На Закарпатті зроблено перший крок до створення першого в Україні натурпарку

21 березня в населеному пункті Кішор (Угорщина) відбулася зустріч учасників проекту створення міжнародного транскордонного Природного парку Сатмар-Берег, у якому задіяні три країни – Угорщина, Румунія та Україна. Зокрема, територія так званого «натурпарку» має у майбутньому охопити також площу Берегівського району, який відноситься до історичного регіону Берег.

На Закарпатті зроблено перший крок до створення першого в Україні натурпарку

«Натурпарки діють у багатьох країнах Європи в системі охорони природного середовища, однак сьогодні така форма природоохоронних об’єктів, на жаль, не передбачена українським природоохоронним законодавством», – каже Олег Супруненко, представник соціально-екологічної громадської організації «Чистий Берег» (партнера програми, що підтримується Євросоюзом).

Натурпарк – це територія з характерними для певної держави природними, історико-культурними цінностями, де розвивається туризм, зберігаються
пам’ятки архітектури, а також будь-які автентичні родзинки. Такі площі слугують не лише для активного відпочинку на природі, а й для екологічного виховання, насамперед дітей та молоді. Основна мета проекту – здійснення комплексного територіального розвитку певного регіону за формулою «збереження довкілля – соціальне благополуччя – економічний розвиток».

Причому займаються цією справою у Європі представники громадських об’єднань, звісно, за підтримки органів місцевого самоврядування. І, в першу чергу, мають за мету збереження навколишнього середовища, охорону цінностей – як природи, так і культури, сприяють відновленню форм господарювання, які не шкодять екології, розвивають туристичну інфраструктуру, відроджують традиційні ремесла, продукти тощо.

Наприклад, у Німеччині діють 103 натурпарки, які охоп­люють 25 % площі країни. В Австрії – 47, загальною площею 500 тисяч гектарів. В Угорщині створено 5 натурпарків, а найбільший – Природний парк Сатмар-Берег, відкриття якого відбулося у 2010 році за участі президента Угорщини Ласло Шойома. В Україні поки що жодної такої охоронної зони не створено. Першим же (пілотним та демонстраційним) може стати натурпарк, що включатиме населені пункти та ландшафти Берегівщини.

Одним із перших кроків у цій справі стала розробка докладної мапи Берегівського району разом із державним науково-виробничим підприємством «Картографія» (тираж – 5000 примірників). «Основна відмінність від інших туристичних мап полягає у тому, що ця – двомовна, тобто всі населені пункти позначені як українською, так і угорською мовами,  – каже Олег Супруненко. – Крім того, тут вказані всі відомі архітектурні пам’ятки регіону, а також інші туристичні об’єкти, лісові урочища, вміщені короткі відомості про села та принади регіону, наявну флору і фауну». До мапи увійшли також кілька велосипедних маршрутів, які наразі у процесі розробки. Створено і веб-сайт першого натурпарку в Україні (http://naturpark.org.ua/).  

Учасники зустрічі відвідали так званий «Візит-хауз» – туристичний центр натурпарку регіону Сатмар-Берег. Ця велична будівля виконана в оригінальному стилі, який відображає ззовні місцеві угорські архітектурні традиції. Всередині також вражає своїм надсучасним дизайном, поєднаним з автентикою. Дерево, скло і метал – основ­ні елементи цієї споруди, яка вже стала окрасою прикордонного регіону Угорщини. Як розповіла голова села Кішор Андрея Пінтер, туристичний центр натурпарку регіону Сатмар-Берег офіційно відкриється в липні-серпні 2012 року. Коштувало будівництво близько мільйона євро, більшу частину надали фонди Європейського Союзу, а 10% – із місцевого бюджету. Функція «Візит-хауз» включатиме в себе надання різнобічних туристичних послуг, тут будуть розташовані також галерея, офіси для працівників натурпарку, готельні номери тощо. 

Можливо, колись і на Закарпатті відкриється подібний центр. Хоча до створення натурпарку на Берегівщині ще слід пройти важкий і тернистий шлях. Мапа та веб-сторінка – це лише перша частина проекту, на черзі – розробка вказівників, табличок із назвами місцевих принад. А далі, якщо продовжиться співпраця з фондами Євросоюзу, очікує більш складна і копітка робота. Для єдиної мети – збереження природи і ландшафтів Берегівщини, архітектурних пам’яток, обмеження негативного втручання у автентику, власний стиль регіону, а для місцевого населення – допомога відновити та розвивати ремесла, сприяти натуральному виробництву. Якщо все вийде, як планується, то Берегівщина у майбутньому може стати першим регіоном України, де туризм та рекреація стануть основними інструментами для економічного розвитку цілого району.

P.S. Проект «Забезпечення передумов для створення міжнародного транскордонного Природного парку Сатмар-Берег», що стартував у січні 2011-го року, здійснюється в рамках програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна.

 

Олександр Ворошилов, фото автора

04 квітня 2012р.

Теги: натурпарк

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи