Закарпатського гостя з Сербії шокували неперекладені меню та автовокзал в Ужгороді

19-літній Віктор Агарський в Україні вперше. Хлопець приїхав до Ужгорода, аби побачитися з коханою дівчиною. Родом він із невеличкого сербського містечка Стара Пазова, де прожив понад п'ятнадцять років.

Закарпатського гостя з Сербії шокували неперекладені меню та автовокзал в Ужгороді

Коли в Сербії почалися військові конфлікти, змушений був переїхати до Братислави. Каже, мама, фізіотерапевт, хотіла, щоби син студіював біологію, а сам юнак у захваті від географії й захоплюється туризмом. Тож і подався по науку на природничий факультет.

Дозвіл на в'їзд до Ужгорода Віктор виходжував не так просто, адже ні Сербія, ні Україна до ЄС не входять. За його словами, треба дістати запрошення з нашої країни, мати підтвердження на кордоні, попередньо завірене нотаріусом. Тож оформлення всіх передбачених документів зайняло чимало часу. І хоча країни домовилися про безвізовий режим для короткострокових поїздок, очікувати хлопцю довелося з добрячий десяток днів.

Перші три дні в Ужгороді Віктор пригадує з жахом. Найбільше його вразив наш автовокзал. Годі вже й казати про доволі екстремальний шлях до міста - дороги, за словами хлопця, ще ремонтувати й ремонтувати. "Автобуси, автостанція виглядають страхітливо. Усе це потребує реконструкції - і якнайшвидшої... Вже зовсім скоро до вас приїде стільки туристів, і не лише поїздами чи автівками. Перше враження про місто й вашу країну в них складеться саме тоді, коли вони вийдуть із транспорту на автовокзалі. Повірте, буде воно не з найкращих..."

А якби не друзі й кохана, то хлопець нормально б і не попоїв. У більшості закладів харчування, які він відвідав, у меню не було перекладу страв англійською мовою. "Я не знав, що замовляти, а офіціанти не знали, як пояснити мені, які інгредієнти входять до їжі. Якщо проблем з напоями не виникло - чи це еспресо, чи чай, чи сік, чи пиво, то зі стравами -справжня катастрофа. Я не живу на Закарпатті, тож зовсім не знайомий з тутешньою традиційною кухнею. Добре, що зі мною були друг і дівчина, які пояснили, що й до чого. А як бути тим, у кого тут немає знайомих? Що скажуть туристи, які відвідають Україну під час футбольного чемпіонату? Будуть голодувати й харчуватися фастфудом? Не думаю, що після такого сервісу в них залишаться приємні спогади про українські страви й культуру загалом".

Віктор каже, що оговтався тільки завдяки екскурсіям та прогулянкам у центрі міста. Хлопцю показали набережні, алею, замок, музеї, шоколадну майстерню... Відвідав і Невицьку фортецю, та, окрім всієї величі споруди, запам'ятав... купи сміття. Побував і в сусідньому Львові, який підтвердив статус українського Лондона: Віктор зауважив, що в один момент там і дощило, і пригрівало сонце, і залітав сніг. "Львів, попри погоду, сподобався відразу ж. А в Ужгороді треба, побути декілька днів, аби усвідомити, що тут гарно, побачити місто, так би мовити, акліматизуватися. І чимало тут відіграє перше враження. У мене воно розпочалося з жахливої будівлі автовокзалу, доріг та автобусів. Усе це дуже контрастує з архітектурними окрасами Ужгорода".

Віктор полюбляє футбол, проте про його існування в Україпі дізнався зовсім нещодавно, Каже, він таки не один: досі в його співвітчизників чи однокурсників у Братиславі наша держава асоціюється з північним сусідом. "І ще всі думають, що у вас тут мафія, - усміхається хлопець. - Справді, про Росію серед моїх знайомих знають усі, а про Україну - майже ніхто. Тільки поспілкувавшись з українцями, дізнався, що тут є і футбол, і безліч цікавих історичних пам'яток, і туристичні принади. Не можу порівнювати рідну Сербію та Україну, бо відвідав тільки Львів та Ужгород. Звісно, ми маємо ті самі проблеми з дорогами, сміттям, візами. Проте, коли їдеш до іншої країни, бачити цього не хочеться. Крім того, Стара Пазова лежить зовсім неподалік від Белграда, сербського серця. Тож у нас усе відповідає канонам модерного столичного дизайну. В Ужгороді все по-іншому, по-старовинному. І це неймовірно вражає, цю красу треба берегти. Закарпатці чудові, цікаві, мені так сподобалися і тутешній акцент, і мова загалом. Трохи реконструкції будівель, особливо автовокзалів, ремонту доріг, реклами й обов'язково англійського перекладу страв у меню в закладах харчування - і приємні спогади про ваш край будуть ще кращими".

Надія Вишневська

28 жовтня 2011р.

Теги: Сербія, автовокзал, меню

Коментарі

Читатель 2017-11-09 / 16:58:59
Хоть новость очень давняя, но прокомментирую. Дело в нас! И только в нас! Мы постоянно ноем. То партия нам мешала, то теперь кто-то другой мешает.... Когда уже дойдем до ментатилета типа "о! У них есть! А давайте, у нас сделаем! Или даже еще лучше сделаем". Такое когда-то будет??????

Prin. 2011-10-31 / 17:46:00
Обращаюсь к клону ходячему!!!!! Во-первых чтоб ты знал, они живут прекрасно не смотря на их заворушки, а во-вторых имеют хоть какое-то уважение к другим нациям.
P.S. каждый судит по своей испорченности!!!!!!!!!!!!!

Дзвінка 2011-10-31 / 15:08:00
Цікаво, а якщо зауваження про одномовне меню зробить, скажімо, француз, а не серб (бо ж знання кириличних букв "суттєво допомагає" поїсти в Україні), тоді всі погодяться, що у нас з цим справді проблема?

Ember Zoltán 2011-10-31 / 12:26:00
Мальчик (или журналист) говорит (или пишет) что-то не то>

1. Сербы пишут кирилликой, как и украинцы.
2. Сербский и украинский языки очень близки друг к другу (особенно в письменном виде). Я венгр, побывал несколько раз в Войводидне, и (заная русский и украинский) спокойно читал сербские газеты, даже мог пообщатся с сербами (я их понимал, они меня тоже!).

Все остальное – муссор, дорога, вокзал – чистейшая правда, на жаль! Сербия (Югославия) и в "советские" времена жила по европейски, основном благодаря относительно либеральной политики их руководителей и тысячи гарждан этой страны работающих в Германии.

Дзвінка 2011-10-31 / 12:07:00
уточнення до коментаря Михайла:
від сьогодні і назавжди, коли будь-який серб почує наприклад слово "голубці", він одразу ж повинен голосно і чітко назвати склад цієї страви!
P.S. Михайле, а Ви коли збираєтесь за кордон завжди вивчаєте мову тієї країни до якої їдете??

михайло 2011-10-29 / 19:09:00
чому ми маємо підстроюватись під їхні слова, це вони до нас їдуть і нехай вони вивчають нашу мову, коли ми приїзжаемо до них за кордон то вони не хотять підстроюватись на Українську мову ! А це мабуть з Сербії до нас приїхав якийсь їхній бомж, що не розумів нашу мову !

Женя 2011-10-29 / 01:28:00
Он еще тячевский и хустский автовокзал не видел ))))))

S 2011-10-29 / 00:10:00
О, кстати, мне интересно как ему понравились наши дороги, на которых нету никакой дорожной разметки :) Это просто шедевр. Такого наверное нету не то что ни в одном областном центре Украины, такого наверное даже нету в каком-то захудалом 10-ти тысячном городке. Только у нас такое позорище. Как-будто эта краска золотая. Так стыдно какждый раз как едешь по дороге.

И не понимаю почему никто (ни газеты, ни автомобилисты) не поднимают шум и не требуют нанести эту долбанную разметку. Особенно классно на дороге которая идет от Легоцкого, через поле и на 8-мое Марта/Можайского. Фонарей нету, темнота сплошная, дорога тонюсенькая, движение интенсивное и никакой разметки. Водители должны на глаз определять где их сторона дороги. Удивительно что там еще аварий больших не было.

S 2011-10-29 / 00:06:00
Действительно нашей власти, мерам губернаторам и прочим надо во первых – продублировать названия улиц английскими буквами, чтобы иностранцы когда приедут то могли ориентироваться. Словаки и чехи понимают русский и украинский язык, но не наши буквы. Тем более венгры которые и язык не понимают. Должно быть поставлено еще больше уличных указателей как при Рате.

И во вторых неплохо было бы попросить/заставить кафешки и рестораны действительно дублировать названия блюд на английском. Даже если официантки не понимают по-английски, то все равно можно будет им тыкнуть рукой в нужное блюдо. И могли бы магазины додуматься, и надо бы им порекомендовать чтобы хоть сбоку писали по-английски что у них продается. Если шмотки, то так и написать по англ., если кофейня то кофейня, если спорт-товары, если обувь, если кафе, если мебель, если техника и так далее. Самим же лучше было бы, когда словаки или венгры приезжают. Не говоря уже о том, если во время Евро-2012 мимо проезжать кто будет.

Реально стыдно когда видишь как по каналу Travel каждый день показывают как журналисты путешествуют по разным странам и везде они и дорогу и билеты на вокзалах спросить по англ. могут и там их понимают. И везде они добраться куда надо могут. А у нас как дикари неграмотные живут. Никто ничего не понимает, нигде никаких указателей. Добирайся и путешествуй как хочешь.

:-) 2011-10-28 / 20:09:00
ДУЖЕ багато помилок у статті!

VG 2011-10-28 / 18:46:00
ЩО ЦЕЙ КЛОУН МЕЛЕ, ДУРНИЦЮ, ЯК ВОНИ СЕРБИ ЦИГАНИ ЖИВУТЬ КРАЩЕ ???

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи