Віник треба залишити у минулому. Закарпатські мери відвідали міжнародну "виставку чистоти"

Нещодавно в Мюнхені (Німеччина) відбулася міжнародна виставка технологій управління водними ресурсами, утилізації та переробки відходів IFAT ENTSORGA 2012. Цього року вже добре відома в області компанія АВЕ запросила відвідати захід голову Закарпатської облради Івана Балогу, заступника голови ОДА Володимира Гоблика, очільників двох закарпатських міст: мера Мукачева Золтана Ленд’єла та Хуста – Володимира Кащука.

Віник треба залишити у минулому. Закарпатські мери відвідали міжнародну "виставку чистоти"

Зауважимо, що виставка IFAT ENTSORGA – це подія дуже високого рівня. Щороку до Мюнхена приїжджають тисячі людей. Цьогоріч – це близько 125 000 від­відувачів зі 180 країн. Адже тут представлені передові способи розподілу водних ресурсів та очищення стічних вод, утилізації й переробки побутових і промислових відходів, викидів в атмосферу та збору пилу на шкідливих виробництвах, шумоізоляції та запобігання вібраційному забрудненню. Спектр експонованих зразків варіюється від трубопроводів і насосів, контейнерів і колекторів, установок і машинних центрів до хімічних речовин, покриттів і кріплення. Крім того, серед пріоритетних тем – обладнання та допоміжні інструменти для асенізації, прибирання територій та рекультивації земель.

За словами Марії Оленич, виконавчого директора ТОВ «АВЕ Мукачево», представники компанії щорічно відвідують цю виставку. Крім того, АВЕ – одне з небагатьох підприємств, яке запрошує на такі заходи також і своїх партнерів. «Ми відвідуємо IFAT ENTSORGA, аби переконатися, що у своїй роботі використовуємо найновішу техніку й працюємо за передовими стандартами. Цього разу ми в цьому вкотре пересвідчилися», – відзначила керівник.

Пані Марія розповіла, що зокрема вони цікавилися різногабаритною технікою, яка потрібна для муніципальних потреб прибирання. Наприклад, малогабаритними сміттєвозами, які дуже знадобилися б для вузьких вуличок. Адже навіть у Мукачеві є такі дороги, в які важко вписатися звичайній машині. За словами керівника, можливо, 1–2 одиниці такої техніки компанія й придбає для своїх потреб.

Мер Мукачева Золтан Ленд’єл, своєю чергою, відзначив, що його насамперед цікавили питання прибирання міста, утилізації твердих побутових відходів і поводження з ними. «У комунальному господарстві все давно пішло вперед – прогрес колосальний. Людство, так би мовити, вже відійшло від віників. І нам тут найперше потрібно міняти свою психологію. Я вже провів нараду з нашими комунальниками на цю тему. Також мусимо змінювати і підхід до системи фінансування послуг. Бо наразі є різниця між собівартістю такого сервісу й тарифами. Адже останнє не має й не може бути меншим від першого», – зауважив Золтан Ленд’єл.

Також мер Мукачева розповів, що вже цього року місто закупить деяку техніку для прибирання: як мінімум три малі машини ручного прибирання та одну середнього класу для прибордюрного очищення вулиць. «Бюджет міста вже ухвалений, і ми можемо його дещо скоригувати. Адже, якщо не хочемо залишитися на задвірках Європи, обов’язково мусимо щось змінювати», – наголосив очільник міста.

Надзвичайні враження від виставки привіз і мер Хуста Володимир Кащук. «Ми б дуже хотіли і собі придбати таку техніку, але для нас трохи зависокою є її вартість. Особливо зацікавили поливальні й підмітальні засоби, а також малогабаритні машини, які очищують бордюри. Ведемо перемовини з компанією АВЕ, і є надія, що до кінця року таки отримаємо принаймні 2–3 одиниці техніки для наших потреб. Наразі йдеться про те, що АВЕ придбає машини, а ми маємо вирішити питання фінансування самих робіт та їх механізм».

Голова обласної ради Іван Балога зауважив, що виставка в Мюнхені – значна подія для тих підприємств, які працюють у сфері утилізації відходів, дбають про питання екології. «Треба відзначити, що IFAT Entsorga цьогоріч була наймаштабнішою за всі роки її проведення. Судіть самі: її  учасниками, які представляли свої пропозиції, стали представники понад 50 країн світу! Це погляд у майбутнє і доступ до свіжої інформації. Наша делегація взяла участь у насиченій програмі заходів: презентації компаній і продуктів, симпозіумах, виступах фахівців у галузі водопостачання, каналізації й управління відходами. Європейці докладають максимум зусиль для збереження природи, застосовують новітні технології з утилізації відходів життєдіяльності, роблять ставку на альтернативні джерела енергопостачання. Для нашого краю ця проблематика надзвичайно актуальна. Вже маємо досвід співпраці з австрійською компанією АВЕ, яка робить наші міста й села чистішими та охайнішими. Ця компанія й використовує у своїй роботі техніку та обладнання, яку презентують у Мюнхені. Тому є сподівання, що технічні новинки, які ми побачили, невдов­зі будуть застосовуватися й на благо нашого краю», – резюмував Іван Балога.

Лариса Романюк

24 травня 2012р.

Теги: відходи, прибирання

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи