Закарпатці взяли участь у парламентському розгляді проблемних питань будівництва малих ГЕС у Карпатах

Парламентський Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи провів 21 травня розширене засідання на тему: «Проблеми будівництва малих ГЕС у гірській місцевості». В його роботі взяли участь близько 80 учасників – народні депутати, представники про­фільних міністерств, посадовці і громадські активісти із Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської та Львівської областей, відомі науковці та експерти проектних організацій, підприємці.

Закарпатці взяли участь у парламентському  розгляді проблемних питань будівництва малих ГЕС у Карпатах

Від Закарпаття у роботі засідання взяли участь перший заступник голови Закарпатської обласної ради В.Закурений, співголови Форуму екологічного порятунку Закарпаття та члени Громадської ради при Закарпатській ОДА В.Волошин і О.Станкевич, член президії Форуму та заступник голови Громадської ради при Закарпатській ОДА і голова Комісії цієї ж ради О.Лукша.

Переважна частина учасників обговорення у своїх аналітичних допо­відях і виступах різко негативно висловлювались щодо масштабних регіональних планів будівництва малих і міні-ГЕС на гірських річках і потічках Карпат, детально вказуючи на вкрай згубні наслідки реалізації подібних непродуманих планів на природу і дов­кілля гірських районів, а відтак – і на спроможність громад цих районів планувати і реалізовувати свій економічний та соціальний розвиток з використанням природного потенці­алу. Наголошувалось, що екологічні і природні втрати від реалізації мас­штабних планів будівництва малих ГЕС можуть у десятки й сотні разів перевищити будь-які економічні вигоди від ГЕС. При цьому економічні вигоди у вигляді виплат із бюджету по «зеленому» тарифу за вироблену електроенергію майже стовідсотково дістаються приватним інвесторам – забудовникам ГЕС, тоді як громадам – навпаки, дістаються усі  втрати: екологічні, земельні, природні та ще й купа виникаючих загроз через знищення річки та зміни її гідрологічного режиму. Отже, право громад на свої головні природні ресурси грубо попирається, не кажучи вже про втрачені перспективи розвитку сіль­ського туризму та відпочинку внаслідок спотворення ландшафтів долин кілометрами іржавих труб дерива­ційних ГЕС та греблями. І це при тому, що Україна експортує за кордон вироблену на АЕС і ТЕС дешеву електроенергію, отже, немає економічної потреби у її значно дорожчому виробництві на малих і міні-ГЕС.

На круглому столі звучала необдумана планована для регіону Карпат цифра у 550 малих ГЕС, з яких 360 – на Закарпатті. Більшість учасників круглого столу схвально поставились до критичних виступів з презентаціями фото будівництва та Схеми розташування 360 малих ГЕС на Закарпатті. А передані Комітету з питань екологічної політики Верховної Ради України висновки громадських експертиз Комісії з питань економічного розвитку (голова О.Лукша) та Комісії з питань екології (голова В.Лобко) Громадської ради при Закарпатській ОДА були відзначені керівництвом Комітету ВРУ як високофахові, детальні і об’ємні.  Подібні громадські експертизи не були зроблені в жодному з інших західноєвропейських гірських регіонів.

Учасники всеукраїнського круглого столу довідались і про те, що представники Форуму екологічного порятунку Закарпаття впродовж майже двох місяців, не дочекавшись відповіді на свої звернення від керівництва Закарпатської обласної ради, подали судовий позов з вимогою скасувати рішення сесії облради від 4 листопада 2011 року про затвердження локальних та обласної схем розташування малих ГЕС на території Закарпаття, як прийняте з  численними порушеннями законів України.

Рішення, прийняті учасниками круглого столу, будуть розглянуті та прийняті на найближчому засіданні Комітету ВРУ і адресовані Генеральній прокуратурі України, Кабінету Міністрів України та регіональним владам гірських областей, а також – профільним міністерствам. Частина пропозицій і рекомендацій стосується і вдосконалення чинного законодавства України щодо виключного віднесення до повноважень держави сфер стратегічного енергетичного та екологічного планування розвитку регіонів. З тим, щоб взагалі виключити можливість прийняття рішень, подібно до того, що відбулось на Закарпатті.

Олег Лукша, заступник голови Громадської ради при Закарпатській ОДА, член президії Форуму екологічного порятунку Закарпаття

30 травня 2012р.

Теги: міні-ГЕС, туризм

Коментарі

Русин 2012-05-31 / 08:19:36
Будівництво малих ГЕС у грах це проект по відмивці великих грошей з яких щось перепаде і керівникам області тому какали вони на то, що се може привести до екологічної катастрофи. Ба що "великі патріоти" з русинських обществ мовчат. Майже команди не било, ват Балога щи ни знає ци бде щось і ввін з того мати. Псота продажна!


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи