Євро-2012: Дешеве пиво, «дешевий» сервіс

До початку Євро-2012 залишилося менше 90 днів. Упродовж попередніх місяців «Замок» періодично висвітлював, як саме наша область готується до очікуваного напливу туристів і вболівальників. Адже за оптимістичними прогнозами урядовців в Україну на фінальну частину чемпіонату має приїхати понад мільйон гостей.

Євро-2012: Дешеве пиво, «дешевий» сервіс

Оскільки Закарпаття є однією із найзахідніших областей, слід очікувати, що левова частка вболівальників добиратиметься до міст проведення матчів саме через наш край. Принаймні в це хочуть вірити оптимісти та ужгородські туризмознавці. Інші дослідження показують: більшість українців очікують, що «домашнє» Євро пройде успішно. Тим часом експерти вказують на цілий ряд проблем та недопрацювань, які так і не змогла подолати наша країна в процесі підготовки до масштабного чемпіонату. Серед них – і поганий стан автошляхів, і можливі затримки на пунктах пропуску, і космічні ціни на житло (при не надто високій якості), і неналежне володіння українців іноземними мовами та багато іншого. Окремої уваги в цьому контексті заслуговує тема громадського харчування. Чи готові закарпатські ресторани, піцерії й генделики до прийому клієнта європейського зразка?

 «Не готові», – вважає ужгородець Віталій Ткач. Хлопець, родом із Волині, вже кілька років працює на Закарпатті. У якості співробітника представництва одного з потужних іноземних підприємств краю Віталій об’їздив багато країн. Побував у Німеччині, Франції, Угорщині, Чорногорії, а також далеких Мексиці, Бразилії й Китаї. «Найбільшою проблемою закарпатських закладів харчування є рівень обслуговування. За кордоном важко собі уявити, що навіть у досить таки демократичному ресторанчику (а не лише закладі елітного класу) вам можуть зневажливо кинути меню, не прибрати стіл після попередніх клієнтів чи принести не те, що ви замовляли», – розповідає Віталій.

 «Ба більше: за кордоном майже в усіх закладах, де мені доводилось бувати, офіціант чи офіціантка могли не тільки напам’ять розповісти мені про те, які інгредієнти ховалися за загадковою й екзотичною назвою незнайомої страви, але й порадити, що краще спробувати у їхньому закладі (орієнтуючись на мої смаки), які страви гармоніюють між собою тощо. У нас такий рівень підготовки обслуговуючого персоналу можна побачити тільки в кількох найдорожчих ресторанах. Інші ж заклади на подібні важливі речі, як-от вишкіл офіціантів і барменів, досить мало звертають уваги. На жаль», – вважає Віталій Ткач.

 А й справді, іноземці, які захочуть заморити черв’ячка в котромусь із закарпатських генделиків, навряд чи зможуть докладно вивчити вміст меню (тим паче, що менше половини наших закладів змогли перекласти їх англійською). Тож, цілком ймовірно, закордонні гості проситимуть принести щось автентичне, цікаве, те, чого вони ще не куштували. Поради, звичайно ж, проситимуть в офіціантів. Проте останні не завжди зможуть їх навіть зрозуміти, не те щоб порадити.

 Погоджується з цим Маргарита Мощак, голова РВ УСПП в Закарпатській області та власниця кількох ресторанних закладів в Ужгороді: «Думаю, що основною проблемою при обслуговуванні гостей ресторанів під час Євро-2012 буде відсутність перекладу меню англійською мовою. Звичайно, дискомфорт створюватиме і тотальне незнання персоналом англійської, котра, безумовно, у Європі є мовою міжнаціонального спілкування. Хоча директори ресторанів і кафе ще спокійно можуть встигнути виправити цю ситуацію за ті 90 днів, що залишились до початку чемпіонату. Виходом може бути присутність у закладі одного співробітника на зміні, який розмовляє англійською. До речі, додатковою рекламою при вході у кафе чи ресторан може стати табличка «We speak English». Якщо ж повернутися до негативів, то, впевнена, «вразять» іноземних гостей і стандарти чистоти в туалетних кімнатах наших закладів громадського харчування, якість туалетного паперу, поламані сушарки тощо».

 «А ось те, що точно справить приємні враження на іноземців, – продовжує пані Маргарита, – це ціни і якість їжі у більшості закарпатських ресторанів. Вартість страв, а також кави й імпортного алкоголю в наших ресторанах і кафе значно нижча, ніж навіть в Угорщині. І це обумовлено саме дешевизною оплати праці, а не вартістю продуктів, котра, найчастіше, вища, ніж за кордоном. Упевнена, що закарпатські ресторатори, на відміну від готельєрів, не підніматимуть цін до Євро. Можу сказати, що в моїх ресторанах точно ціни не зростуть», – переконує Маргарита Мощак. У той же час Віталій Ткач звертає увагу на інший аспект: «Варто враховувати такий нюанс, як співвідношення ціна-якість. І, я б навіть додав, ціна-кількість. Чому? Бо, до прикладу, у багатьох країнах за 20 євро вам принесуть головну страву (як-от м’ясну), а до неї ще й безкоштовний гарнір чи салат. Порція при цьому буде вдвічі, а то й утричі більша, ніж наша. Так, з одного боку, 20 євро – це 200 гривень, для нас це виглядає багато. Але якщо перерахувати цю суму на європейський рівень зарплат, то виходить, це все одно, як би ми обідали за 20-25 гривень. Повірте, у нас таку ж страву і в такій кількості у більшості закладів за ці гроші купити нереально. Часто один лише салат стільки коштує. Отож і виходить, що українці на їжу витрачають неспівмірно більше, враховуючи рівень нашої заробітної плати і ціни в закладах громадського харчування. Щоправда, для іноземців це не буде проблемою», – підсумовує Віталій Ткач.

 Викладач кафедри туризму УжНУ, соціолог Олександр Коваль вказує на ще одну хибу закарпатських ресторанів і кафе: «У нас дуже мало концептуальних закладів, які б яскраво вирізнялися на фоні своїх конкурентів, які б запам’ятовувалися, мали би неповторну тематичну родзинку. Пальців однієї руки забагато, аби перерахувати такі в Ужгороді. У цьому ми серйозно програємо своїм найближчим областямсусідкам».

 Та все ж в обласному управлінні туризму, попри все, сподіваються на шалений наплив відпочивальників на Закарпаття у зв’язку з чемпіонатом. На нещодавній пре сконференції заступник начальника головного управління з питань європейської інтеграції і туризму та курортів Закарпатської ОДА Олександр Марченко озвучив доволі таки сміливий прогноз: «Близько мільйона туристів прямуватимуть через Закарпаття до Євро-2012. Тому ми готуємося, проводимо навчання з елементів гостинності». Цифра доволі таки вражаюча, зважаючи на те, що майже таку ж кількість фанів на період Євро очікують… в Україні загалом. Тож виходить, європейці, геть забувши про швидке та пряме авіасполучення з містами, де відбуватимуться матчі європейської першості, всі поїдуть на Євро автобусами й машинами. І саме через Закарпаття. Тоді напрошується серйозне запитання: а чи впораються наші кордони із такою навалою футбольних уболівальників? Мало у це віриться, як, власне, й у те, що «штурмуватимуть» крайні західні рубежі європейці аж так масово. Не поділяє оптимістичних прогнозів закарпатських чиновників ужгородський екскурсовод Владислав Товтин. «Я вельми скептично ставлюся до того, що Закарпаттю слід очікувати на якийсь великий наплив уболівальників. У нас не відбуватиметься жодного матчу.

 Тому навіть якщо через область і проїде якась частина охочих відвідати футбольний чемпіонат, то люди це зроблять швидко, не затримуючись у краї. Ми, найімовірніше, будемо транзитною зоною, якій не приділятиметься аж стільки уваги туристів, як про це говорять зараз».

 Оцінюючи ж рівень готовності наших закладів прийняти європейського туриста, Владислав Товтин не схильний аж надто піддавати його критиці. «Часто доводиться чути доволі таки позитивні відгуки від європейців про наші ресторани, особливо ті, де є якийсь неповторний автентичний елемент. Іноземцям подобається наша кухня, страви, цікавинки, ну і, звичайно ж, ціни їх теж не можуть не радувати», – зауважує Владислав. «Приємною несподіванкою для футбольних фанів можуть стати надзвичайно низькі ціни на пиво в Україні, – додає Віталій Ткач. – У Європі воно значно дорожче. А в наших закладах замовити пиво часто обходиться дешевше, ніж каву, чай, сік чи навіть мінералку. Звичайно ж, уболівальницькій душі тут буде де розгулятися, однак таке цінове співвідношення певним чином також свідчить про пріоритети держави».

 Що ж, припадуть до смаку європейським уболівальникам чи ні закарпатські страви, побачимо вже за кілька місяців. Результати цього своєрідного екзамену можуть серйозно вплинути на подальший розвиток туристичного потенціалу нашої області. Адже від вражень уболівальників багато в чому залежатиме, чи захочуть європейці приїжджати до нас ще або ж згадуватимуть наш край виключно як землю хамовитих «англоглухонімих» офіціантів та накурених залів. 

Наталія Тернавська

28 березня 2012р.

Теги: Євро-2012, сервіс,

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи