Мешканці тячівського Тернова подали до суду на сільраду за сміття

«Ми тривалий час усно зверталися до нашої сільради, аби закрили сміттєзвалище. Адже відчиниш вікно, а звідти – сморід, крім того, усюди хаотично й безконтрольно розкиданий непотріб, бродять бездомні собаки, – розповідає Тетяна Кустрьо, депутат Тернівської сільської ради, голова ініціативної групи, яка прагне закрити смітник поряд із селом. «Смітттєзвалище на вулиці Заводській – це жах! Улітку, коли спека, все тліє, коптить, і цим повинні дихати ми та наші діти?» – додає Надія Маркуш, член ініціативної групи.

Мешканці тячівського Тернова подали до суду на сільраду за сміття

Тарнівчани нарікають, що 2005 року сільрада ухвалила рішення про сміттєзвалище, не спитавши, що про це думають люди, які живуть поряд. Проте сільський голова Василь Кустрьо розповідає, що смітник утворився в колишньому кар'єрі цегельного заводу агрофірми "Карпати". З ями пе¬ре¬стали вибирати глину, але не засипали її, і жителі села самі по¬чали викидати туди непотріб. Відтак сільська влада вирішила взаконити смітник і надати йому "цивілізованого" (наскільки це взагалі можливо) вигляду. На той час розміщення сміттєзвалища, каже Василь Кустрьо, погодили майже всі районні служби, виготовили паспорт об'єкта.

Ініціативна група з ліквідації звалища залучила на допомогу правозахисника Василя Поповича. Він показав "Замку" чималу теку зібраних документів. Виявляється, Тернівська сільська рада не має на земельну ділянку, де міститься сміттєзвалище, акта про власність. За словами Василя Кустрьо, раніше цього не вимагалося. Однак через це ініціативна група подала на сільраду позов до суду. Хоч голова пояснює, що вони й самі роблять усе, аби оформити документи. Для цього у квітні 2011-го скасували схвалене в травні 2005-го рішення про розміщення сміттєзвалища, а у лютому – надали дозвіл на розробку проекту відведення землі для  розміщення смітника там, де він фактично вже є кілька років. Саме такий шлях, запевняє голова, тепер треба пройти для виготовлення всіх належних паперів.

Які тільки служби не вино¬сили приписів тернівському звалищу! Правозахисник Василь Попович показує: за  результатами  проб води 19.01.2011 Тячівська районна санепідемстанція встановила, що вода з місцевих колодязів не відповідає бактеріологічним нормам. Утім, якою ж їй бути, коли, за нормативами, сміттєзвалище має розміщуватися щонайменше за півкілометра від житлових будинків. А Тячівська районна санепідемстанція на початку цього року визначила, що від найближчого будинку до смітника аж... 15 метрів! Загалом же в радіусі "захисних" 500 метрів "опинилися" майже півсотні будинків села, про це є документ з обласної СЕС. Попередня сільська влада, мабуть, не надто переймалася тим, що в безпосередній близькості від смітника ще з 70-х років стоять хати.

Обласна ветеринарна служба вказувала на брак огорожі, порушення закону "Про відходи", державних будівельних норм.  Екоінспекція в січні 2011-го нагадувала про невиконання попереднього припису, в акті перевірки зазначала, що нема ні схеми санітарного очищення, ні місцевої програми поводження з відходами, ні постійної комісії, ні навіть відповідальної за сміттєзвалище особи. Неодноразово звертали увагу екологи й на порушення законів про  житлово-комунальні послуги, про державні закупівлі, про місцеве самоврядування й ін. І навіть притягали підприємців і посадовців Тернівської сільської ради до адмінвідповідальності. Василь Кустрьо, голова села, підтверджує: і його особисто штрафували. Хоча виникло сміттєзвалище ще за попередньої сільської влади, та й цегельний завод мали б покарати, за те, що не прибрав територію після розробок. Крім того, з одного боку смітник таки огородили, а з іншого – нема такої можливості: він на краю глибокого провалля. Зробили сюди й асфальтовану дорогу – свого часу район виділив близько 60 тисяч гривень. Місцеві підприємці мали ідею впорядкувати сміттєзвалище й будувати тут же підприємство з утилізації відходів. Проте згодом відмовилися від цього наміру. А сільський голова нарікає, що ініціативна група вдавалася до надто вже радикальних акцій протесту – перекривала дорогу, не даючи можливості проїхати навіть пожежникам і швидкій. Вочевидь, у кожного своя правда: людям набрид смітник під вікнами, а влада мусить вирішити проблему згідно з законом, оформити всі папери, аби відтак, як пояснює сільський голова, рекультивувати звалище. 

За словами Василя Кустря, ніякі відходи на смітник не звозять ще з минулої осені, і звозити вже не будуть. У січні цього року його закрили офіційно – Тячівська райСЕС у перші дні лютого винесла постанову про припинення утилізації сміття, а рішенням заступника Головного держінспектора з охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області з 19 січня цього року  експлуатація сміттєзвалища призупинена.

Здається, і члени ініціативної групи, і сільрада нині мають однакове бачення: смітник треба ліквідувати. А непотріб із села мали б вивозити на утилізацію підприємці, які, каже голова, вже почали укладати про це угоди з тернівцями. Між тим, справа перебуває в районному суді, а відходи – усе ще під вікнами...

Сергій Попович

28 вересня 2011р.

Теги: сміття, сміттєзвалище

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи