Зайці з хлофайберу. Ужгородська майстриня плете унікальні забавки

Звірятка, ляльки, відомі герої мультфільмів, помідори з ручками-ніжками, ялинки й брязкальця – ось уже майже три роки ужгородська майстриня Світлана Одинцова власноруч виготовляє унікальні плетені іграшки. Їх у рукодільниці зібралося вже близько двохсот. Усі вони виготовлені з екологічно чистих нетоксичних матеріалів, а ще – неймовірно тішать як малечу, так і дорослих.

Зайці з хлофайберу. Ужгородська майстриня плете унікальні забавки
До Нового року тоді за­­лишалося обмаль часу, а майстрині так хотілося підготувати цікавий та ексклюзивний подарунок – у пригоді став всюдисущий Інтернет. Уже незабаром за знайденою схемою пані Світлана сплела гачком свого "первістка" – невеличку корівку. "Плести навчилася ще в дитинстві, проте ніколи до того не в'язала іграшок, – розповідає. – І виявилося, це зовсім не складно. Наразі маю в кімнаті власне робоче місце зі стелажами, величезний комод із нитками, матеріалами, різноманітними деталями. Тільки-но з'являється вільна хвилина – пле­ту. Розпочинала із зовсім ма­лих забавок (завбільшки 5 см) за знайденими схемами на інтернет-форумах. Згодом зрозуміла, що можна придумати щось своє".
 
Майстриня зізнається, що пер­шу авторську іграшку не показує нікому – соромно, бо вийшла не зовсім такою, як замислювалася. Удома ж до хобі рукодільниці спочатку поставилися скептично. Мовляв, навіщо це все, кому це треба... Нині рідні й близькі щиро підтримують її, допомагають з ідеями, радять, як краще оздобити забавки.
 
В інтернет-мережі пані Світлана знайшла однодумців із усього світу. Каже, на Закарпатті знайома тільки з колегою з Чопа. "У нас люди не надто цікавляться плетеними іграшками. Вочевидь, пов'язано це з ритмом життя. Ми поспішаємо, а плетіння потребує часу, зусиль, терпіння. Ку­пуємо тільки найпотрібніше – одяг, продукти. А це ремесло вимагає досить високих затрат на матеріали, інструменти, деталі. Думаю, аби займатися плетінням, ним треба справді наче захворіти".
 
Останнім часом плете не так багато – переважно одяг і забавки для синочка, який зовсім недавно з'явився на світ. Зв'язала песика, помідорку з ручками-ніжками, завершує зайця-брязкальце. Для виготовлення останнього майстриня використала дві мірні ложечки для дитячого харчування, які склеїла докупи, помістивши всередину намистини. Конструкцію обв'язала нит­ками за допомогою гачка. У вушка зайцю помістила дзвіночки й спеціальний шарудливий папір. "Тепер і калатає, і шелестить", – резюмує майстриня.
 
Справжня гордість Світлани Одинцової – тигр завдовжки метр. Плела звіра три тижні, а на його виготовлення використала величезну кількість матеріалів. "Є такі іграшки, які можна зробити за три години, а є такі, на які витрачаєш не менше місяця, – пояснює майстриня. – Коли плету, то обов'язково записую, як саме вони робляться, аби можна було повторити. Зв'язала ря­дочок-два – і зафіксувала в блокноті".
 
Є вдома у рукодільниці й ще один незвичний експонат – плетений килим кремового кольору – 1,5 на 3 метри. "В'язався він із двох мішків пряжі спицями, – каже, – які чоловік спеціально зробив із палиць для мітли. Одна нитка вміщувала 20 мотків. Це моя найважча і найграндіозніша робота". Ще майстрині дуже подобаються плетені меблі – у майбутньому планує щось таке й собі створити.
 
Минулої зими в Падіюні відбулася її перша виставка "Країна дитинства", де авторка предста­вила 86 іграшок. Бере участь і в конкурсах, зокрема посіла почесне друге місце на одному з інтернет-форумів: зв'язала віслючка з "Бременських музик". До речі, це звірятко, за словами майстрині, вона полюбляє найбільше, бо добре вдалося, за нього вона й грамоту отримала.
 
Знайомі колеги "по цеху" розповідають, що у великих містах з цим промислом набагато краще: є свої осередки, гуртки, магазини-салони. Дуже цінують ручну роботу за кордоном, адже відчувають різницю між авторською іграшкою й китайською "пластмаскою". Вартість іграшки залежить від складності роботи, матеріалів, деталей, затрачених зусиль, часу. Проте не продаж є головною ме­тою пані Світлани – більшість зайців, песиків і ведмежат вона просто дарує. Зауважує: в іграшку вкладається душа, і кожна має свій вираз обличчя – обов'язково привітний, радісний, доброзичливий.
 
Зазвичай плете з акрилової пряжі – вона яскрава, гладка і приємна на дотик, та й придбати її у нас можна всюди. "Звісно, маю іграшки і з мохеру, а останнім часом дуже мені подобається пуф. В'яжеться дуже швидко, тому що нитка товста, на дотик полотно м'яке-м'яке, ворсинки щільно прилягають одна до одної". З цього пуфа торік майстриня зв'язала ялинки – жовті, червоні, зелені й білі. Новорічні красуні закріпила в горшку з гіпсом і оздобила шаликом і шапочкою.
 
З поміж інструментів використовує спиці, гачки, спеціальні голки. Наповнювачем є екологічно чисте і нетоксичне волокно – хлофайбер. На перших порах майстриня купувала подушки – вони теж містять це волокно, бо відшукати його на Закарпатті неможливо. Згодом замовила через інтернет 15 кг хлофайберу з Харкова, тож тепер не переймається, чим наповнити іграшку.
 
Інші деталі-дефіцити – очі, носики, роти – також купує в онлайн-магазинах. "Крім спиць, гачків і мінімуму "ходових" ниток, у нас нічого немає, – каже пані Світлана, – хоча останнім часом почали привозити досить рідкісну пряжу. Ні етикеток, ні коробочок для пакування теж не знайти. На жаль, не маємо й спеціалізованої крамниці-салону з продажу та експозиції рукотворних забавок, адже такі вироби могли б привабити туристів, а плетені сувеніри навіть стали б візитівкою міста".
 
Надія Вишневська
23 серпня 2011р.

Теги: іграшки, майстриня, Одинцова

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи