Вже в червні закарпатцям почнуть блокувати водопостачання й каналізацію

Аби на чомусь заощадити за спожиті блага, наш слов’янський нарід може вдаватися до всіляких методів: хтось намагається скрутити показники лічильників назад, хтось встановлює на них магніти, що пригальмовують відлік, а дехто просто роками не розраховується.

Вже в червні закарпатцям почнуть блокувати водопостачання й каналізацію

Ось так, нехтуючи оплатою за воду, за останні кілька років лише «Водоканалу» ужгородці заборгували понад 18, а мукачівці – близько 6 мільйонів гривень. Боротися зі сваволею комунальники планують за допомогою вже добре відомого в краї диво-пристрою.

Начальник КП «Водоканал м. Ужгорода» Юрій Омельяненко розповідає, що ще 2006 року закарпатці вперше познайомилися з управою на неплатників. Пристрій, який розробили в Полтаві, працює так: через технічні люки на горищі спеціалісти запускають мініатюрну відеокамеру по каналізації й добираються по системі до квартири боржника. У каналізаційній трубі ставлять спеціальну заглушку, яку в народі прозвали «їжаком». За такою схемою перекривали й подачу води. Після цього скористатися водовідведенням боржник зможе лише тоді, коли усе сплатить, та ще й за послуги блокування та розблокування труб. Тоді, у 2006 році, це коштувало 300 гривень. Скільки ж цього року повинні будуть викласти з кишень боржники за розблокування, комунальники ще не підрахували. Одне знають точно: дешевше просто ліквідувати борг.

«Тоді у період підготовки мешканців до вжиття таких заходів, за допомогою крайових ЗМІ, розсилання адресних попереджень ми активно інформували людей. Вже навіть за той час чимало боржників активізувалися й почали платити. Хоча частина таки дочекалася і їм заблокували каналізацію чи подачу води. Утім залишилися й такі, що з об’єктивних обставин як не мали чим платити, так і не знайшли. Та все ж система дала результат, і ми змогли розрахуватися з полтавцями і ще суттєво зменшити загальну суму боргу», – продов¬жує начальник «Водоканалу».

Кілька років тому цю систему випробували й на мукачівцях. Начальник місцевого підприємства Григорій Бегей розповідає, що заходи таки подіяли. Та все ж знайшлися люди, які додумалися познімати сантехніку й проколоти блокувальну кульку. Відтак  виявилося: внутрішньобудинкові мережі настільки недосконалі, старі й забиті, що пристрій скочувався по системі й забивав стоякову каналізацію. Отож від нього було більше шкоди, ніж користі. Та, незважаючи на такі поодинокі випадки, за допомогою диво-пристрою суттєву частину містян змусили розрахуватися з підприємством.

Щоправда, і в обласному центрі не обходилося без ексцесів: Юрій Омельяненко пригадує, що в одній із квартир, у якій застосували «їжака», господарю було  однаково, що йому заблокували відтік каналізації. Він продовжував користуватися водою, а вона розтікалася по підлозі і, як наслідок, – затопила сусідку. Такий негативний досвід підтвердив, що в кожному місті вистачає людей, яким усе до лампочки – вони зорієнтовані тільки на те, аби обійти  загальноприйняті норми.
Нині ціна  замовлення послуг полтавців становить близько 60 тисяч гривень. Аби система дала позитивний результат, такі заходи, на переконання Юрія Омельяненка, потрібно вживати 2–3 рази на рік. А ще краще було б, якби з цією бригадою укладали угоди й інші міста області.

Через суттєвий борг за водопостачання, готові до спів¬праці з полтавцями й мукачівці. Григорій Бегей розповів, що вже вів перемовини з начальником ужгородського підприємства  про бажання скористатися послугами цієї фірми. Відтак із затятими неплатниками сусіднього райцентру боротимуться таким самим методом.

А допоки в Ужгороді тривають підготовчі роботи з індивідуального від’єднання боржників, кілька кооперативних будинків і відомчих об’єктів через величезні борги вже залишилися без водопостачання. На черзі – приватні оселі. Юрій Омельяненко зауважив, що від’єднуватимуть усіх неплатників без винятків. Тому й звертається до містян із проханням розраховуватися за спожиті послуги вчасно.

Анастасія ЛЕСІВ

 

05 квітня 2012р.

Теги: каналізація, водопостачання

Коментарі

Перехожий 2012-04-13 / 15:32:30
Тарифи водоканалу завищені у рази й рази. Хай підприємство пояснить, куди воно витрачає гроші!

2697 2012-04-05 / 11:16:24
Щодо магнітів на лічильниках - в соєму виступі на телебаченні(що потім був надрукований в газетах) пан Омельяненко декілька разів підкреслював, як люди зменшують покази лічильників за допомогою установки на них магнітів, тобто ПРЯМО РЕКЛАМУВАВ цей спосіб обману КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА.

2090 2012-04-05 / 09:56:40
Повна, по-українськи, дурня!
"Борги Водоканалу" - неправильне трактування балансу комунального!!! підприємства, яке спеціально готували (а може й продовжують зараз) до процедури банкрутства і передачі в приватну власність.
Термін позовної давності в цивільно-правових відносинах, якими є надання комунальних послуг з водопостачання та водовідведення - 3 роки.
Водоканал показує заборгованість фізичних і юридичних осіб майже за 16 років, але не має підстав навіть звернутися до суду, щоб ці борги витребувати, або списати - бо не має навіть договорів із споживачами, укладених згідно законодавства!

Костянтин Куцов 2012-04-05 / 09:56:27
У кооперативному будинку можуть не платити 10 із 100, а відключають усіх. Що за дебільні методи?!

Ольга 2012-04-05 / 09:55:03
Водоканал научился только отключать должников. А сами подают воду по графику, вода плохого качества. Кругом речки, а город без воды. В арабских эмиратах(в пустыне) люди имеют воду постоянно.Позор руководству. Давно пора горе-водоканальщиков разогнать!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи