Аби допомогти мешканцям, у Берегові створили Асоціацію ОСББ

Нещодавно був присутнім на зібранні, на якому мешканці багатоповерхівки одноголосно вирішили приєднатися до вже створеного ОСББ «Шевченко». Останнє є зразковим не лише у Берегові, а й в області. За кілька років сам будинок та прибудинкову територію вдалося привести до такого ладу, що сюди приходять переймати досвід і тихо заздрити...

Аби допомогти мешканцям, у Берегові створили Асоціацію ОСББ

Однак питань щодо створення та нормального функціонування ОСББ залишається ще чимало. Не кожний може розібратися у відповідних законодавчих актах, мало знайдеться і таких, хто хоче брати на себе відповідальність стати головою організації співвласників. Саме з метою роз’яснення та допомоги у створенні нових подібних організацій у Берегові нещодавно було засновано спілку об’єднання громадян – Асоціацію ОСББ «Берегсас». Очолив її Валерій Боровський, депутат міської ради від фракції Єдиний Центр.

Мета організації – допомагати і консультувати

Йшли до цього не один день. Спочатку мешканці дізналися, що в місті більше не функціонує ЖРЕП. Потім почали з’являтися поодинокі об’єднання співвласників. Тепер у Берегові вже створено 30 ОСББ, два – на стадії оформлення документації. Але одразу з’явилися і проблеми, бо мешканці не мають своїх юристів, бухгалтерів.

Раніше справою функціонування ОСББ у Берегові практично ніхто не займався. Просто приносили відповідні заяви у відділ комунального майна або на ім’я міського голови про необхідність виділення бюджетних коштів для ремонту. Звісно, займатися внутрішніми проблемами, вникати у нюанси, контролювати використання грошей ніхто не бажав, та й посади такої у мерії нема. Саме міська рада стала ініціатором створення Асоціації ОСББ, аби вона координувала та допомагала у роботі вже створених організацій співвласників будинків. Досвід переймали у подібних спілок, що діють у Харкові та Дніпропетровську.

За бюджетні кошти слід відповідати… 

Пане Валерію, як виділяють і розподіляють бюджетні кошти на потреби ОСББ?

– Щороку у міський бюджет закладається певна сума, яка потім розподіляється між організаціями співвласників. Останні два роки це 450 тисяч гривень. Виходить приблизно 300 гривень на одну квартиру. Кошти розподіляються наступним чином: голова ОСББ пише заяву на необхідні ремонтні роботи, на місце виїжджає комісія міської ради на чолі з головою Асоціації і приймає відповідне рішення. Серед основних проблем – погана якість дахового покриття, електрика, трубопроводи, каналізація. Цього року ми звернулися до всіх голів ОСББ із проханням описати проблеми їхніх будинків, аби побачити загальну реальну картину. Раніше отримували бюджетні кошти лише ті, хто вмів правильно і вчасно оформити документацію. Тепер намагаємося по можливості допомогти всім членам Асоціації. Бо минулого року серед «щасливчиків», які отримали гроші на проведення ремонтних робіт, було всього шість ОСББ. Деякі не зверталися з різних причин по допомогу. У тому числі через прискіпливу перевірку їхньої діяльності з боку правоохоронців.

Нині ці перевірки ще тривають?

– Я особисто спілкувався з начальником відділу боротьби з економічними злочинами, просив призупинити ці дії, аби надати можливість Асоціації власноруч навести порядок у документації створених у місті ОСББ. Нам пообіцяли півроку нікого не чіпати, не заважати і не встрявати у внутрішню діяльність. Однак це нікого не звільняє від відповідальності. Оскільки мова йде про бюджетні кошти, ніхто не має права використовувати їх на власний розсуд.

У Берегові було порушено кілька кримінальних справ проти деяких голів ОСББ. З якої причини?

– Лише через непорядність окремих із них. Вони, мабуть, «поплутали» власну кишеню з бюджетом міста. Наприклад, наймали нечесних на руку підприємців, які підписували акти виконаних робіт, до яких навіть не приступали. Хоча перевірити все потім досить просто. Загалом у Берегові було відкрито три кримінальні справи, в результаті яких і голова, і підприємець отримали умовні строки ув’язнення, сплатили штрафи, а також їх позбавили права займатися своєю діяльністю на певний термін. Сподіваємося, що нічого подібного більше не трапиться, адже комісія чітко контролюватиме розподіл та використання бюджетних коштів. 

Чи можете відмовити ОСББ у допомозі з бюджету?

– Лише коли бачимо, що голова організації намагається вплутатися в якусь авантюру.  Наприклад, часом складають кошторис на роботи, що були проведені ще два роки тому. Тепер правила гри змінилися. Все має бути чесно і відкрито. Першочергово організовуємо конкурс (тендер) на право проведення ремонтних робіт – аби підприємці мали відповідну ліцензію, вже позитивно зарекомендували себе. Далі – вимагаємо необхідні дозволи, експертизи, готовий пакет документів ще до початку робіт. Також вирішили створити комп’ютерну базу даних на кожний будинок, який входить до Асоціації ОСББ. Це своєрідний «паспорт» будівлі, куди вносимо всі дані – починаючи з року зведення, кількості поверхів до стану комунікацій, дахів, підвалів.

Щомісячну оплату мешканці обирають самостійно

– Багатьох досі лякає сама абревіатура ОСББ. Насамперед пенсіонерів, які думають, що потрібно буде сплачувати щомісяця якісь захмарні суми...

– За нинішніх умов стандартна місячна оплата мешканців складає 50 копійок за один квадратний метр площі квартири. Думаю, що це не велика сума для утримування та обслуговування будинку, в якому живеш. Звісно, якби не було допомоги з боку бюджету, то цих грошей би не вистачило. Суму оплати кожен ОСББ для себе встановлює окремо, на спільному зібранні мешканців. Ці гроші йдуть на поточні ремонти, прибирання прибудинкової території. Ми навіть вирішили допомогти тим, хто має субсидії – вони сплачують менше.

Деякі мешканці не бажають створювати ОСББ і дуже раді, що більше нічого нікому не платять. Однак так продовжуватися вічно не буде. Адже рано чи пізно виникнуть проблеми – з трубами, дахом, електрикою тощо. Тоді починається паніка – люди змушені часом терміново збирати шалені кошти з кожної квартири, аби просто врятувати будинок. Невже це кращий вихід?

– Які поради даєте членам Асоціації ОСББ?

– Починаючи з елементарних, наприклад: краще не збирати внесків готівкою, а лише через рахунок у банку – тоді ніхто не матиме спокуси їх вкрасти або нераціонально використати; обов’язково інформувати мешканців про зроблене, аби все відбувалося прозоро і без конфліктів (для цього слід мати дошку оголошень). Ми практикуємо проводити щомісячний звіт про витрачені кошти, і кожний член ОСББ у будь-який момент може ознайомитися з усіма витратами, буквально до копійки. 

Олександр Ворошилов

21 квітня 2012р.

Теги: ОСББ, співвласники

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи