«Солодке» життя залежить від того, що їмо і скільки

Чимало людей, ніде правди діти, люблять побалувати себе солоденьким. Особливо на свята, під час гостин, або з друзями у кафе. Це і смачно, і приємно. Доти, доки цукор не почне залишатися в крові, а лікар напише невтішний діагноз.

«Солодке» життя залежить від того, що їмо і скільки

Як уникнути неприємностей, пов’язаних з надлишком цукру в організмі, «Замок» розпитував лікаря-ендокринолога Ужгородської міської поліклініки Наталію Гаврош.

– Наталіє Вікторівно, від чого підвищується рівень цукру в крові?

– Усім добре відомо ще зі шкільної парти, що глюкоза (або цукор) – це вуглевод, який є дже­релом енергії для нашого організму, особливо для роботи головного мозку. У кров надходить з їжею. Майже всі продукти містять глюкозу або речовини, які в організмі перетворюються на глюкозу (фруктоза, крохмаль). Рівень цукру в крові підвищується при надлишковому вживанні  продуктів, багатих на вуглеводи.Іншою причиною є інсулінорезистентність (нечутливість клітин організму до цього гормону), яка не дає можливість інсуліну дати команду клітинам (мозку, м’язів і печінки) засвоїти глюкозу і понизити рівень цукру. Такий збій в організмі часто зумовлений надлишковою вагою.

Третім механізмом підняття рів­ня цукру в крові є викид глюкози печінкою, яка завжди має запас цієї речовини у вигляді глікогену. При порушенні вуглеводного обміну, печінка додатково викидає глюкозу в кров.

– Наскільки небезпечним є надлишок цукру в крові?

– Він починає діяти, як отрута. Глюкозотоксичність характеризується негативним впливом підвищеного рівня цукру крові на всі тканини й клітини організму. Уражаються судини, нервова система, шкіра, очі, серце, мозок, статеві органи. Нема жодного органа, який би не страждав при гіперглікемії. Першими уражаються дрібні судини й нервові закінчення, відтак розвиваються судинні ускладнення очей (погіршення зору, розвиток катаракти і сліпоти), нирок (діабетична нефропатія зі зниженням функції нирок), нижніх і верхніх кінцівок (синдром діабетичної стопи, який часто проявляється болями в ногах, особливо вночі, їх онімінням, печією, появою трофічних виразок). Часто гіперглікемія супроводжується підвищенням артеріального тиску, від чого може розвинутись інсульт, інфаркт, тощо.

– Наскільки поширеним є цукровий діабет?

– Хронічна гіперглікемія, яка зумовлена відносною або абсолютною інсуліновою недостатністю, – це і є всім добре відоме ендокринне захворювання під назвою цукровий діабет. До кінця причини його виникнення  досі не з’ясовані. Однак доведено, що діабет з’являється під впливом різних факторів: спадкова схильність, надлишкова вага, стреси, малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, похилий вік.

На цукровий діабет слабує понад 6 % населення планети. В Україні офіційно зареєстровано понад мільйон триста тисяч недужих. За неофіційними даними, кількість хворих значно перевищує цю цифру й сягає двох мільйонів. В Ужгороді на обліку перебуває 5007 людей із  цукровим діабетом.

– Як проявляються симптоми недуги?

– Часто діагноз «цукровий діабет» є абсолютною несподіванкою для пацієнта. Більшість хворих не надає значення появі сухості в роті й на шкірі, свербінню, частому сечовипусканню. Ці симптоми розцінюються, як вікові зміни або прояви інших недуг. Тому часто підвищений рівень цукру, а інколи й ацетон, у крові чи сечі виявляють, коли людина звертається до кардіолога, уролога, хірурга, окуліста або навіть при госпіталізації через інфаркт чи інсульт. Таким чином, часто хворий потрапляє до ендокринолога через кілька років з моменту  захворювання,  коли вже є значні ускладнення діабету.

– Як діагностують цукровий діабет?

– На основі скарг пацієнта й лабораторних показників. Найчастіше йдеться про сухість у роті, спрагу, підвищений апетит, безпричинне зниження ваги й зору, втомлюваність, погане загоювання ран, гнійничкові ураження шкіри, свербіж, грибкові ушкодження, зниження потенції в чоловіків. Інколи симптомів може й не бути, тому лікарі орієнтуються за лабораторними показниками.

– Що робити, коли діагностовано недугу?

– Насамперед дотримуватися дієти: обмежити мучні вироби, виключити цукор і продукти, що містять легкозасвоювані вуглеводи: газовані напої, солодощі, тістечка, цукерки, особливо небезпечними є фастфуди. Більш дієвого методу, який би нормалізував цукор крові не існує. Чарівних ліків, які будуть знижувати рівень глюкози та вагу тіла без дотримання дієти, нема.

Варто боротися із зайвими кілограмами. Кожен скинутий  сприяє зниженню рівня цукру, нормалізації артеріального тиску й показника власного інсуліну, зменшенню ризику розвитку ускладнень, збільшенню тривалості та якості життя. Також варто регулярно виконувати фізичні вправи.

Якщо перераховані методи не привели до зниження глюкози, тоді призначають цукрознижувальні препарати. Вибір ефективних засобів, їх дози, комбінації може підібрати тільки лікар-ендокринолог.

Сергій Ковальчук

26 квітня 2012р.

Теги: цукор, діабет

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи