Менше лікарів і менше… хворих

Медична реформа змінить підхід до лікування

Менше лікарів і менше… хворих

«Реформа медицини у нас назрі¬ла й навіть перезріла. На сьогодні¬ у жодної людини немає сумнівів, що теперішній стан медицини не влаштовує нікого: ні хворих, ні медперсонал, ні владу», – заявив під час прес-конференції в прес-центрі газети «Неділя» начальник обласного управління охорони здоров’я Роман Шніцер.

За словами пана Романа, нині в суспільстві розуміння реформи доволі однобоке: мовляв, це суцільна оптимізація, зменшення видатків та скорочення кадрів. «Але будь-яка реформа – це насамперед інвестиції: фінансові, інтелектуальні тощо. А ініціатором і основним провідником реформи має бути влада», – зауважив посадовець.
Головною помилкою розвитку теперішньої медицини в Україні загалом і на Закарпатті зокрема є надмірна спеціалізація другого рівня допомоги. «Навіщо, до прикладу, утримувати в районі пологове відділення, якщо там 8 народжень на рік? Це вкрай нераціонально», – переконує Роман Шніцер.

«Нині в районах свої кардіологи, онкологи та інші -ологи. Треба зрозуміти: недостатньо навчити, підготувати висококваліфікованого спеціаліста й відправити його у район. Бо таким чином ми створюємо умови для їх професійної деградації. Спеціалізація повинна мати під собою певний матеріальний ресурс, необхідну технічну базу, бо інакше кожен такий спеціаліст – це лише звичайний терапевт, – зауважив Роман Шніцер. –  Те що мав би робити третій рівень (спеціалізовані медичні заклади із найпередовішим обладнанням) сьогодні у нас, на жаль, переклали на другий».

Роман Шніцер визнає, що з переходом на систему обов’язкової страхової медицини (а ухвалення відповідного закону пан Роман вважає потрібним і невідворотним), багатьом спеціалізованим медикам доведеться шукати інше місце роботи. Начальник управління здоров’я прогнозує, що на Закарпатті це спричинить серйозний відтік спеціалістів на Захід, зокрема в сусідні Словаччину та Угорщину. «Звичайно, буде дуже добре, якщо ці люди зможуть перекваліфікуватися у сімейного лікаря тут, удома. У країнах Євросоюзу нині маса вакансій на вузькопрофільних медиків, водночас саме сімейний лікар є найбільш престижною та бажаною професією».

Незабаром так буде і в нас, прогнозує пан Роман. Водночас, каже, що насамперед до реформи потрібно підготувати суспільство. «Наші люди зазвичай доволі негативно сприймають будь-які серйозні зміни. До того ж реформі є серйозний спротив у середовищі самих медиків. Саме тому слід проводити ґрунтовну інформаційну й просвітницьку кампанії щодо переваг нової системи охорони здоров’я». Попри це, пан Роман вважає, що ментально Закарпаття найбільше з-поміж усіх інших регіонів України готове до реформи.

На його думку, сьогодні в краї є великий надлишок стаціонарних ліжок, які працюють неефективно. У медичних закладах часто не¬вмо¬тивовано утримуються амбулаторні хворі, які цілком могли б проходити лікування й удома. Тим часом кошти на утримання справді серйозно хворих розпорошуються. Виходить, людину поклали у лікарню, а зарадити їй немає за що. «До того ж навіщо людину утримувати в стаціонарі тиждень-два, якщо при ефективному лікуванні вона може перебувати там удвічі менше? Зокрема, в Ізраїлі в середньому цей показник становить – 2,3 дня. У нас же – 10,5–10,6. Проте й це небагато, як порівняти з показниками 2001-го – 16,7 дня».

Та процес оптимізації таки від¬бувається, адже він, за словами Романа Шніцера, невідворотний. Так, зокрема, у Закарпатській обласній клінічній лікарні кількість стаціонарних ліжко-місць проти 2001 року скоротилася з 925 до 590. «Завдяки оптимізації нам удалося отримати 143–161 гривню коштів на один ліжко-день для забезпечення хворого. А це близько 97–98 %  потрібного повного медичного забезпечення». Оптимізація відбуватиметься і в районних, і в міських закладах. Але як і наскільки – ці питання вирішаться в ході впровадження медичної реформи, каже начальник медичного управління.

Нагадаємо, нині пілотні проекти з упровадження реформи медицини вже тривають у Донецькій, Дніпропетровській, Вінницькій областях та в Києві (їх регулює відповідна постанова Верховної Ради). За словами Романа Шніцера, наразі результати їх більш ніж позитивні.

30 листопада 2011р.

Теги: медична реформа

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи