Ужгород перетворюється на зону темряви

Якщо ви десь допізна затрималися в обласному центрі і виникло бажання пройтися, то, перш ніж рушати, пригадайте: а чи освітлений ваш маршрут? Відтак зважте: йти темними вулицями чи «дешевше» таки викликати таксі. Кілометри доріг, котрі поринули в нічну темряву, – це, на жаль, для Ужгорода стало звичним явищем. Що аж ніяк не може не турбувати мешканців.

Темрява – друг грабіжників

На засіданні виконкому керівник одного з підприємств, що розташоване на Радванці, повідомив міського голову: тамтешні вулиці роками не освітлюються, і його робітники, повертаючись із другої зміни, не можуть почуватися безпечно. Уже були випадки, коли на них нападали грабіжники!

Утім, схоже, на Поштовій проблема з освітленням вулиць – аж ніяк не перша серед справ поточних. А як ще можна пояснити, що від часу зміни влади у місті минув рік, а віз і досі там. Для ужгородців не секрет, що за каденції Сергія Ратушняка нічною темрявою у мерії, м'яко кажучи, зовсім не переймалися.

А от що у лютому повідомив "Замку" про стан справ нинішній міський голова Ужгорода Віктор Погорелов: "Комунальне підприємство "Міськсвітло" розграбували, і його фактично нема. Нині там у штаті 6 чоловік. Вони просто фізично не можуть міняти перегорілі лампи. Це не підприємство. Тепер змінюємо керівництво "Міськсвітла", робимо ревізію, інвентаризуємо світильники".

Заява пролунала в останній місяць зими – невдовзі ж ця пора року настане знову. Тому складається враження, що відтоді у місті ну абсолютно нічого не змінилося. Якщо головні вулиці Ужгорода ввечері ще більш-менш освітлені, то прилеглі до них – ні. Там у кращому разі працює кожен п'ятий ліхтар, у гіршому – жоден. І комунальникам з якоїсь причини таки важко поміняти лампочку! Наприклад, на мості через Уж у районі Підзамкового парку з одного боку є 8 світильників, із них працює 6, а з протилежного – "дзеркальна" картина: 2 працюють, а 6 – ні.
 
Автор матеріалу вийшов на вечірні вулиці Ужгорода полювати на темряву. О 21.00 починаємо рейд зі Швабської, де проблем із ліхтарями, у принципі, немає. Повертаємо на Мукачівську. Там одразу впадає в око – два світильники не горять. Утім, решта світить.

Їдемо у мікрорайон Радванка перевірити, чи виконала місцева влада прохання тамтешнього підприємства. Виявляється – ні. На вулиці Будителів (починається від залізничного моста) світять лише 4 лампи. Далі – у напрямку Горян (відрізок від кінця Будителів до ринку "Нива") – суцільна темрява. На вулиці Гранітній світять аж 3 лампи. Вулиця Українська (відрізок від перехрестя з Будителів до вулиці Стефаника) порадувала лише 4 працюючими ліхтарями.

Їдучи Шумною, нарахували там усього 5 справних світильників. На вулиці Друґетів – що вже центр міста – із ламп світить лише кожна третя. На відрізку Собранецької (від площі Жупанатської до Кошицької) працюють аж 2 світильники. На початку Грибоєдова (біля колишнього магазину "Ера") світять дві лампи. Далі – царство пітьми, а потім "світло в кінці тунелю" – три ліхтарі вже аж біля міської лікарні.

Початок Закарпатської добре освітлений... Але не вуличними світильниками, а завдяки тамтешньому супермаркету. А в напрямку площі Лаборця на цій вулиці працюють лише 5 світильників. Сама площа імені ужгородського князя – у темряві. Так само, як і відрізок вулиці Перемоги біля обласної лікарні. А ще ця ж вулиця із нового року не освітлена на ділянці дороги від стадіону "Автомобіліст" і аж до перехрестя з Легоцького. На Баб'яка така темрява, що навіть автомобіліст може не помітити повороту на вулицю Володимирську. На останній освітлення взагалі ніколи не було! Цікаво, куди дивилися відповідальні чиновники міськради, коли приймали дорогу в експлуатацію? (мається на увазі ділянка вулиці, що у мікрорайоні "Боздош". – Авт.).

На інших нічних вулицях, котрими автор проїхався, – подібна картинка. До слова, темрява – не лише дискомфорт для пішоходів, а й загроза потрапити під колеса авто. Так, кілька наших співрозмовників-водіїв відзначили: на вулиці Минайській погано освітлені місця, де облаштовано пішохідні переходи.

Час од часу світло зникає й у самому центрі міста! Тоді Корзо і Волошина освітлюються вітринами. Або ж... місяцем. Періодично тоне у темряві і проспект Свободи та інші центральні вулиці Ужгорода. А о 6 годині ранку світло зникає згідно з графіком. Те, що на вулицях у цей час з'являються перші пішоходи, а до світання – щонайменше година, схоже, нікого не хвилює.

"40 відсотків ламп взагалі не працюють. І ми не маємо можливості одразу все замінити, – так нещодавно прокоментував ситуацію із нічною темрявою Віктор Погорелов телеканалу ICTV. – Цьогоріч ми розробляємо програму на наступний фінансовий рік, щоб взяти в лізинг близько тисячі світлодіодних світильників, які розраховані на 5 років". Виходить, темрява докучатиме жителям та гостям обласного центру щонайменше до перших місяців 2012-го.

Поки в Ужгороді думають, у селах – працюють

"Замок" поцікавився, а яка ж ситуація з освітленням в області. Наприклад, їдучи трасою "Чоп-Київ", приємно бачити, що лампи світять і у Барвінку, і в Ракошині, і на інших відрізках шляху, де є межі сіл.

Цього року завдяки спеціальним програмам гроші на освітлення вулиць знайшли в Рахові, Тячеві, Хусті. Селища та села – Воловець, Грушево, Великий Бичків, Запереділля, Абранка, Нижні Ворота, Крива, Іза, Липча, Зняцево, Обава, Кузьмино, Чинадієво – усі вони також можуть похвалитися роботою щодо вирішення цього питання. Минулого року, до слова, ліхтарі запалали у Соймах та Лозянському (Міжгірщина).

Працювали над вирішенням проблеми вуличного освітлення і на Березнянщині. Як повідомили "Замку" у відділі житлово-комунального господарства Великоберезнянської РДА, на початок цього року із 32 сіл району вуличні ліхтарі були у 21-му. Кілька сіл – як-от Стужиця, Вишка та Забрідь – долучилися до Програми розвитку ООН (ПРООН) – частину грошей на ліхтарі збирала громада, а частину виділила міжнародна організація.

У селі Косівська Поляна (Рахівщина), аби вирішити проблему нічної темряви, написали проект до Фонду підтримки місцевого самоврядування. І виграли його. Ідея – брати електроенергію для вуличних ліхтарів із мікрогідроелектростанції. Як розповів "Замку" голова Косівсько-Полянської сільради Федір Митрюк, нині на мікроГЕС завершують останні роботи. Конкретного терміну її запуску ще не визначили, але планують це зробити якнайшвидше. І тоді Косівська Поляна стане ще одним селом, де питань до вуличного освітлення не виникатиме.

Коли в обласному центрі Закарпаття не буде подібних проблем, як бачимо, не беруться говорити навіть на Поштовій. У коментарі міського голови про нічну темряву немає жодної конкретики – ані термінів, ані відповідальних за необхідні рішення.

До слова, додзвонитися до комунального підприємства "Міськсвітло", що відповідає за ліхтарі, кореспонденту "Замку" не вдалося – у робочий час у прий¬мальні ніхто не брав слухавки. Відтак конкретних відповідей на питання, чому комунальники не міняють лампочки на конкретних вулицях, немає.

Зате очевидно інше: поки у містах та селах краю працюють над проведенням вуличного освітлення, в Ужгороді над цим лише думають. Цікаво, доки справа, нарешті, дійде до реалізації – скільки за той час через темряву станеться ДТП, хуліганських чи грабіжницьких нападів на запізнілих перехожих, скільки людей впаде у розриті траншеї чи відкриті люки?.. Словом, ходити треба обережно.

Ярослав Гулан

16 листопада 2011р.

Теги: ліхтар, освітлення, Міськсвітло

Коментарі

Маріанна 2011-11-24 / 14:18:58
Ярославе, проблема не тільки у відсутності ламп. Навіть там, де вони є, часто їх включають не кожен день або вже пізно увечері. Економісти...

~Mita~ 2011-11-21 / 10:55:21
Ну ця влада ніби й старається за розвиток міста, але проблема дійсно є... От взяти пішохідний міст, та з нього дійчно і впасти можна, бо жоден ліхтар не працює...Є та ще новорічна цепочка з різнокольорових лампочок, на ній всі вони розбиті, або викручені...Мабуть завдяки попереднім обранцям гарно освітлена новими ліхтарями Київська набережна...а Набережна незалежності взагалі мрак...От купили б нормальні світлодіодні лампи...через 3-4 роки вони б вже приносили прибуток, бо працювали б років з 20.

pfr 2011-11-18 / 23:43:00
десь у 2002 році повернувся зі Словаччини, перейшов пішки кордон десь о 3й ночі і йшов пішки через усе місто на вокзал на ранню електричку. За всю дорогу нарахував дві (!) працюючі вуличні лампи. Дуже депресняк був після Словаччини, де освітлений мало не кожен куток у задрипаному селі, тому ж В. Нємецкому

вело 2011-11-18 / 11:16:00
вулиці не освітлені, а на колодязях лівньовок нема решоток

2011-11-18 / 00:01:00
Реально в Ужгороді ввечері темно як у негра в ж*пі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи