Швабській, то міська влада планує, що власники будівель мають дати кошти на тротуари в межах протяжності своїх фасадів.

Однак, попри, здавалося б, уже вирішене фінансове питання, реконструкцію вулиці так і не розпочинають. За словами речника ужгородського мера Алли Хаятової, ніхто з міської влади це питання наразі коментувати не береться.

Залишається сподіватися, що оновлення Швабської не відкладеться, вже традиційно, до наступного лютого. Адже вулиця, котра з’єднує площу Ш. Петефі з площею Кирила і Мефодія, є однією з основних транспортних артерій міста. Наразі стан дороги на ній аварійно небезпечний. Фігурних елементів на тротуарах майже нема, освітлення й парковок – теж. Вулиця й досі більше нагадує шанхайський завулок, ніж одну з центральних доріг європейського міста.

Софія Козак

27 червня 2012р.

Теги: Швабська, реконструкція

Коментарі

Нік 2012-06-30 / 12:42:09
Що Рата що Погорелов однакові, за 20 років розвалили Ужгород до ручки!

ира 2012-06-28 / 17:09:14
123, пишут журналисты, фотографируют... а толку? им , "там", по барабану

Ужгород 2012-06-28 / 15:47:46
Погорелова на вили!!!

Громадянка 2012-06-28 / 15:45:59
Чиновникам по барабану, вони на позашляховиках проїдуть будь куди.А прості люди хай ламають ноги і машини або сидять дома...

123 2012-06-28 / 13:24:47
Почему никто из журналистов не напишет о том кричущем факте что в Ужгороде уже годами нету разметки на дорогах? Четыре полосы и можно только догадываться где чей ряд. Особено приезжим. Или на маленькой узенькой дороге машины едут навстречу друг другу. Всё наугад. Примажиматься к своему тротуару, чтобы не вьехать по встречной в другую машину. Кроме того, что это опасно, так это еще и просто стыдно. Приезжают словаки, венгры, украинцы из других областей. И думают что тут село какое-то где живут нищие люди у которых нету денег на краску.

2358 2012-06-27 / 20:52:22
Не надо реставрировать Швабскую! Лучше хоть немного подремонтируйте дороги!

Патріот 2012-06-27 / 20:41:11
Та що він може окрім скиглити , він ще власні кишені не до кінця набив державними коштами , і не добудував синам будинки за державні кошти, а там під кінець каденції може і розриє Швабську та залишить іншому меру доробляти, гнида одним словом.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи