В ужгородському Боздоському парку вирубують дерева під фан-зону до Євро-2012

Нещодавно до «Замку» надійшла інформація від ужгородців, що в Боздоському парку масово вирубують старі платани. Так, мешканка обласного центру Юлія Гуркська повідомила, мовляв, працює група чоловіків, які зрізають дерева під приводом підготовки майданчика до Євро ’2012. Жінка обурена: нищать здорові гарні дерева (зокрема два розкішні платани при вході по парку), а залишають чагарники. Невдоволені й інші ужгородці, що мешкають неподалік. Завдяки їх наполегливим вимогам на місце вирубування навіть виїжджала спеціальна комісія.

В ужгородському Боздоському парку вирубують дерева під фан-зону до Євро-2012

Аби з’ясувати ситуацію, ми також відвідали «гарячу точку» у міському парку. Поблизу туєвої алеї троє чоловіків спалювали рештки дрібних гілок. У радіусі 30 метрів від них лежали повалені товсті стовбури. Наші спроби з’ясувати, що саме відбувається в цій частині парку, наткнулися на доволі таки агресивний відпір. Один із дядьків грубо заявив, мовляв, це не наше діло. І взагалі – фотографувати тут не можна. Інші, менш агресивно налаштовані працівники сказали, що все легально – мають для цього потрібні дозволи. І це не глобальне вирубування, а тільки санітарне зачищення.

У відділі благоустрою Ужгородської міської ради повідомили, ніби не мають точної інформації, проте все ж припустили, що парк чистять від сухостою.

По докладні коментарі «Замок» звернувся до Максима Богодиста, директора КП «Парк культури та відпочинку «Боздоський». «Це не вирубування, а санітарне чищення й підготовка майданчика під фан-зону. Ходять всілякі чутки. Люди бачать, що рубають дерево й одразу ж здіймають бучу. І зазвичай не зважають на те, чи це дерево старе, чи прогниле... Перша реакція – протест. Так само було, коли розчищували зливний канал Ужа. Вже згодом, як бачать кінцевий результат роботи, переважно висловлюють задоволення».

Пан Максим наголосив, що тепер упорядковують алеї. «Одну алею ми вже очистили повністю. Проте більшість території парку страшенно захаращена, занедбана. Там давним-давно не було санітарного вирубування, чагарники понасіювалися. І тепер тільки за кронами великих дерев можна побачити контури колишніх алей, скверів і майданчиків. Це все слід привести до ладу», – запевняє Максим Богодист.

Директор Боздоського парку звертає увагу, що теперішні зачищення дерев погоджені з екологами й комісією благоустрою. Вирубують тільки чагарники, а також стовбури, що в разі падіння можуть спричинити якусь аварію. Усе – згідно з актами, виданими комісією.

Цікавимося згаданою у розмові фан-зоною. Виявляється, її готують до Євро ’2012. «Очищаємо майданчик, де буде фан-зона   футбольних уболівальників, які не зможуть потрапити на стадіони. Там розташовуватиметься велика сцена, екран, 24 намети для громадського харчування, 24 біотуалети тощо. Тут встановлюватимуть телемости з аналогічними фан-зонами в інших містах України».

Фанати – народ непередбачуваний, зауважує наш співрозмовник, тому міська влада вирішила, що їх варто «поселити» подалі від центру, аби в пориві емоцій не наламали дров, чи то пак комунального й приватного майна в історичній частині міста. Затишні галявини Боздоського парку – якраз ідеальний прихис­ток для любителів футболу й активного відпочинку, вирішили в Ужгородській міськраді.

На запитання, чи припускає пан Максим, що через ці роботи на великій ділянці можуть постраждати здорові старі дерева, директор КП «Боздоський парк» відповів: «Категорично – ні. Жоден здоровий стовбур не спиляють. Зріжуть лише ті, на які вказала комісія. Я сам дуже люблю природу, тому ні в якому разі не дозволив би якісь дикі вирубування в легенях Ужгорода», – запевнив «Замок» Максим Богодист.

Ми ж, своєю чергою, надаємо можливість читачам самим побачити, яким чином зачищують парк.

Наталія Тернавська

06 січня 2012р.

Теги: парк, фан-зона

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи