Посунути Шевченка знову хочуть банкіри. Архітектори й громадськість Ужгорода – проти

Посунути Шевченка знову хочуть банкіри. Архітектори й громадськість Ужгорода – проти

Шевченка перенести туди, де раніше був Ленін, замість «зелених легень» – поставити новобудову. В Ужгороді знову згадали про будівництво на головній площі Закарпаття приміщення для Національного банку.

Минулого номеру «Замок» повідомляв, що губернатор краю Олександр Ледида та головний банкір області Валерій Коляско обговорили можливість зведення на Народній новобудови. Тоді ж ми звернулися за коментарями до самого пана Коляска, а також до кількох депутатів Ужгородської міськради. Після виходу публікації багато хто з читачів занепокоївся: невже в Ужгороді дозволять знищити прекрасну площу? Інший аспект питання – чи збережеться її архітектурний ансамбль? Зважаючи на резонанс публікації, «Замок» вирішив з’ясувати ці питання перш за все у тих, хто на такі речі дивиться не лише як ужгородець, а й компетентний експерт.

«Думка про те, що архітектор Анжей Крупка задумував спорудити на місці теперішнього пам’ятника Шевченкові «дзеркальну» будівлю нинішнього Будинку профспілок – це міф, – зазначає член Національної спілки архітекторів, член обласної художньої ради Степан Шолтес. – Там, де хотів Крупка бачити банк у ті роки, там він його й спорудив – на теперішній площі Пушкіна. Сама ж Народна остаточно сформувалась, коли звели споруду дитячої поліклініки, а згодом – економічного факультету». Тож будь-яке будівництво на Народній, переконаний пан Шолтес, неприпустиме. За його словами, міфом є і те, що розарій, котрий позаду пам’ятника, є колишнім котлованом. Пан Шолтес каже: насправді це колишній рівень землі площі.

Степан Золтанович, котрий був депутатом та головою земельної комісії Ужгородської міськради попереднього скликання, зазначає: 2007 року на депутатських слуханнях експерти і громадськість також висловилися проти забудови. Натомість наголосили, що нинішнє розташування пам’ятника Кобзареві правильне. «Тільки уявіть, що Шевченко стоїть на фоні будівлі облдержадміністрації або банку! Він тоді одразу асоціюється із владою. А хіба цього поета можна з нею асоціювати? От Леніна, що колись стояв серед площі – так. А Шевченка – аж ніяк». Тому те, що він стоїть на осі двох зелених зон – парку та подвір’я школи №3, хороше розташування.

Наголошує пан Шолтес і на важливості збереження зеленої зони. Адже це – легені міста. Крім того, різні стилі архітектури, що на Народній, уже чудово поєднані зеленими насадженнями.

«Дивує, що дехто із можновладців хоче втручатися у вже сформоване історичне архітектурне середовище Ужгорода, – зазначає голова Закарпатського осередку спілки художників України, член архітектурно-художньої ради Ужгорода та художньої ради облради Борис Кузьма. – На мою думку, в історичному центрі взагалі варто оголосити мораторій на зведення нових будівель десь років на 25, а дозволити лише реконструкцію теперішніх будинків». На думку пана Кузьми, посеред площі Народної недоцільно навіть встановлювати фонтани (а такі ідеї теж були. – Авт.), оскільки вона побудована у стилі конструктивізму. Натомість новобудова Нацбанку вписалась би на місці нинішньої автостоянки позаду облдержадміністрації на вулиці Гойди. Або ж – взагалі у якомусь із мікрорайонів міста. «Саме у нових районах варто експериментувати з новою архітектурою, це була б державницька позиція, – каже Борис Кузьма. – А у нас чомусь всі хочуть утіснитися у центр. Та там уже місця немає, нема повітря, зелені, простору».

На думку наших співрозмовників, насправді альтернативні ділянки в обласному центрі є. Просто вони не в історичній частині міста. А новобудови слід зводити саме у нових районах Ужгорода, аби розвивати їх інфраструктуру. Наприклад, кажуть експерти, чому б не побудувати Нацбанк на вулиці Баб’яка навпроти тамтешнього будівельного гіпермаркету? Або ж в районі вулиці Івана Ваша, де нині руїни недобудованого ринку? Чи на полях між вулицею Легоцького та 8 Березня? Словом, місце для будівництва є.

Наголошують наші співрозмовники і на інфраструктурній проблемі – нині на Народній у пік робочого дня й так нема де припаркуватися. А якщо там ще щось збудують, то машин стане більше, а місця для них – ще менше. До слова, наголошує пан Шолтес, згідно з останнім генеральним планом міста, котрий затвердили 2004 року, Народна мала залишатися зеленою зоною. Цей план проектувався на 20 років і нині він – діючий.

Згідно з законом, дозволити зводити будівлію на Народній мають перш за все міські депутати. Це де-юре. Але де-факто, наголошує Степан Шолтес, давати добро на таку роботу мають фахівці. Крім всього, площа Народна віднесена до культурної спадщини міста. Фахівці служби охорони культурної спадщини управління культури Закарпатської ОДА, каже пан Шолтес, погодження на будівництво не давали. Наш співрозмовник додає: у 2007 році ідею почати будувати не втілили в життя через громадський резонанс і протести людей. Пан Шолтес впевнений: якщо у владі не відмовляться від свого старого задуму, люди вийдуть протестувати і тепер. Адже пам’ятник Кобзареві, на який збирали гроші від людей з усього світу, навряд чи хтось дозволить просто так переносити з місця на місце, ніби це якась непотрібна річ. «Шкода, що пам’ятник Тарасу Шевченку опинився під загрозою зносу, – додає Степан Золтанович. – Його перенесення – справа не лише політична, а й складна архітектурно-будівельна проблема і, загалом, досить дорога примха».

Проти ідеї будівництва на Народній і мистецтвознавець Михайло Сирохман. «Якщо у часи Чехословаччини думка забудувати місце нинішнього розарію й була, то нині вона вже точно не актуальна. Це – недоцільно, – зазначає пан Михайло. – По суті, у нас у центрі ця площа останній, що називається – «вільно дихаючий» простір. Та й у загальний ансамбль Народної новобудова аж ніяк не вписується».

Як у подальшому розвиватимуться події, покаже час. Людям же лишається сподіватися, що у кабінетах влади переможе здоровий глузд і бажання зберегти зелену зону та нинішній архітектурний ансамбль площі.

«Замок» знову поцікавився думкою депутатів щодо ідеї зведення на Народній новобудови.

Мирослава Каламуняк, депутат Закарпатської обласної ради, заступник голови комісії з питань регламенту, депутатської етики та адміністративно-територіального устрою:

Зараз ми маємо площу, до якої звикли всі ужгородці – від малого до великого. На площі розміщений пам’ятник Шевченку, який звели, по суті, за народні гроші. Переносити його на інше місце означає зайвий раз збурювати людей. В Ужгороді, переконана, є інші місця для зведення нових будівель.

Можливо, до цього питання – якою має бути площа Народна, варто повернутися у майбутньому. Але це вже справа наступного покоління. Зараз будь-які перебудови площі не на часі.

Олександр Доктор, депутат Ужгородської міської ради, голова комісії з питань раціонального використання земельних ресурсів міста:

Не лише як депутат, а й ужгородець, переконаний – на Народній має бути зелена зона. А для будівлі Нацбанку можна знайти інше місце. Наприклад, стоянка позаду Білого дому. Спілкуючись зі своїми виборцями, чую від них таку ж думку. Якщо пам’ятник Шевченку перенесуть, то буде порушено архітектурний ансамбль площі. Цього не потрібно робити.

Ярослав Гулан

28 листопада 2011р.

Теги: площа Народна, Шевченко, Крупка

Коментарі

мешканець м.Ужгород 2012-02-08 / 10:00:29
>Марічка 2011-11-30 / 23:47:09
>Дуже мрію прогулятися у своїх нових чобітках по новій площі
>Народній

Дуже не погано було-би якби в Ужгороді появилось щось подібне.

Останні проекти НБУ
Суми (Українська академія банківської справи ):
http://static.iloveukraine.com.ua/p/0/37/37312/0b198ec58859d559795974693d084f02_600x1000.jpg
http://static.iloveukraine.com.ua/p/0/7/7818/18fc988f90ddf72b08c123c31124ef5c_600x1000.jpg
"Севастопольський інститут банківської справи" - краска не висохла
http://www.sibs.uabs.edu.ua

Правда 2011-12-03 / 18:42:58
Ходять чутки, що роботи по вирішенню проблем площі та її перспективного благоустрою ведуться повним ходом і кваліфікованими спеціалістами.
А уся ця істерика й супротив мотивований виключно суб'єктивними факторами.
Як то у народі кажуть - самозакохану самовознесену псевдо-еліту архітектурно-мистецького серпентарію просто жаба задавила.
Але чому повинно страждати місто і його громадяни через амбіції старих бездарних творчих імпотентів, нічого путнього для міста не створивших - мені, сучасній людині - не зрозуміло.

громадськість 2011-12-03 / 18:30:54
Громадськість Ужгорода хоче бачити місто гарним і сучасним.
Дивлячись на ті дебелі страхіття, що натворили й витворяють ці видатні й загольновідомі у вузьких колах митці і творці, напрошується думка, що приходить пора звільняти їх від непосильної для них місії.
Дивлячись на те, що вони навитворили у місті за останні двадцять років і в якому стані місто напрошується тільки один цілком логічний висновок - пора на пенсію й подалі від міста.
Памятник - на днях встановлений перед прокуратурою, тому якнайкраще підтвердження.

Марічка 2011-11-30 / 23:47:09
Дуже мрію прогулятися у своїх нових чобітках по новій площі Народній - аби було так, як писали - з фонтаном, парадними чічками і памятником Тарасу Григоровичу Шевченку. Але хочу попросити самих май великих спеціалістів по памятниках, щоби вони зробили Шевченка не таким сумним, бо ня душа болить і плакати мі ся хоче, як го вижу.

бухгалтер 2011-11-30 / 23:22:20
Фінанси - головне. Без них ніщо не можливе. І порядок також.
Кого треба переконувати у тому, що місцевому бюджету не потрібне вливання у благоустрій центру від Нацбанку?
Чи хтось платить за то, аби Нацбанку в Ужгороді не було?
Бо у Радванці чи у новому районі самому банку філія не потрібна.
Був уже і якийсь там конкурс, були опубліковані й деякі проекти. Були там і якісь цікаві ідеї. Не розумію - чим пану спеціалісту Кузьмі фонтани не любляться? У всіх містах є - і чому би і в у нашому не міг бути фонтан? У Києві є, у Вінниці є - та всюди є фонтани на центральних площах...А так буде що - так як є? Я хочу видіти площу людську - як у Європі - для людей, коло фонтана посидіти в літню спеку, і мені не потрібне якесь безхозне поле.
Уже писалося, що памятник Шевченку банк зобов'язується перенести - то ж не бачу приводу напрягати суспільство й громаду. Побудували будівлі філій Нацбанку в інших містах України і всюди порядок і благоустрій - не то, що тепер у нас перед носом і городської, і обласної адміністрації.
Про те, що памятник Шевченку не на свому місці - про то уже не мало писано і говорено. Так як і писано про то, що він спотворений і має низькі художні якості. Стаття починаєся з думки, що Шевченка збираються покласти на місто там, де стояв памятник Лєніну. Так я уповім спеціалістам свою думку. Площа лиш тоді й була площою, поки на ній стояв Лєнін. Так що і памятнику Шевченку там буде добре. І зелень треба відновити - як була там раніше. Побільше зелені і квіточок.

нестор.літописець 2011-11-30 / 20:15:08
Хто спеціаліст-експерт - Шолтес ? Кузьма ?? Сирохман ???
Не смішіть мої тапочки.
Шолтес - ділить городську землю в депутатських комісіях. Видно дуже стомився архітектором бути. Шо для вароша аж такого значимого й парадного напроектував?
Кузьма - не архітектор і не ху'дожник проте самий важний і перепонтований голова самої головної спілки - на то страхіття, що наху'дожничав перед готельом Закарпаття - най бог заварує позирати, бо шляк може трафити.
Сирохман - спеціаліст? Та чи то не він аутор самої глупої ідеї, котра лиш могла бути - покласти дерев'яну церкву коло обласної ради. До сих пір око ненарадуєся горам рінча у сверику.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи