Закарпаття: Власний куточок – недоступна розкіш, або Як молоді вирішити проблему з житлом

У будь-якому місті знайдеться кілька тисяч людей, котрим бодай раз довелося винаймати квартиру. Найчастіше така потреба виникає в молодих людей, що вирішили розпочати самостійне життя окремо від батьків.

Закарпаття: Власний куточок – недоступна розкіш, або Як молоді вирішити проблему з житлом

Згодом хочеться придбати і власне помешкання, та, як засвідчує практика, вирішити квартирне питання за браком коштів – завдання не з простих. Якщо батьки не мають фі­нансових можливостей, аби допомогти молодим, останні розмірковують над тим, щоб оформити в банку позику. Утім, перш ніж зважитися влізти в борги, варто проаналізувати всі варіанти, які пропонує держава.

Охочі є, а житла – немає

Вирішення житлової проблеми декларується владою майже щороку. Мо́лоді пропонують кілька державних програм. Одна з них – будівництво квартир за допомогою пільгового кредиту, який надається терміном до 30 років. Працює в цьому напрямку Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Ця організація є посередником між людьми, які бажають придбати житло, та Державним бюджетом України.

Отож молодіжне кредитування буває на первинному ринку – на придбання нових квар­тир з пільговим відсотком, так звана державна позика.

Щоб стати учасником програми, спершу потрібно отримати довідку про перебування на квартирному обліку. Аби стати в чергу, доведеться зібрати чималенький пакет документів: заяву, довідку про склад сім’ї, реєстрацію, про наявність чи відсутність приватної власності, з місця роботи, акт обстеження житлових умов, копії паспортів, кодів, свідоцтва про шлюб, про народження дітей тощо. І лише після цього чекати позитивного розгляду. До слова, процес може пришвидшитися, якщо маєте певні пільги.

Та все ж, як пояснює начальник відділу обліку, розподілу та приватизації житла департаменту міського господарства Ужгородської міськради Марія Папай, в Ужгороді вже два десятки років не будується бюджетне житло – не виділяються на це кошти. Вільних квартир у міста наразі немає, адже понад 90 % ужгородських помешкань уже приватизовані. Тож тисячна черга впродовж двадцяти років не рушає з місця. Чиновниця резюмує: «На 1 січня цього року на квартирному обліку перебуває понад 4 тисячі ужгородців, з них майже 2200 – на кооперативному і близько 1800 – на державному».

Тест на придатність

Право на кредит, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України (від 29.05.2001 №584), мають сім’ї та одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно, які, згідно із законодавством, визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов. А саме:

– молоді сім’ї;

– неповні сім’ї, в яких мати або батько має неповнолітніх дітей;

– одинокі молоді громадяни.

Для отримання кредиту кандидат подає регіональному управлінню Фонду такі документи:

– заяву про надання кредиту;

– вищезгадану довідку про перебування на квартирному обліку або документи, що підтверджують потребу поліпшення житлових умов для кандидатів, які постійно проживають у сільській місцевості;

– довідку про склад сім’ї;

– копію свідоцтва про шлюб,

– паспортні дані;

– копію свідоцтва про народження дитини (дітей);

– документи для визначення платоспроможності кандидата (довідка з місця роботи дорослих членів його сім’ї, у разі потреби – договір поруки або інші документи, що підтверджують його доходи);

– документи, що підтверджують право на перевагу в отриманні кредиту перед іншими кандидатами;

– копію довідки про надання ідентифікаційного номера.

Під час вибору кандидатів у позичальники перевагу надають молодим громадянам, подружжю, в якому чоловік або дружина мають право першочергового або позачергового отримання житлових приміщень; сім’ям, у яких один із членів поточного року досягає граничного віку, визначеного положенням; молодим ученим; по­дружжю, в якому чоловік або дружина є молодим ученим; та сім’ям, що складаються з матері або батька і дітей, у яких мати або батько є молодим ученим.

Також на кредит можуть претендувати молоді спортсмени, котрі мають найвищі досягнення на офіційних національних та міжнародних змаганнях і які включені до складу збірних команд України.

Після отримання документів, розповідає директор Закарпатського регіонального управлі­н­ня Фонду Галина Дудчук, ус­та­нова розглядає їх і визначає, чи відповідаєте ви вимогам законодавства.

«Попри кризові явища в економіці, будівництво, яке ведеться переважно за рахунок коштів дер­жавного та місцевих бюджетів, триває, – каже Галина Петрівна. – Торік було надано 14 пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям в Ужгороді та Мукачеві. Крім того, два кредити отримали науково-педагогічні працівники».

На І квартал 2012 року на Закарпатті в спеціально розробленій програмі для формування рейтингу кандидатів у позичальники ІАС «Кредит» уже зареєстровані 404 молоді сім’ї та одинокі молоді громадяни.

Доступно й без вікових обмежень

У листопаді 2010 року розпочалася фактична реалізація ще однієї програми – «Доступне житло». За її положенням, громадянину як компенсацію передбачено державну субсидію у розмірі 30 %  нормативної вартості житла, решту майбутній власник має сплатити самостійно. Взяти участь у програмі можна, якщо є потреба поліпшити житлові умови, а саме – зареєструватися на квартирному обліку в органах місцевого самоврядування. Щодо будь-яких питань слід звертатися до Закарпатського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Галина Петрівна розповідає, що наказом Мінрегіонбуду було затверджено перелік об’єктів незавершеного будівництва, на доспорудження (будівництво) або придбання житла яких можуть спрямовуватися кошти в рамках реалізації програми. До цього списку увійшла й багатоквартирна житлова забудова на вул. Університетській в Ужгороді. І торік у програмі «Доступне житло» взяли участь 6 закарпатських сімей.

А загалом, у ІІ та ІV кварталах минулого року Закарпатське регіональне управління Фонду ввело в експлуатацію 37-квартирний житловий будинок на вул. Володимирській, 15-квартирний на вул. Мальовничій в Ужгороді та 16-квартирний на вул. Осипенка у Мукачеві. Як розповідає директорка установи, дістали помешкання молоді сім’ї, які взяли участь у програмі пільгового кредитування та доступного житла.

У надії на краще…

Якщо ж за рейтинговою системою програм через брак наукового ступеня, спортивних здобутків і 2–3 діточок ви пасете задніх у помочі на придбання житла, тоді доведеться вирішувати квартирне питання власними силами. Яка ж ситуація із помешканнями в Ужгороді, «Замок» поцікавився у рієлтора із 15-річним стажем Тетяни Русин.

– Нині ми зіткнулися з тим, що в обласному центрі більше пропонувань, ніж покупців. Агенції виставляють на продаж різне житло – від найдешевших хрущовок без ремонтів до елітних апартаментів з дизайнерським оформленням. Самі ж клієнти здебільшого цікавляться квартирами в цегляних будинках на 2–3 поверсі, а також  тими, що ближчі до центру міста. Молодь – однокімнатними малосімейками. Якщо ж батьки спроможні допомогти, звичайно, купують кращі варіанти.

Хоч фахівці на ринку нерухомості прогнозують обвал цін на житло, та, на жаль, за 4 роки ситуація в місті не змінилася: ціни тримаються на тому ж рівні. Тож, за словами пані Тетяни, 2-кімнатну хрущовку площею 42–46 м2 сьогодні можна придбати за 20–22 тисячі доларів. Квартири більшої квадратури (74 м2) в елітних новобудовах із сучасним ліфтом за картками, вакуумною столяркою й автономним опаленням «тягнуть» на 50 тисяч доларів. Нині ціна за квадратний метр у місті коливається від 600 до 850 доларів. Усе залежить від  розміщення будинків, поверху та умов.

При купівлі житла Тетяна Русин рекомендує зважати на наявність і належне оформлення документів: чи зареєстроване воно в інвентарбюро, чи зафіксоване право власності у відповідних органах, чи всі люди зняті з реєстрації в цій квартирі. Також варто перевірити можливі заборгованості, підведення комунікацій, справність лічильників. І не забути поцікавитися, хто власники, їхні персональні дані й за яких умов вони продають помешкання.

Жінка застерігає: не варто купувати квартиру поспіхом, а тим більше таку, в якій хтось помер чи сталося якесь нещастя. «Якщо я привела клієнта оглянути квартиру і він у ній присів, то ця людина – 100-відсотковий покупець. Адже саме в цьому по­мешканні вона почуває себе затишно і комфортно. Тому й вам раджу зупиняти увагу лише на тому варіанті, що припав до душі».

Анастасія Лесів
29 лютого 2012р.

Теги: житло, квартира, нерухомість

Коментарі

Михайло 2012-03-03 / 17:40:34
Враховуючи таку корупційну кантору як фонд сприяння молодіжному житловому будівництву отримати квартиру чи пільговий кредить "простому смертному" нереально. Пільгові кредити отримують виключно мажори та родичі високопосадовців, якраз ті, які "потребують" покращення житлових умов. І щось барига-ріелтор Тетяна забрехалася, 2-к хрущовка за 20 тисяч???

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи