Наступного року Берегово святкуватиме ювілей – 950 років

І нинішній День міста теж буде багатий на культурні події

Наступного року Берегово святкуватиме ювілей – 950 років

Наступного року в закарпатського Берегова намічається досить солідна «кругла дата» – 950 років. Саме у 1063-му майбутнє місто вперше згадується в якості маєтку герцога Ламперта (Villa Lamperti), наймолодшого сина угорського короля Бейли І.

Однак і цьогорічний День міста відзначатимуть змістовно та з розмахом. Святкуватимуть берегівчани два дні, а також гостинно запрошують до себе всіх бажаючих. Адже буде чудова нагода завітати до старовинного затишного містечка, де споконвіку мирно проживають представники різних національностей, де збереглися унікальні архітектурні пам’ятки австро-угорського періоду, де символами регіону є запашні білі вина та цілющі гарячі термальні джерела. Про підготовку до Дня міста та насущні проблеми, які планують вирішувати у Берегові найближчим часом, розповіла перший заступник міського голови Ольга Бізіля.

На площі розташують угорські юрти та проведуть марафон

– Ольго Василівно, що чекати на відзначення Дня міста?

– Свій «день народження» Берегово святкуватиме у п’ятницю та суботу 18-19 травня. Ми прислухалися до пропозиції голови обласної ради Івана Балоги розпочати заходи саме у п’ятницю, аби мешканці в останній день робочої п’ятиденки вже відчули святковий настрій. Урочисте відкриття відбудеться опівдні на площі Кошута. Зокрема, містом пройде театралізований парад, у якому візьмуть участь учні освітніх закладів та представники творчих колективів. Ми намагалися зробити програму насиченою подіями, і думаю, що нам це вдалося.

Наприклад, декілька останніх років міська рада не вручала медалей почесної відзнаки Pro Urbe – ними нагороджують тих особистостей, які зробили вагомий внесок у соціально-економічний розвиток міста, досягли значних успіхів у царині культури, медицини, спорту. Це було пов’язано з тим, що навколо цього питання часом виникали суперечки, і сама нагорода втрачала свій високий статус. Це також стосується звання «Почесний громадянин Берегова». Тому депутати вирішили взяти тимчасову «перерву», аби ретельно підготуватися й обговорити кандидатури. Була створена громадська комісія під егідою Оксани Маргітич, голови районної організації Червоного Хреста. Туди увійшли представники інших організацій та голів депутатських фракцій міської ради. Запропонували нагородити медалями Pro Urbe священиків греко-католицької та православної церков – Володимира Маргітича та Еміла Войтовича, а також єпископа реформатської церкви Пала Форгона (посмертно).

Звання «Почесний громадянин Берегова» присвоїти заступнику головного лікаря Берегівської ЦРЛ Володимиру Малешу та колишньому міському голові, адвокату Лайошу Галу. Остаточне рішення мають прийняти депутати міської ради на найближчій сесії. А відзнаки вручатимуть під час відкриття свята на великій сцені.

Також відбудеться відкриття виставки творів обласного об’єднання професійних художників «Творчість Закарпаття» у приміщенні Закарпатського угорського інституту. Її ініціював головний архітектор міста, митець Іван Івановчик. Два дні у центрі міста триватиме виставка-ярмарок, зокрема сувенірів, та дегустація від найкращих виноробів Берегівщини, на сцені виступатимуть місцеві виконавці і танцювальні колективи.

Ввечері відбудеться великий гала-концерт у міському амфітеатрі за участі виконавців із різних країн. Зокрема, очікується участь нашого знаного земляка, народного артиста України Івана Поповича. З Угорщини приїде Томаш Демеш – учасник угорського варіанту програми «Х-Фактор», а з Сербії – поп-гурт «3+2». Слід зауважити, що концерт буде безкоштовним для всіх, адже відбуватиметься за сприяння голови обласної ради Івана Балоги та міського голови Іштвана Гайдоша. Завершиться п’ятничний день святковим феєрверком і парадом ді-джеїв.

– Наступний день теж обіцяє бути насиченим?

– Так, у суботу відбудеться багато спортивних змагань, зокрема на кубок міста з тенісу та міні-футболу. У центрі Берегова розпочнеться ще одна цікава подія – стартуватиме напівмарафонський забіг «Винним краєм Берегівщини», у якому традиційно беруть участь і закарпатці, і закордонні гості, у тому числі американці з «Корпусу миру», які працюють в Україні. А після обіду на центральній площі розпочнеться фольклорно-етнічна програма за підтримки Бейли Ковача, депутата Європарламенту від Угорщини. Зокрема, планується встановити справжню угорську юрту, провести показ національних бойових мистецтв, виставку різьбярів. А ще можна буде послухати угорські народні пісні у виконанні закарпатців.

Тож, запрошуємо всіх охочих побачити щось нове, цікаве, відпочити від буденних справ та відвідати наше чудове місто!

– Чи вже тривають якісь підготовчі роботи?

– Так, у місті продовжується акція з озеленення скверів, парків та вулиць. До речі, вже розпустили свої листочки сакури, а деякі навіть розквітли – цей подарунок Берегову від Віктора Балоги став дуже доречним і надзвичайно прикрасив наш куточок. Усі саджанці прижилися і жодне з них не пошкодили, а значить мешканцям ці гарні деревцята теж припали до душі.

У жовтні в Берегові відкриють притулок для собак

– Ще одне питання: а як щодо будівництва притулку для тварин?

– Звісно, ініціатива Віктора Балоги буде найближчим часом впроваджуватися і в Берегові. Перші кроки вже зроблено. Зокрема, долучився до справи берегівський підприємець, депутат міської ради Микола Якимець, який виділив земельну ділянку на базі підприємства «Берег Вертикал» для будівництва майбутнього притулку на 50 тварин. Нині розробляється відповідний проект. Є представники громади, організація, яка побажала долучитися до спільної справи. Міська рада укладе з нею договір. Щодо фінансування, то у бюджеті міста потрібних грошей (а це близько 300 тис. грн.) немає. Однак вихід знайдено: частину коштів пообіцяв надати у якості благодійної допомоги, як меценат, особисто Віктор Балога, іншу частину (зарплати працівникам) профінансуємо з бюджету. Також плануємо створити спеціальний благодійний фонд, а всі гроші, зібрані від  підприємців та громадян, підуть на харчування та утримання безпритульних тварин.

Слід сказати, що Віктор Балога не просто зголосився профінансувати будівництво притулку, а й закликав долучатися до цієї справи всіх небайдужих. Ми повинні зрозуміти, що це проблема, яка стосується кожного з нас, усіх мешканців міста, незалежно від статусу. Час діяти активно. Бо раніше на цю проблему частенько просто закривали очі. Думаю, що спільними зусиллями ми встигнемо у строк. І дуже сподіваюся, що через п’ять місяців, тобто у жовтні, такий потрібний заклад у Берегові буде урочисто відкрито.

– І, нарешті, щодо підготовки до проведення Євро’2012. Адже саме через наше прикордонне містечко проїжджатиме чимала кількість подорожуючих – бажаючих потрапити на футбольні матчі або просто туристів...

– Із цього приводу відбулася обласна нарада з керівниками міст Закарпатської області. Отже, у нас є розроблений план комплексних заходів, які слід здійснити до 1 червня 2012 року. Зокрема, нашу увагу, в першу чергу, зосередили на облаштування інфраструктури уздовж автомобільної траси, яка веде від кордону в бік Мукачева. Слід сказати, що нині проводиться ремонт шосе – роботи наразі тривають уже в районі села Яноші, а через деякий час досягнуть і кордону.

Звісно, основне наше завдання – це порядок у місті. І хоча Берегово лише транзитний пункт, проте це не означає, що подорожуючі у нас не зупинятимуться. Отже, насамперед маємо гідно їх зустріти і показати нашу область та країну тільки з гарного боку. Мусимо облаштувати придорожній сервіс: мають бути встановлені таблички та вказівники, аби кожен зміг чітко зорієнтуватися, швидко розшукати готель, ресторан, музей тощо. Плануємо незабаром зібрати підприємців і провести з ними навчання. Причому хочемо, аби звертали увагу навіть на дрібниці. Скажімо, у закладах харчування щоб були меню зі стравами не лише угорською та українською, а й англійською мовами. Не кажучи вже про працівників та офіціантів, які повинні хоча б на елементарному рівні спілкуватися з іноземцями.

Доброзичлива атмосфера не будується за гроші

– У місті немає жодного громадського туалету. Який бачите вихід із ситуації?

– Головний санітарний лікар отримав доручення прослідкувати за санітарним станом закладів придорожнього сервісу. Сподіваємося, що підприємці поставляться з розумінням і забезпечать свої заклади чистими та безкоштовними туалетами. Рекомендуватимемо і встановлення відповідних позначок на будівлях. Наступного тижня пройде нарада і зосередимо увагу саме на таких, здавалося б, «дрібничках».

Маємо і доручення встановити кемпінгові зони, де можна було б зупинитися з авто, розкласти намети. Таку ділянку плануємо розташувати у Берегові навпроти стадіону «Дружба». Залишилося лише розчистити територію та підвести комунікації (електрику).

Плануємо поговорити з лідерами місцевих ромських організацій, аби вони провели відповідну роботу з мешканцями табору щодо дітей без належного нагляду і жебраків, яких часто можна зустріти на вулицях міста. Бо інакше імідж Берегівщини буде одразу зіпсовано. Я щиро сподіваюся, що лідери ромських організацій підуть назустріч і зроблять усе, аби подібних інцидентів не було, принаймні на час проведення чемпіонату з футболу. Звісно, підсилять контроль за громадським порядком і працівники правоохоронних органів. Адже за жебрацтво передбачена й адміністративна відповідальність. Якщо не дітей, то їхніх батьків. Стосується це і безхатченків.

– Які проблеми у місті ще залишаються відкритими?

– Проблемою залишаються ті ж безпритульні собаки. На профілактику сказу було передбачено з міського бюджету 68 тисяч гривень. Отже, наразі здійснюється відлов та утримання собак у тимчасовому притулку.

Не забули ми і про наших уболівальників. У багатьох містах нині формуються так звані фан-зони, де збиратимуться мешканці, аби разом з іншими вболівати за улюблену команду. Наразі вирішили розташувати таку просто на стадіоні біля великого екрану.

Загалом, хочеться наголосити, що порядок та доброзичлива атмосфера у будь-якому місті створюється не через велику кількість вкладених грошей. Насамперед потрібні дві речі: добра воля та відповідальність. Як бачимо, і влада, і мешканці стали більш відповідальними, і наше місто потроху змінює своє обличчя і знову розквітає. Сподіваюся, що молодечого запалу вистачить і надалі, щоб вирішити, нарешті, поступово і такі проблемні питання, як очистка каналу Верке та будівництво об’їзної дороги.

Олександр Ворошилов

05 травня 2012р.

Теги: Берегово, Бізіля, притулок, Балога

Коментарі

Ember Zoltán 2012-05-07 / 14:11:35
З Угорщини приїде Томаш Демеш – учасник угорського варіанту програми «Х-Фактор»

Пани Ольга, он НЕ приедет из Венгрии так, как он есть наш: гражданин Украины, родом из села Шаламон (Соломоново) ужгородского района. Остальное (Х-фактор) все верно.

??? 2012-05-07 / 12:11:41
gn tléj

архіваріус 2012-05-07 / 09:04:56
Шість разів у інтерв"ю згадується прізвище "Балога", і тільки один раз - Верке

Українські історика спільно з фахівцями кафедри історії стародавніх часів УжНУзнайшли на березі Верке древні літописи, які засвідчують, що насправді наше місто першу назву мало Балогсаз. Назва, за твердженнями науковців, походить від імені древнього роду тутешніх правителів, стократ помноженого на інтереси роду. За 949 років, кажуть історики, населення призабуло історичне значення назви міста, трансформувавши його за місцем освяти давніх правителів на царство - берег Верке, але стократний інтерес давнього роду нікуди не дівся, тому місто поки що має назву Берегсаз.

А шо, хтось не в курсі?)

Година 2012-05-06 / 21:07:20
Якщо цигани його заселять достатньо для змін, здобудувши більшість і право голосувати, то хай міняють на що хочуть.

Олег С. 2012-05-06 / 20:10:19
Щодо питання "Берегово чи Берегсас?", то холівар на цю тему був знатний, див. "Задрипане Берегово чи курортополіс Берегсас?"
http://zakarpattya.net.ua/Blogs/71594-Zadrypane-Berehovo-chy-kurortopolis--Berehsas
(83 коменти, вимкнені не автором, а редакцією, до речі).

Продовжувати цю тему не варто, напевно. Усі ура-патріоти можуть бути спокійними: лишиться саме брудне Берегово. Але ненадовго - за орієнтовно 20 років на його місті буде "Циганьварош"
(Див. "Що в перспективі у Берегова: курортополіс чи перший українській Лунік ?"
http://zakarpattya.net.ua/Blogs/85300-ShCHo-v-perspektyvi-u-Berehova-kurortopolis-chy-pershyi-ukrainskii-Lunik-)

Згадка про циган у інтерв"ю симптоматична...

Година 2012-05-06 / 17:14:53
Що б ви, і як сильно, не хотіли, але зараз це саме Берегово, а не Береґсас, що підтвердило і недавнє опитування наших містян. Зараз не 950 років тому, а навпаки - 950 років ПО тому. Ніхто, звісно, не забуває, що було, але живемо ми в сьогоднішньому і житимемо в завтрашньому. Берегово то Берегово.

anonimus 2012-05-06 / 10:55:27
по-перше, не "Берегово", а Берегсас.

950 років тому ніхто і страшному сні не міг собі представити цю московську назву "Берегово"


по-друге,

2 Олег С. 2012-05-05 / 22:40:17

"Бо таке враження, що за 950 років нічого в цьому плані не змінілося, якщо лайно так і скидають в річку, як за часів раннього Середньовіччя... " (ц)

Сучасний стан Верке - це дійсно жах.

але,

1. сам канал Верке спорудили тільки у останню третину 19 століття, і старше покоління ще памятає його у 1960-х роках кристально чистою окрасою міста

2. той гидкий стан, у якому знаходиться сьогодні Верке, є прямим наслідком хижацької безгосподарності часів "розвинутого соціалізму" СРСР та "незалежності" України



Олег С. 2012-05-05 / 22:40:17
Шість разів у інтерв"ю згадується прізвище "Балога", і тільки один раз - Верке, ганьба 950-річного міста, стічна канава, яка нестерпно смердить і стала справжньою бідою мешканців та головною "візитівкою" міста, найяскравішим враженням гостей Берегова.

І як збирається міська влада вирішувати цю проблему?
Хотілося б почути детальний поетапний план замість регулярних обіцянок. Насамперед, рішучих кроків по закриттю усіх кільох сотень (!) нелегальних врізок, з яких у Верке течуть фекалії.
Бо таке враження, що за 950 років нічого в цьому плані не змінілося, якщо лайно так і скидають в річку, як за часів раннього Середньовіччя...

То, може, якогось з панів Балог долучити до вирішення проблеми? Наприклад, Віктора Івановича? Хіба не є біда з Верке "надзвичайною ситуацію"? А коли буде? Які хвороби з річки можуть принести щури та комари?

Див. також "Чорна діра", або Берегівська фекальна аномалія"
http://zakarpattya.net.ua/Blogs/93294-Chorna-dira-abo-Berehivska-fekalna-anomaliia

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи