Ужгородські сновбордисти власноруч будують собі парк

Зимові будні у справжнє адреналінове свято вирішили перетворити сновбордисти-ентузіасти – неподалік Ужгородського національного університету хлопці й дівчата обладнають майданчик для джибінгу.

Ужгородські сновбордисти власноруч будують собі парк

"Джиб, або джибінг, – одна з дисциплін сновборд-фристайлу. Це ковзання на сновборді по всіляких фігурах із металу, пластику і дерева, що імітують різні елементи міської архітектури, – пояснив один з організаторів ужгородського сновпарку Олександр Рілець. – Зазвичай на таких майданчиках купа снігу і безліч трамплінів для стрибків. Ми врахували те, що в Ужгороді взимку зі снігом негусто, а іноді його зовсім нема. Проте це не має значення, бо для джибінгу потрібно мінімум снігового покриву – тільки для розгону і приземлення".

Сашко каже, що подібні парки вже є у Києві, Львові, Харкові, Івано-Франківську та інших містах України. "Вони добре організовані й обладнані світлом, тут проводяться спортивні і розважальні заходи. Джиб-парки взимку збирають купу молоді. Сподіваємося, незабаром так буде й у нас. Звичайно, зимові види спорту є "небезекстремальними", а тим паче джибінг. Тож не слід забувати про захист і розумний поступовий підхід до освоєння джиб-трюків".

Увесь задум побудований на ентузіазмі. "Свій проект ми самі ж і профінансували – допоки ні меценатів, ні спонсорів немає, хоча поверхні на наших фігурах немало, – зауважив Сашко. – Аби поїхати на будь-який гірськолижний курорт, щоб займатися джибом, треба викинути з кишені чимало грошей. А це можна робити і в міських умовах, витративши при цьому лише дві гривні на маршрутку".

Хлопці вже покосили траву на місці джиб-парку, власноруч сконструювали фігури для стрибків – так званий "бокс" і "рейл". Допомагали сновбордистам у їх спорудженні знайомі майстри. Що могли – те робили власноруч. Необхідні матеріали – метал, дерево, полікарбонат, вологостійку фанеру, емаль і кріплення – купили за свої ж гроші. З міськрадою організатори парку все узгодили ще торік, дозвіл від мерії на тимчасові заходи впродовж зими отримали.

"Основна фігура – "бокс" – складається з двох частин, а загальна її довжина – 6 метрів, – розповів Сашко. – Найдорожчим матеріалом для конструкції є протиударний полікарбонат, котрий ставиться зверху для кращого ковзання. Завдяки невеликій висоті (50 сантиметрів) "бокс" підходить як для початківців, так і для досвідчених джиберів. На цій фігурі можна швидко навчитись виконувати перші кроки в джибінгу, а з часом і більш складні трюки. Проте "бокс" було важче зробити, аніж, до прикладу, звичайний "рейл" – завдовжки 5 м і заввишки 60 см".

За словами Сашка, до старту сезону все готово. Каже, тільки-но випаде мінімум снігу, сновбордисти повиносять "бокс" та "рейл" – і можна кататися. "Наші фігури не будуть постійно стояти на цьому полі, адже їх можуть вкрасти або поламати. Тож усі конструкції ми за домовленістю залишатимемо неподалік – у дворі сусіднього будинку. Турнікету з касою тут також не буде. Усі охочі, які не брали участі в спорудженні майданчика, зможуть зробити грошовий внесок і приєднатись до нас задля розвитку парку".

Надія Вишневська

 

26 жовтня 2011р.

Теги: сновбордисти, парк, спорт

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи