Майже тисяча багатодітних мам Закарпаття нагороджені званням «Мати-героїня»

Закарпаття поміж інших регіонів України завжди позитивно вирізнялося сімейністю: свідчить всезнаюча статистика, у нас найменше розлучень, кілька років поспіль фіксується природний приріст населення.

Майже тисяча багатодітних мам Закарпаття нагороджені званням «Мати-героїня»

А ще наш край традиційно серед лідерів щодо кількості багатодітних родин. Докладніше про це "Замок" розпитав заступника начальника управління – начальника відділу молодіжної, сімейної та гендерної політики управління у справах молоді та спорту облдерж¬адміністрації Оксану Пагулич.

 – Оксано Василівно, то як виглядає Закарпаття у багатодітному плані? До речі, в яких районах у нас найбільше таких сімей?

– Наша область четверта в Україні за кількістю багатодітних родин: у цьому питанні наш край "обігнали" тільки Львівщина, Рівненщина та Волинь. На 1 липня цього року в області проживало 13 тисяч 905 багатодітних родин, з яких у 12-ох виховується по десять і більше діток. Щодо регіонів Закарпаття, де проживає найбільша кількість багатодітних сімей, безперечними лідерами є Тячівський, Рахівський, Виноградівський і Хустський райони. До слова, назву і такий цікавий факт: сьогодні у краї проживає 14 родин, у яких протягом 2004-2011 років народилася трійня (причому три трійні маємо лише за останні півроку).

І хоч загалом показник народжуваності цьогоріч дещо нижчий, ніж у 2010-му, область все одно в позитиві (за півроку народилося 8 430 малят, що менше майже на 2 тисячі, ніж за цей же період торік. Причина – батьками зараз стають ті, хто народився у 1990/92 роках, коли фіксувався найбільший демографічний спад. – Авт.).

– Багатодітна мама може претендувати на державну відзнаку – почесне звання "Мати-героїня". Скільки закарпаток уже отримали його?

– Сьогодні це почесне звання присвоєно 978 багатодітним матерям області. Причому більшість – за останні чотири роки: так, якщо протягом 2005-2007 нагороджено 29 краянок, то у 2008-му – 75, 2009-му – 311, 2010-му – 353, а на липень 2011-го – вже 210. Одноразову винагороду одержали 768 жінок області, яким присвоєно почесне звання України "Мати-героїня" протягом 2005-2010 років.

Слід зазначити, що нагороджують не тільки жінок, котрі народжують зараз, а й тих, що народили, скажімо, у 50-і роки. Як-то кажуть, у цьому питанні нема строку давності.

– Багатодітних сімей у нас  немало, але, очевидно, не всіх мам нагороджують. Хто має право претендувати на почесне  звання "Мати-героїня"?

– Так, щоб стати матір'ю-героїнею, мало народити, скажімо, п'ятьох дітей. Відповідно до закону "Про державні нагороди" почесне звання України є державною відзнакою. Тому воно присвоюється жінкам, які народили та виховали, підкреслюю – виховали, до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі усиновлених в установленому законодавством порядку. Враховується багато чинників: і в яких умовах діти виховувались, чи забезпечувались їм умови для здобуття освіти, розвитку творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей тощо.

При підборі кандидатур особлива увага звертається на духовні, моральні та громадські якості жінки та членів її сім'ї, відсутність у них асоціальної поведінки, шкідливих звичок, притягнень до кримінальної, адміністративної та дисциплінарної відповідальності а також ставлення до праці, наявність позитивного авторитету родини в громаді тощо.

– А які пільги дає багатодітним родинам присвоєння матері почесного звання?

– З 1 січня 2010 року вступив у дію Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей", відповідно до якого багатодітні родини на основі відповідних посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї мають право користуватися пільгами.

А з 16 червня цього року набув чинності і Закон України "Про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про охорону дитинства". Зазначу, що згідно із законом, до складу багатодітної сім'ї входять також діти, які відвідують загальноосвітні, професійно-технічні та вищі навчальні заклади за денною формою навчання – до їх закінчення, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років. Ця норма починає діяти з 1 січня 2012 року.

Відповідно до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" визначається розмір надбавок матерям, які народили та виховали до шестирічного віку: 10 і більше дітей – 40 відсотків надбавки; дев'ятьох – 39; вісьмох – 38, сімох  – 37, шістьох – 36 і п'ятьох – 35 відсотків. Крім того, багатодітні матері сьогодні мають змогу піти на пенсію у 50 років. Багатодітна родина користується і низкою інших пільг – щодо цього можна отримати повну інформацію у відділах у справах молоді та спорту райдержадміністрацій та міськрадах.

І на завершення хочу зазначити, що зараз підготовлено матеріали на отримання почесного звання України "Мати-героїня" ще на понад тисячу закарпаток.

Розмовляла Христина Мигалина, студентка відділення журналістики УжНУ

23 серпня 2011р.

Теги: мати-героїня, багатодітна

Коментарі

М.Носа 2011-08-24 / 20:35:00
Оксано Василівно! Чому такий довгий термін від підписання указу про присвоєння звання "Матері-героїні" до реального вручення відповідних документів? Нашій матері, наприклад, присвоєно це звання 26 січня (про це повідомили з АП на запит у травні), а реально дотепер ще нічого не вручили. А матері - 92-й рік...

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи