Торік закарпатські правоохоронці розшукали 84 дитини

14-літній хлопець зовсім нещодавно зник із лікарні. Вже не раз утікав й з інтернату – знайшли. Торік, каже начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Закарпатській області Василь Мадяр, було зареєстровано 77 по­відом­лень про зникнення неповнолітніх, за якими розшукували 84 дитини. З них 15 утекло з інтернатів, 69 – із сімей. Усіх повернули батькам і опікунам.

Торік закарпатські правоохоронці розшукали 84 дитини

«Кожна заява про зникнення неповнолітнього – як надзвичай­на подія, – зауважує Василь Ва­­сильович. – Тож ми негайно реагуємо й проводимо пошукові заходи. Активізовуються всі ресурси, інформуються сусідні відділки, долучаємо до роботи соціальні служби, релігійні організації, всіх небайдужих. Нема такого, аби чекати три доби й тільки тоді повідомляти про зникнення – це вже, мабуть, надивилися люди фільмів. Відділ міліції – перша інстанція, до якої слід звернутися батькам і родичам. Проте лише в тому разі, якщо впевнені: дитина справді не в гостях чи на дискотеці. Іноді трапляються ситуації,   за сюжетом яких можна цілі художні книги писати. Однак добре, що батьки звертаються до відділку, хай навіть часто-густо це лише паніка».

Утікачі мандрують собі світ за очі – через сварки з рідними, нерозділену любов чи просто «від балди». А батьки чи опікуни лише за голову хапаються. Василь Мадяр каже: буває, дітей розшукують повторно – і не раз. Найбільше серед таких утікачів – підлітки з інтернатів.

Особливо «погоду» задає вік: минулого року зникали здебільшого 11–16-літні. Йдуть із дому через депресію, конфлікти, романтичні переживання. Якщо є потреба, то після того, як встановлять, де саме перебуває неповнолітній, психологи бесідують з ним, влаштовують сеанси реабілітації.

Є й такий термін – «схильні до волоцюзтва». Одного такого волоцюгу з Тячівщини знайшли в Білгород-Дністровському. Аби довести батьку свою самостійність, хлопець збирав і продавав метал. До слова, саме в Тячівському районі дітей зникає найбільше в області. Закарпатських підлітків знаходять по всій країні.

Був на Закарпатті й справж­ній кіднепінг. На Мукачівщині жінці ромської національності сподобалася дівчинка, тож вкрала її. Де там – міліція розшукала ромку й повернула батьками дитину. Двічі губилися малюки в Ужгороді – десь мати не догледіла, відвернула увагу на розмову.

А якось дружина посварилася з чоловіком і без його відома забрала двох діточок за кордон. Чоловік заявив на неї до відділку, співробітники вистежили «викрадачку». Як потім пояснила сама жінка, вона просто переплутала літаки – напередодні сварки «друж­ньою» родиною готувалися їхати до Німеччини, тож згоду батька мала. Був випадок, коли дітей мама «вкрала» з Рахівщини у Чернівці.

Наразі ж через сильні морози і сніг працівники міліції просять батьків та опікунів пильнувати своїх дітей, контролювати їх дозвілля. Адже дітвора може загуляти, загратися в сніжки й не повернутися вчасно додому. А рідні від того лише панікувати будуть.

Надія Вишневська

08 лютого 2012р.

Теги: діти, неповнолітні, розшук

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи