135 упольованих вовків – такий здобуток досвідченого єгеря із закарпатського Ясіня

Ясінянський єгер боровся з нашестям хижаків, яких після Другої світової в Карпатах стало надто багато.

135 упольованих вовків – такий здобуток досвідченого єгеря із закарпатського Ясіня

Сто тридцять п'ять упольованих вовків – такий здобуток досвідченого єгеря із селища Ясіня на Рахівщині Юрія Гутелюка. "Якщо цих хижаків не відстрілювати, то їх за кілька років у горах стане стільки, що сільському та лісовому господарству спокою не буде", – переконаний досвідчений мисливець.

Усе життя Юрій Андрійович пропрацював у державному лісомисливському господарстві "Ясінянське". Нині пан Гутелюк – старший єгер товариства мисливців та рибалок "Говерла". Його знання – цінний досвід для мисливців-початківців.

"Рись, наприклад, має двох потомків, – розповідає про особливості популяції звірини Юрій Гутелюк. – Ведмідь – так само. А от вовчиця виводить на світ одразу 5-7 вовченят. Якщо людина не контролюватиме їх розмноження, то за рік там, де було 2 вовки, стане 7, ще через рік – більше". Пан Гутелюк пригадує: коли розпочав свою єгерську роботу у 1961 році, то у довколишніх горах чотирилапих було дуже багато. "Вони розмножилися за час Другої світової, – каже Юрій Андрійович. – Тоді не було кому їх відстрілювати. Після закінчення війни, пам'ятаю, більшість наших місцевих лісників уже постаріли – полювати за хижаками не мали сил".

Найбільш популярний спосіб ловити вовка – ставити капкани. Проте влаштовують мисливці хижакам і облави. Найбільший сіроманець, якого впіймав Юрій Гутелюк, важив 92 кілограми. Середня ж вага звіра, зазвичай, 40-50 кілограмів. Раніше, пригадує мисливець, шкури хижаків здавали на промислове виробництво – з них, зокрема, виготовляли одяг для льотчиків. Зараз же роблять із тварин або опудала, або ж собі трофеї у вигляді шкіри чи черепа.

"Вовк – дуже обережний звір, вполювати його не так легко, – зазначає один з учнів ясінянського мисливця, єгер місцевого лісництва Іван Головчук. – Якщо в казках найхитрішою роблять лисицю, то насправді таким є саме вовк. Він запам'ятовує місця, де закусив тварину. Якщо туди прийде людина, аби відстежити хижака, то останній, почувши людський слід, на те місце більше не повернеться".

У мисливському здобутку Івана Головчука – уже 28 вовків. "Саме вони найбільше із хижаків дошкуляють лісовому господарству", – зазначає Іван. Свого першого сіроманця, пригадує чоловік, він ледь не переплутав із собакою. Коли обходив лісові угіддя, дивлячись, чи є травоїдна звірина, то побачив двох чотирилапих. Вони, очевидно, прийшли на те місце також, аби перевірити, чи є для них здобич. Тоді одного єгер підстрелив.
"За офіційною статистикою, нині на Закарпатті нараховується більше 250 голів вовків, і це без урахування їх приплоду, – зазначає заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Машура. – Досить велика цифра, раніше їх було менше". За словами Володимира Миколайовича, в області один із найвищих в Україні так званий прес хижака на травоїдних. А все тому, що у нашому краї є багато видів хижаків. Серед них своє значне місце займає і вовк.
До речі, досить багато цього звіра до нас приходить із Румунії. У сусідній країні популяція вовків одна з найвищих у світі. Тож нині поголів'я хижака людині потрібно регулювати, інакше шкоди від нього не уникнути. Сезон полювання на вовків, до речі, відкриється за 2 місяці – 1 листопада. Нині ж мисливці мають право відстрілювати звіра лише якщо буде спалах сказу. Але й на таке полювання треба мати спеціальний дозвіл.
На питання, яке завжди хвилює простих любителів гір: чи небезпечний вовк для людини, – досвідчені мисливці відповідають: хижак, мовляв, боїться людини. Саме тому інформації про зустріч чотирилапого із гірськими туристами ніде немає. За найменшого шуму будь-яка лісова тварина тікає подалі від маршруту людини. Інакше може статися, хіба що коли хижак хворий на сказ.

Олександр АЩЕКА
 

13 вересня 2011р.

Теги: єгер, вовк, хижаки

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи