21-річна закарпатка служить у Збройних силах України

Тоді як більшість парубків намагається від служби «відкосити», відважні панянки, навпаки, прагнуть скуштувати армійського хліба. Зеленоока красуня Яна Пилипенко ось уже рік служить за контрактом у Збройних силах України. Військову форму дівчина вдягла добровільно і впевнена – її вибір правильний.

21-річна закарпатка служить у Збройних силах України

Яна в армійській атмосфері зростала: вона представник уже четвертого покоління військовослужбовців у своїй родині. Пам'ятає, батько часто брав її до себе на роботу. Бувало, залазила на бетонний паркан і споглядала плац піхотного полку, де маршували строєм молоді солдати. Неподалік стояв величезний танк – дівчинка завжди мріяла на ньому покататися.

Нині Яна працює телеграфісткою у Виноградові, хоч народилася в Магдебурзі, а виросла й навчалася в Ужгороді. Завжди любила малювати, тож після школи без проблем вступила до художнього інституту. Проте через сімейні труднощі покинула навчання. Працювала офіціанткою в кількох ресторанах, складала мозаїку в арт-салоні, продавала букети в квітковому магазині... А потім з роботою стало сутужно, і дівчині порадили звернутися до центру зайнятості. Незабаром Яна влаштувалася на роботу в місцевий військкомат, а через півроку потрапила на службу до Збройних сил України. І досі не покидає малювання – її роботи незвичні й глибокі.

Яна пишається, що вона, дів¬чина, багатьом утерла носа – не тільки хлопцям, а й тим, хто тривалий час у неї не вірив, вважаючи, що в житті вона нічого не зможе досягти. Всю інформацію про службу за контрактом дізналася у військкоматі. Оформила документи й подалася до 179-го Об'єднаного навчально-тренувального центру військ зв'язку ЗСУ в Полтаві, де за три місяці пройшла курс молодого бійця. "Усе було, як кажуть, за повною програмою: дощ, бруд, полігон, зброя, заняття з технікою, біг на довгі дистанції з перешкодами, підйом о шостій ранку й відбій о десятій вечора, жахливе недосипання й голод, – розповідає дівчина. – Відпочивали щосуботи після обіду й щонеділі – і це тільки за умови доброї поведінки і високих оцінок". Відтак усі контрактниці поїхали до своїх військових частин – так Яна потрапила у Виноградів.

Дівчина здивувалася, коли побачила ту кількість представниць прекрасної статі, яка прибула служити з усієї країни – близько двохсот. Пригадує, що на перших порах було дуже важко. "Жорсткий режим, безліч суворих правил, за недотримання яких перепадало на горіхи, – пояснює вона. – Іноді здавалося, що нерви не витримають, хотілося плакати – і ми всі ридали по черзі, заспокоювали одна одну. Проте тепер я розумію, чому тоді на нас так "тиснули" – армії потрібні залізні леді, сильні духом, тілом і головою. Багато дівчат зламалося і пішло ще до підписання контракту".

Батьки зраділи за доньчин вибір – особливо пишається Яною мама. А тодішній коханий хлопець злякався і не захотів бути поряд із сильною дівчиною. Знайомі ж ніяк не можуть повірити, що вона служить і "ходить у берцах" – Яні так личать жіночні сукні й туфельки.

День присяги особливо запам'ятався армійці: "Було дуже спекотно, мій стрій смажився  на сонці уже близько півтори години, у кожного з нас на плечі був автомат – страшенно боліла рука від важкої зброї. Та щойно виголосили моє прізвище – вже не хвилювали ні спека, ні біль:  мене переповнювала гордість. Промовляла присягу й не могла повірити, що роблю це і що це я, що це не фантазія і не епізод з фільму, а все набагато серйозніше, ніж можна уявити. Це справжня відповідальність".

Уже другий польовий похід неймовірно вразив Яну: контракт¬ниці жили в наметах у сосновому лісі, харчувалися з одного казана, удень вивчали техніку, а вночі здобуті знання застосовували на бойових чергуваннях.

"Ми так само, як і строковики, крокуємо строєм, у нас бувають "тривоги", перевірки, у нас теж є ФІЗО і ганяють нас не гірше за "морських котиків", – каже дівчина. – Дуже багато часу проводимо на службі. Звісно, при складанні нормативів з фізичної підготовки нам роблять поблажки, утім зовсім незначні".

Перспективою служби дівчина називає стабільність. Янин контракт закінчується через два роки, і вона ще не впевнена, продовжить його далі чи ні – часу на роздуми має багато. "Служба загартовує характер, дисциплінує, розвиває відповідальність, – каже молода військовичка. –

Усередині людини з'являється міцний стрижень, характер стає жорстким. Справді, це не жіноча справа, однак я не жалкую про свій вибір. Так, це важко, але ж я змогла подолати всі перешкоди і пишаюся цим. А якщо мені це до снаги, то й інші впораються".

На думку Яни, жінки йдуть служити з різних причин: хто через безвихідь, адже роботу знайти дуже важко, інші бажають випробувати себе на витривалість. Яна хоче втілити свою мрію, проте яку саме – тримає в таємниці. Каже, обов'язково поділиться, як усе задумане здійсниться.

Надія Вишневська

 

01 серпня 2011р.

Теги: збройні сили, армія

Коментарі

ura 2014-08-09 / 15:43:59
Зараз така тенденція: чоловіки стають більш жіночими, а жінки більш чоловічими. Це приводить до розпаду сім'ї !
Жінка в армії – помилка природи. Жінки повинні народжувати а не вбивати. Жоден нормальний чоловік не любить жінок які беруться за чоловічу справу. Не треба таких жаліти, хочуть служити – нехай воюють нарівні з чоловіками!

Мені в дівчатах подобається тільки жіночість а не зовнішня краса !!!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи