У греко-католицькій недільній школі дітей вчать, що Дід Мороз – не справжній (ФОТО)

Кілька десятків допитливих оченят, оплески тому, хто відповідає правильно, роздуми малечі та неочікувані відповіді – так захоплено, в ігровій формі отець Владислав Ігнатишин проводить заняття у недільній школі для діток віком від 3 до 12 років.

У греко-католицькій недільній школі дітей вчать, що Дід Мороз – не справжній (ФОТО)

Повернутися до духов­ного виховання дітей та молоді Мукачівська греко-католицька єпархія вирішила, започаткувавши ще кілька років тому недільну школу. Власне, школою її можна назвати тільки умовно, адже для уроків діти поки що не мають ані класів, ані належних умов, а самі заняття проводяться не за навчальним планом. Нині вони проходять у великій аудиторії юридичного факультету УжНУ, люб’язно наданій для цього ректором вузу та деканом факультету. Проте найближчим часом школа очікує на новосілля. Владика Мілан запропонував для цього вивільнені приміщення єпископської резиденції, тим більше, що єпархія давно планувала перетворити колишню бібліотеку УжНУ на своєрідний соціально-духовний центр.

Наразі там майже закінчили ремонт у двох класах, залишилося поставити меблі, прикріпити дошку – і можна розпочинати навчання. До завершення облаштування класів потрібно всього кілька тижнів. Тож, після різдвяних свят, ймовірніше за все, дітки вже займатимуться у своєму приміщенні.

На заняття у недільній школі священики чекають усіх дітей, незалежно від їхнього віку та віросповідання. Уроки ці абсолютно безкоштовні і вкрай потрібні для духовного розвитку дитини, її виховання та покращення стосунків із батьками.     

А поки що на урок малеча збирається одразу після завершення недільної служби в Кафедральному соборі. Отець Владислав пояснює: «Діти приходять на службу досить рано, тому після її завершення вже втомлені і голодні. Саме тому я намагаюся проводити заняття інтерактивно, не читаю їм проповідей, а в ігровій формі разом розбираємо притчі, заповіді, пояснюю їм, чому саме так склалися християнські традиції».

Під час останнього заняття отець Владислав якраз пояснював дітям, як треба святкувати Різдво і для чого до свят люди прикрашають ялинку. «Часто я бачу, що мої настанови допомагають і батькам вихованців. До прикладу, слова про те, що для багатьох вірників Свята вечеря втратила свій першочерговий зміст, адже вона мусить бути, перш за все, скромною, маю надію, зародили в серці багатьох із них зернину істини. Так само вважаю за потрібне пояснити дітворі, що Дід Мороз – це лише вигаданий персонаж, символічне втілення Святого Миколая, і досить уже користуватися нав’язаним у радянські часи образом», – розповів керівник школи.

Для дітей отець Владислав є неабияким авторитетом. Батьки кажуть, що жодного разу їм не доводилося примушувати їх іти на заняття. Урок не має чіткого часового регламенту: коли наставник бачить, що діти втомилися і важко сприймають нову інформацію, то припиняє заняття і запрошує їх трохи підкріпитися бутербродами, фруктами та печивом, які по черзі приносять батьки. Самі ж вони ідею з облаштуванням нових класів сприймають схвально, кажуть, що це дозволить розділити дітей на дрібніші вікові групи, використовуючи до кожної з них певний виховний підхід.

Багато хто з вихованців відвідує недільну школу вже роками, а нещодавно отець Владислав навіть повінчав першу пару молодят, котрі познайомилися саме під час навчання у старшій групі.

Тетяна Літераті

06 січня 2012р.

Теги: Дід Мороз, Миколай, греко-католицький, владика Мілан

Коментарі

manni.t 2012-01-09 / 15:12:09
Зачем забивать детские светлые головки политическими разборками? Каждый ребёнок верит в чудо и отнимать у него эту веру большое кощунство. Мои внуки получают подарки от Миколая, затем на Рождество от Иисуса, а на Новый год от Деда Мороза. Ведь каждом празднике своя прелесть и волшебство, даже взрослые ждут чуда в это предновогоднее время. Давайте же продлим детям детство и сотворим для них чудо! Так приятно дарить радость! И, я думаю, ни одно маленькое существо не откажется от "лишнего" подарка.

pfr 2012-01-07 / 19:38:10
Єдине, що можу сказати "чіталєльові": не маємо нічого проти Дєдов Марозав, Снєгурачєк, сочєльнікав, йолак, утрєнікав, залівних риб та інших "традіціонно"-савєтскіх персонажів та у вас у путінсько-сталінській Московії. Забивайте цим мотлохом мізки піонерських "рєбят" - хоча їх дійсно шкода. Але у нас є свої народні традиції з дідів-прадідів, які вже були поширені ще тоді, коли на місці кремля й мавзолея було дрімуче болото. У нас є Вертеп, Миколай, коляди, а у вас - Алла Пугачьова. Не маєм нічого проти, але балдійте із ними самі і нам не нав"язуйте.

Павло 2012-01-07 / 12:56:09
Постає питання чи вважати Святого Миколая так само вигаданим персонажем? Чи не є Святий Миколай символічним втіленням персонажу зі старіших віруваннь наших предків (як,до речі, багато християнських постатей та обрядів в нашому карпатському регіоні). Ідеологія християнства дискредитувала себе не менше, ніж ідеологія радянського комунізму. І ніякий піп не може ламати дитячу психіку дурними словами про вигаданисть будь-якого казкового персонажа. Хай він краще батькам це пояснює. Найкраще для дитини - це коли до нього прийдуть і Миколай і Дід Мороз і Ісусик.

Читатель 2012-01-06 / 18:09:37
А для чего такое "обучение"? Существование Деда Мороза, это хорошая, добрая сказка. Которую разрушать в детском возрасте - просто кощунственно. И вообще, какая разница - поймёт ли ребёнок это раньше, или позже?

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи