Дивотворення власноруч. «Захворювання» на скрапбукінг шириться й Закарпаттям

Нещодавно зробила для себе невеличке відкриття: виявляється, незважаючи на те, що ми живемо в час суцільної комп’ютеризації, дедалі частіше можна зустріти людей, котрі намагаються прикрасити світ власними руками. Погодьтеся, мати у своїй колекції ексклюзивну річ набагато приємніше за придбану в крамниці

Дивотворення власноруч. «Захворювання» на скрапбукінг шириться й Закарпаттям

Листівки, запрошення, коробочки, фотоальбоми, блокноти, шпильки – це ще й не весь перелік того, що можна дістати в подарунок від людини, котра власноруч вирішила створити дрібничку, яка випромінює тепло, енергію та натхнення. Разом зі своїми виробами дарує частинку своєї душі людям і Діана Білак.

Країнознавець за фахом, у вільний від роботи час у своїй кімнаті вона майструє справжні мистецькі речі! А розпочалося все два роки тому. «Спершу срапбукінгом зацікавилася моя подружка. Я побачила, яку красу можна явити для інших... із підручних засобів. Усе – мене це захопило. З’ясувала, що ж таке скрапбукінг. Як виявилося – мистецький напрямок американського походження, дослівно термін означає “книга зі шматочків”», – розповідає Діана.

Першими у виконанні дівчини були новорічні листівки  рідним (т. зв. кардмейкінг). Потім файно спрацювало «сарафанне» радіо, і вже нині у доробку мисткині є брошки, запрошення, листівки, бонбоньєрки, капелюшки, фотоальбоми, коробочки, ялинкові прикраси тощо. Діана майже нічого не викидає, адже, на її переконання, усе колись може перетворитися на шедевр. Вона збирає ґудзики, стрічки, намистинки, гачечки, папірці, блискітки – що лиш може якось стати в пригоді.

Знають про пристрасть дівчини подруги, які підкидають їй усілякі дрібнички чи то дарують у свята гроші на придбання чергового інструменту. А вони нині недешеві, та ще, як розповідає Діана, вибір у місцевих крамницях доволі скупий. Дізналася, що є чимало інтернет-магазинів, які пропонують ексклюзивні товари для виготовлення речей уручну. «Скрапбукінг – всесвітнє «захворювання», тому в мережі можна знайти все: від матеріалів до відеомайстер-класів з їх використання, – продовжує дівчина. – Приємно, що є люди, які цінують виготовлене руками. Намагаюся постійно вдосконалюватися й навчатися чогось нового. Маю віск для печаток, машинки для тиснення паперу, декоративні квіточки, перлинки, камінчики, блискітки, стрічки, тканини, кольоровий папір, кавові зернятка, палички кориці, фарби, фігурні діркопробивачі, ножиці, гарнітур і багато іншого».  

Нині Діана освоює виготовлення фотоальбомів. Каже, трохи складно, але виходить  дуже гарно. Ідеї для робіт народжуються самі. Головне, за словами дівчини, – фантазія і терпіння, а також освоєння графічних редакторів на комп’ютері.

Оскільки найкращим способом переда­ти настрій свята дівчина вважає створення ре­чей своїми руками, то в переддень Дня всіх закоханих ми попросили Діану влаштувати майстер-клас для читачів «Замку» з виготовлення валентинок.

– Досить простою, але в той же час із фантазією можна вважати листівку, що зветься «Плетене сердечко». Для того, щоб її виготовити, знадобиться кольоровий папір, але не дуже щільний, ножиці, або канцелярський ніж, олівець, лінійка, двобічний скотч або клей, атласна стрічка й декор на ваш розсуд. Це можуть бути бусинки, ґудзики, сердечка, медальйончики, кольорові зображення, фотографії.

Спершу беремо два папірці розміром 9х14. Бажано, аби вони були різних кольорів. Із внутрішнього боку однаково їх розграфлюємо: з верхньої частини робимо відступ на 4,5 см, проводимо горизонтальну лінію олівцем, потім від неї – 5 однакових за розміром вертикальних ліній (завтовшки близько 1,8 см). За цією схемою (до горизонтальної лінії) робимо розрізи.

Верхню частину папірців  маємо зробити округлою. Кожен має свої методи, я ж використовую моток скотчу – обводжу олівцем його контур.

У висліді цих маніпуляцій маємо дві частинки, що на вигляд подібні до медуз. Тепер їх потрібно з’єднати в одне сердечко так, ніби плетемо кошик. Його краї скріплюємо двобічним скотчем або клеєм. Даємо підсохнути, а тим часом готуємо папір, який стане основою композиції. Це може бути будь-яке ко­льо­рове зображення розміром 15х15.

На його зворотному боці робимо відмітки, прикладаємо наше плетене сердечко й обрізаємо основу за його контурами. Можна навіть зробити півсантиметровий відступ.

Перш ніж склеїти листівку, готуємо стрічку завдовжки 10 см, фіксуємо її у верхній частині між основою й сердечком. Потім це все з’єднуємо клеєм.

Допоки сердечко підсихає, підбираємо декор для композиції. Ми ж вирішили використати символічне кольорове зображення, на якому дівчинка тримає сердечко, напис «З Днем Св. Валентина!», ажурну серветку та композицію з квітів. Усе це розміщуємо на листівці. Закріплюємо клеєм. Даємо підсохнути. І ось – маємо святкову валентинку, зроблену з любов’ю своїми руками!

Анастасія Лесів

15 лютого 2012р.

Теги: скрапбукінг, речі, листівка

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи