У святині «їде» покрівля. Вільховицька дерев’яна церква потребує реставрації (ФОТО)

На самому в’їзді до села Вільховиця, що на Мукачівщині, височіє унікальна пам’ятка архітектури — дерев’яна церква святого Великомученика Дмитра. Святиню звели ще в ХVII ст., і наразі тутешня громада робить усе можливе, аби вберегти дерев’яний скарб і туристичну візитівку краю від руйнувань. Проте вільховинці не всесильні: на необхідну вже кілька років реконструкцію даху грошей не мають.

У святині «їде» покрівля. Вільховицька дерев’яна церква потребує реставрації (ФОТО)

"Церкву збудували з дубових колод у ХVII сторіччі в сусідньому селі Бистриця, а коли там пізніше з'явився мурований храм, дерев'яну перенесли 1910 року до Вільховиці, – розповідає закарпатський краєзнавець і мистецтвознавець Михайло Сирохман. – Як це часто трапляється, храм перебудували: спростили форму вежі, замінили перекриття над навою та вівтарем, зрізали кронштейни піддашшя на західному фасаді бабинця, розширили отвори вікон. Та споруда зберегла найголовніше – архаїчний вигляд видовженої нави з п'ятигранним вівтарним зрубом". Пан Михайло каже, що особливої уваги заслуговує одвірок, збудований у стародавньому стилі: верхню його частину вирізано фігурною аркою, а сам одвірок декоровано прадавніми "соняшниками" та орнаментами. Колись церкву прикрашав старий іконостас з образами місцевих іконописців XVII сторіччя, але його на початку 90-их демонтували.

Усередині храму – старовинні ікони минулих століть, рушники. Навколо церкви розкидані могили. Навпроти нещодавно прибудованого піддашшя – дерев'яна лавиця, трохи далі встановлено розп'яття. Вхід до храму зовсім крихітний, але повсякчас уквітчаний – так вільховинці турбуються про церкву.

Сьогодні святиня є однією з визначних пам'яток дерев'яної архітектури краю. Зведена без жодного цвяха, вона презентує бойківський тип споруд. Тут досі справляють богослужіння, весілля, обряди поховання. Щонеділі з районного центру сюди спеціально приїздить священик. В усі інші дні церква зачинена – ключ є тільки в її куратора з 30-літнім стажем Миколи Русина, який живе неподалік. "Подивіться, яка краса в нас, – каже пан Микола, –  і ця краса гине. Ще трохи – і дах рухне. З крівлею нічого вдіяти не можемо, бо не маємо грошей. Ми просили полагодити храм. Обіцяли нам торік, що допоможуть, але до діла так і не дійшло. Ні копійки не дали. А воно знаєте в скільки обійдеться?.. Туристи захоплюються нашою церквою, але як надовго, тільки сам Бог знає".

Під час богослужінь, аби сховатися від негоди і вмістити якомога більше люду, вільховинці власноруч добудували перед входом до святині піддашшя і покрили його... бляхою. Власне, саме під таким "покриттям" дерево пріє і швидко зогниває, не кажучи вже про те, як ріже око усім туристам і краєзнавцям. Самі ж сільчани кажуть, що виходу не мали, хоча й добре розуміють, що це пам'ятка і її треба берегти, а не нищити "залізом".

Узимку, коли вдарять люті морози, гріються невеличким електрокаміном. Проте через сильні вітри змушені були обшити каркасні перегородки деревинно-волокнистою плитою. Найбільше ж клопоту завдають саме дощі: дерев'яна крівля вже старенька, трухлявіє. "Головне – крівлю передусім відремонтувати, а де тепер її взяти? Дах залізом не можна "затягувати", треба спеціальним ґонтом перекрити (себто невеликими фігурними дощечками), майстрів-ґонтарів відшукати", – зауважує пан Микола.

Поряд зі старовинною де¬рев'яною в 2002 році звели більш сучасну церкву – усе зусиллями та виключно коштами сільської громади. Наразі тут завершуються оздоблювальні роботи. "Люди все будували тільки за власні гроші, без допомоги спонсорів і меценатів. Що можемо зробити – то все самі. А ніхто й не допоможе, бо нікому того не треба".

Нині на Закарпатті 115 де¬рев'яних храмів. А ще років сто тому їх було у вісім разів більше. Бо ж дерево не камінь – матеріал недовговічний, легко займається, "цвіте" від надмірної вологості. Микола Русин наголошує: якщо берегти і вчасно реставрувати дерев'яні храми, то вони ще довго тішитимуть око закарпатців і гостей краю. Адже таких духовних архітектурних скарбів у цілому світі – одиниці.

Надія Вишневська

11 жовтня 2011р.

Теги: церква, Вільховиця

Коментарі

ЛАРИСА 2018-08-02 / 20:41:33
ЯК МОЖНА З ВАМИ ЗВ"ЯЗАТИСЯПО ТЕЛЕФОНУ

катерина 2016-03-11 / 18:31:22
Дуже класна інформація

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи