Громадою – на Верке

Канал Верке – водна артерія Берегова, який сполучає Боржаву й Латорицю, – головна екологічна проблема міста. Адже саме в нього, через брак каналізаційних мереж й очисних споруд, зливають більшість нечистот. Канал, що був створений вручну 1892 року й пізніше по берегах вимощений камінням, колись чистий і привабливий, – останнім часом перетворився на ганьбу для туристичного закарпатського містечка.

Громадою – на Верке

Проекти реконструкції й очищення Верке міська влада розроб­ляє вже давно. Однак жоден із них так і не дав жодного позитивного результату. Нині в процесі створення черговий масштабний проект з кошторисом близько 8 мільйонів гривень.

«Цього року ми лише маємо затвердити проект з упорядкування й очищення каналу Верке, – повідомив мер міста Іштван Гайдош. – Адже хочемо до цієї справи підійти комплексно. Не лише звільнити водну артерію від нечистот, а береги від сміття, – також облаштувати довколишню інфраструктуру».

Однак потрібних грошей у бюджеті міста нема. Не відомо, чи знайдуться вони і наступного року. А тим часом до очищення каналу долучилися самі мешканці Берегова. Зокрема, депутат міської ради Йосип Пфейфауф, який мешкає на вулиці Шевченка, вирішив показати приклад – за власний кошт найняв працівників, які прибирають береги  від сміття, що накопичувалося тут роками. Тепер можна на власні очі побачити, як виглядала історична набережна Верке сто років тому, вимощена каменем, зі сходинками у воду. Аби продовжити роботу, потрібна допомога всіх небайдужих.

«Плануємо розподілити територію від будівлі районної адміністрації до термального басейну на ділянки й залучати спонсорів, – каже Йосип Пфейфауф. – Хтось може допомогти своїми силами, хтось грішми. Будь-якій допомозі порадіємо. Зокрема, міська організація УМДС готова зібрати 1100 гривень, дістали також попередню згоду долучитися до акції від депутатів з Єдиного Центру, думаю, не проти будуть й регіонали... Звісно, це не вирішить всіх проблем Верке. Однак керуємося принципом: велике завдання слід розкласти на маленькі, так його легше вирішити. Тому, якщо до травневих свят, коли в канал пустять воду з Боржави, впораємося хоча б із цим – буде добре. А далі нехай міська влада долучається...» 

Також Йосип Пфейфауф розробив макет іменного сертифіката для учасників очищення  Верке. Людина, яка перекаже будь-яку суму на цю справу на рахунок благодійного фонду «900 років Береґсас», отримає посвідчення-відзнаку на пам’ять про добру справу для всього міста.

«Ми вітаємо ініціативу мешканців, – каже заступник міського голови Ґабор Кінч. – І сподіваємося, що проект капітального очищення Верке ось-ось з’явиться. Бо там одна з проблем – що робити з намулом, якого на дні до півтора метра. Звісно, також візьмемо участь в акції як фінансово, так і робочою силою».

Очищувати канал уже розпочав також підприємець Микола Якимець (господар комплексу «Золота пава»): він найняв працівників, які відновлюють Верке до історичного русла. Вибраний з води намул вирішив тимчасово складувати на спеціальному майданчику, який відгороджений плівкою й брикетами з соломи. «Незабаром відкриваємо під старовинним арочним мостом кафе-терасу з гарним мостиком, – каже підприємець. – Але хто сюди прийде, якщо канал буде захаращеним і неприваб­ливим? Просто змушені це робити власними силами...»

Вже сьогодні певного результату досягнуто. Береги Верке виглядають набагато краще. Однак поки не буде перекрито всі каналізаційні витоки у водну артерію, ці методи очищення є лише тимчасовими. Тому багато чого залежатиме від міської і навіть обласної влади: аби останні теж допомогли з коштами, яких немає в бюджеті Берегова. Слід зазначити, що проект реконструкції каналу Верке відібрали серед інших 27-и ще 2008 року Закарпатською облдержадміністрацією для розробки й дальшого пошуку фінансування у рамках реалізації Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року.

Олександр Ворошилов

11 квітня 2012р.

Теги: Внрке, очищення, фонд

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи