У закарпатських Ясіня пам’ятають свого святого

Про нього всім нагадує й дерев’яна церква­-каплиця

У закарпатських Ясіня пам’ятають свого святого
У туристичному епіцентрі Рахівщини особлива шана до пам'яті преподобного Алексія Карпаторуського. Люди кажуть, що постійно відчувають його покровительство. Особлива церква­каплиця має ім'я закарпатського преподобного. Святиня стоїть обіч траси "Мукачево­Рогатин" у Ясіня. Тож побачити її може кожен, хто завітає в ці місця проїздом чи надовго.
 
Служить у каплиці від часу, коли її збудували – 2007 року, отець Іван Лофердюк. 2011 рік для священика особливий – цього літа виповнилося 50 років його пасторства, із яких останні 35 – саме у селищі Ясіня. А до того правив служби у Міжгір'ї, Великому Бичкові, Косівській Поляні. До речі, також у червні отцю виповнилося 75 років. Тож вийшло, що всі 3 круглі життєві дати Івана Лофердюка збіглися. На честь цього урочисту літургію в Ясіня минулого місяця відправили архієпископи Марк та Мефодій.
 
Сам отець Іван родом із сусідньої з Ясіня Лазещини. Після закінчення ясінянської школи вирішив обрати шлях священика. "До Волинської духовної семінарії вступав 1956 року, – розповідає отець. – То був час, коли церкви закривали. І мене довго переконували обрати для себе інше заняття. Та я таки пішов до семінарії. Це був поклик душі".
 
Найбільше радий, каже тепер отець Іван, що особисто після 1989 року відкривав у Ясіня закриті доти церкви. За Радянського Союзу в селищі з 7 православних храмів служби вели тільки в одному – Покровському. А ще отець Іван благословив 2 нові духовні споруди – ті, які громада збудувала вже за часів незалежної України.
 
Однією з них і є дерев'яна каплиця, в якій тепер служить Іван Лофердюк. Її, аби увіковічнити пам'ять Алексія Карпаторуського (Кабалюка), звели з ініціативи та з допомогою братів Едуарда та Антона Зелінських. До слова, преподобний Алексій був їхнім родичем. Нині, каже Едуард Зелінський, селищний голова Ясіня, місцеві започатковують традицію – пірнати в ополонку Чорної Тиси і святити там воду. Це робитимуть саме біля церкви-каплиці Алексія Карпаторуського.
 
"Ми відчуваємо Божу Благодать і ту ласку, яку наш сповідник преподобний Алексій приніс на Закарпаття, – каже отець Іван. – Він відродив православ'я, його благодать тут нас надихає, додає сили, мужності й витривалості в наших життєвих проблемах". До речі, каплицю на честь преподоб­ного збудували в Ясіня неподалік того місця, де колись стояла церква – в ній свого часу служив сам Алексій Кабалюк. Та ця святиня, каже наш співрозмовник, згоріла під час Другої світової. Нині вже й не відомо, через що саме виникла пожежа. Не виключено, що храм підпалили угорські вояки.
 
Сам Алексій Карпаторуський народився в Ясіня. Повернувшись із Афону, Кабалюк заходився поширювати православ'я. Зокрема на Хустщині з його допомогою відродився рух до віри – тоді по 300–400 людей приходили приймати хрещення. Алексій Карпаторуський і помер у Хустському краї. Нині мощі преподобного зберігаються в храмі, що в присілку Карпутлаш. Він розміщувався між хустськими селами Ізою та Нанковом. 2001 року митрополит Київський і всієї України Володимир долучив Алексія Карпаторуського до лику святих.
 
Як бачимо, шанують па­м'ять Алексія Кабалюка не лише в місці, де він закінчив свій шлях земний, а й там, де народився. Для цього, власне, у Ясіня й збудували церкву-каплицю. Іконостас для неї, до речі, виготовили грецькі майстри, яких спеціально запросили з Києва. А розмальовувала місцева – рахівська – художниця Василина Зейкан. Вона, до слова, також є родичкою Кабалюка. А сам наш співрозмовник – отець Іван Лофердюк – є племінником президента Гуцульської республіки Степана Клочурака.
 
Тож Ясіня має ким похвалитися – і політиками, і духовними натхненниками. Добре й те, що є лю­ди, котрі продовжують добрі справи. До речі, син Івана Лофердюка також пішов слідами батька – нині править служби в Покровській церкві. А загалом у Ясіня нині 11 церков – православні, греко- та римо-католицькі. Між громадами, на щастя, панують мир і порозуміння.
 
Олександр Ащека
26 липня 2011р.

Теги: Алексій Карпаторуський, Кабалюк, святий, Ясіня

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи