Back in the USSR: на Закарпатті збереглися радянські дендронаписи

Із часу розпаду СРСР минуло вже 20 років, але окремі деталі колись могутньої держави все ще продовжують нагадувати про неї. Окрім назв вулиць, пам’ятників, лозунгів на старих будівлях, у Закар­патті є й живі, але забуті згадки про Радянський Союз. А забуті вони тому, що побачити їх можна лише з висоти пташиного польоту або, як це зробив «Замок», за допомогою супутникових карт.

Back in the USSR: на Закарпатті збереглися радянські дендронаписи
Ленін у деревах

Дендронаписи – це слова та цифри, сформовані з висаджених спеціальним чином дерев чи кущів. Першими почали практикувати декоративне формування дерев ще давні римляни, котрі робили таким чином написи на газонах. Подібні насадження застосовували і в сучасних країнах Європи. Зокрема, великого галасу кілька років тому наробила випадково виявлена з літака величезна свастика з дерев в одному з лісових масивів на території Німеччини. Звісно ж, її одразу вирубали, але судячи з історії, яку розповіли ті, хто був до цього причетний, таке насадження було в країні не єдиним.

Однак найбільших масштабів «дендрописання» досягло в Радянському Союзі, коли партійні лозунги висаджували такими гігантськими, що їх було добре видно навіть із космосу. Зокрема, найбільшою такою посадкою на теренах колишнього СРСР нині вважається величезний напис «Ленину 100 лет» на кордоні Курганської області і Казахстану. При його висадці було використано мільйон саджанців сосни, сам же напис – довжиною 500 метрів, а шириною – 80.

Закарпаття теж не стояло осторонь створення дендронаписів, або, як їх називають лісничі, ювілейних лісових культур. Сказати нині, скільки саме таких насаджень є в закарпатських лісах, не береться ніхто. Дивно, але зовсім нічого не знають про такі написи і спеціалісти обласного управління лісового та мисливського господарства, тож у пошуках залишків радянської культури «Замку» довелося перетелефонувати усім нашим лісництвам та поспілкуватися з краєзнавцями, котрі теж цікавилися цією темою.

Краєзнавець Олександр Богданов за кілька років виявив сім таких насаджень. «У мережі Інтернет є цілий сайт, присвячений дендронаписам на території колишнього СРСР, – розповів він. – Вишукують їх, як правило, за допомогою супутникових карт, які дають можливість кожному побачити на Землі подібні рукотворні цікавинки. Серед цих насаджень є гігантські, які видно з космосу, але закарпатські дендронаписи до них не належать – вони були створені для того, аби їх бачили з літаків, вертольотів, чи насаджувалися на схилах гір при дорозі для очей проїжджих.

Частина дендронаписів була зроблена спеціально під Олімпіаду-80 – певно, для закордонних гостей. Але найбільше присвят – річницям Леніна, СРСР та перемозі у Великій Вітчизняній війні».

Через 20 років від радянських написів не залишиться й сліду

Перший напис із висаджених дерев Олександр Богданов виявив зовсім випадково: збирав гриби у Перечинському районі, глянув на сусідню гірку і побачив цифру «100», яка виділялася зеленими кронами ялин на фоні жовтих листяних дерев. Відтоді краєзнавець зацікавився цією темою, почав розпитувати людей і виявив, що згаданий дендронапис є не єдиним, просто в Закарпатті про них уже всі забули. Оскільки ніхто за цими насадженнями не доглядає, вони поступово занедбуються. Тож нині в закарпатських лісах немає жодного дендронапису, який би проглядався чітко.

«Під час поїздок краєм я часто розпитував місцевих жителів про той чи інший дендронапис, – веде далі Олександр Богданов. – Мені розповідали, що за радянських часів їх було більше, але одразу після розвалу Союзу деякі насадження вирубали, аби від них і сліду не лишилося.

Розміри тих, що дожили до наших днів, приблизно однакові: одна буква сягає від 50 до 100 метрів у довжину. Найкраще їх видно восени і навесні, коли є контраст між хвойними і листяними деревами. Але Закарпаття має і дендронаписи, висаджені із виключно листяних порід дерев – на полонинах або «лисих» пагорбах, де конт­раст не потрібен».

Олександр Богданов прочесав у пошуках дендронаписів усі куточки Закарпаття, але й нині, каже, є насадження, які не може знайти. Зокрема, старожили розповіли йому про великий дендронапис «Слава КПСС», але де він знаходиться, вже не знають ані вони, ані всевидящі супутники.

Натомість «Замок» спробував самостійно відшукати забуті ювілейні насадження і почав зі згадуваної вже цифри «100» у Перечинському районі. Знаходиться вона на території Турицького лісництва (село Туриця) і добре проглядається з навколишніх гір. Як розповіли нам старший майстер лісу Турицького лісництва Олександр Ступак та лісничий Іван Ляховець, історія цього насадження почалася у 1970 році, коли  лісгосп приступив до засадження вільного виділу площею 14 га.

То був саме ювілейний рік, коли у СРСР помпезно відзначалося 100-ліття з дня народження Леніна. По всій великій країні тоді практикували висадження ювілейних написів, тож, певно, наші лісівники не схотіли відставати і собі висадили серед букового лісу сосни, які сформували цифру «100».

Цікаво, що поруч із цим дендронаписом у 1972 році була висаджена ялинами цифра «50», яка символізувала 50-ліття з року створення СРСР, а у 1975-му ще трохи далі з’явилося насадження у формі цифри «30» – на знак відзначення 30-ліття перемоги у Великій Вітчизняній війні. 

Нині з-поміж цих ділянок найкраще проглядається так звана «сотка». Лісничі пояснюють це тим, що закарпатські хвойні дерева вже багато років потерпають від кореневої губки – грибка, який є збудником кореневих гнилей хвойних порід, що нищать дерева. Саме під санітарну рубку частково пішли цифри «50» та «30», тому нині від них майже не лишилося сліду. Сосна ж, з якої висаджено цифру «100», виявилася більш стійкою до хвороб, але і нею, кажуть працівники Турицького лісництва, можна буде милуватися не далі наступних 15-20 років, бо ж природа бере своє, і скоро насадження стане таким розрідженим, що в ньому важко буде впізнати бодай якусь цифру.

Для нових дендронаписів нема ні площі, ні ресурсів

Ще одним чудовим екземпляром дендрописання можна назвати насадження «СССР 50», яке розташоване за 5 км від села Лисичево Іршавського району. Як розповів «Замку» лісничий ДП «Довжанське лісомисливське господарство» Василь Продан, заклали його в 1972 році, на честь відзначення 50-ліття СРСР. Дендронапис займає площу приблизно у півтора гектара, самі ж букви сформовані на схилі гори ялинками у буковому лісі. Їх трохи видно з села, але всихання ялини і тут дає про себе знати, поволі знищуючи цей напис. Старожили розповідали, що робилося це насадження за допомогою мотузки, яку натягували по виміряній ділянці. На запитання «Замку», чи нині у лісництві практикують такі посадки, лісничий відповів, що це пережитки Радянського Союзу, та й взагалі лісництва не мають ані вільних площ, ані ресурсів для таких забавок.

Погодилися з цим твердженням і в Мукачівському лісгоспі, мовляв, за нинішніх умов хоч би з виробничими завданнями впоратися. Що ж до ювілейних насаджень, то було таке і на їхній території, а точніше – в урочищі Деренів у Чинадіївському лісництві. Нині там охороняється унікальний комплекс екосистеми з передгірною смугою лісів із бука та дуба скельного, а в 1970-му році на одній із ділянок урочища була висаджена ціла фраза «100 лет Ленину», від якої нині не залишилося і сліду.

Така ж фраза колись красувалася на горі поблизу Воловця, яку вже давно люди називають не інакше, як «сотка». У ДП «Воловецьке лісове господарство» «Замку» розповіли, що якихось цікавих деталей про цей дендронапис розповісти не можуть, адже насадження було зроблене ще у 1970 році і на сьогодні майже зникло через те, що крона дуба червоного, висадженого на фоні ялин, погано тримає форму.

Дендронапис «СССР 50» є і в селі Вучкове Міжгірського району. Букви висаджені хвойними породами дерев на фоні букового лісу, а побачити їх можна на схилі гори під кутом приблизно 20° при дорозі на Хуст. Як розповіли у Міжгірському лісовому господарстві, нині напис видніється досить слабо, але сама ідея дендрописання, на думку лісівників, є такою вдалою, що вони вже кілька років шукають можливість відновити моду на такі насадження, зокрема, хочуть біля свого лісгоспу висадити невеличкий тризуб.

Ще одним цікавим дендронаписом є слово «МИР» на пагорбі, який у народі називають Каполна, біля села Руське Поле, що між Буштином і Тячевом. Цей загадковий пагорб, за легендою, є могилою древнього вождя, радянські ж керманичі краю вирішили, певно, закрити цей міф яскравою картинкою і постановили висадити на Каполні дерева у формі слова «МИР». Нині воно майже не проглядається, найбільше ж дісталося від часу останній букві, тож там можна прочитати тільки слово «МИ».

Щодо майже до останку винищених, то на схилі гори біля села Майдан ледь-ледь можна прочитати цифру «80», яка символізувала Олімпіаду 1980 року, а при дорозі з Рахова на Ясіня з великою натяжкою проглядається за пеньками вирубане слово «Ленин».

Висадити з дерев можна навіть своє ім’я

Краєзнавець Олександр Богданов переконаний: традиції дендронаписів нині незаслужено забуті людьми. Звісно, задоволення це не з дешевих, адже для того, щоб висадити подібний напис (звісно, з більш сучаним текстом), потрібні досить великі затрати. Зокрема, для цього слід знайти і підготувати вільну ділянку землі, виміряти букви, привезти саджанці, засадити їх, потім довго чекати, аби прийнялися і виросли.

Дуже актуальним є і сам напис, бо ж не зовсім зрозуміло, що нині прославляти. Хоч ідея ця сама по собі дуже цікава, адже за певних витрат можна висадити з дерев будь-що, наприклад, своє ім’я чи ім’я коханої людини, назву фірми чи державну символіку.

І, певно, не варто забувати старі дендронаписи в закарпатських лісах. Вони хоч і родом з СРСР, але все одно наші.

Тетяна Літераті

28 березня 2012р.

Теги: дендронапис, Радянський Союз, СРСР, Олександр Богданов

Коментарі

Словянин 2012-03-28 / 19:19:47
Дуже легко боротися з символікою вмерлої держави. Ви краще подивіться на вивіски фірм, картинки телевізійних каналів, рекламу, окремі церкви - суцільна масонська символіка... Пані Літераті не там виявляє свою громадянську мужність, де треба

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи