У Національному природному парку «Синевир» створюють реабілітаційний центр для ведмедів

Клишоногих жертв шоу­бізнесу будуть реабілітувати біля «морського ока» Закарпаття

У Національному природному парку «Синевир» створюють реабілітаційний центр для ведмедів
Бурий карпатський ведмідь незабаром може залишитися... тільки зображенням на гербі нашої області. В усій Україні цих тварин – найбільших ссавців і хижаків – залишилося близько 300. Зате дуже часто можна побачити нещасних, виснажених звірів у приватних маєтках, при ресторанах і готелях, у пересувних звіринцях чи циркових трупах.

Щоб врятувати жертв недобросовісних власників та зберегти занесених до Червоної книги України бурих ведмедів, на Закарпатті, в Національному природному парку "Синевир", створюють спеціальний реабілітаційний центр.
 
Спочатку люди тішаться кумедному ведмежаті, а потім не знають, що робити з дорослим хижим звіром, тримають у тісних металевих клітках або на ланцюгу, часто впроголодь. Багатьох, заради забави, пригощають пивом та іншими міцними напоями і ведмеді швидко стають алкоголіками. Одного з таких – бурмила без задньої лапи, "візитівку" місцевого ресторанчика – добре пам'ятають гості Закарпаття, яким довелося побувати в Берегові.
 
Але просто відпускати в ліс тварин не можна: клишоногі, що виросли в неволі, практично втрачають природні інстинкти, мають надломлену психіку. Завдання Центру порятунку – повернути звірів у максимально природне середовище, але не залишити без необхідної допомоги фахівців.
Ідею нового для країни екопроекту під час робочої поїздки, ознайомлення з НПП "Синевир", навесні цього року запропонував міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський. Адже, як розповідає голова Держекоінспекції України Павло Жила, вже зараз якомога швидше треба забирати у недбайливих господарів більше двох десятків ведмедів. Робити це будуть у судовому порядку, хоча, сподіваються екологи, багато нинішніх власників хижаків і самі із задоволенням віддадуть своїх, багато в чому обтяжливих "вихованців".
 
Подібні реабілітаційні центри для ведмедів уже працюють у європейських країнах. Аби ознайомитися з їхнім досвідом, зокрема біля румунського міста Зарнешти, а також в Угорщині, там побували радник міністра екології Нораір Анмегікян і директор НПП "Синевир" Микола Дербак.
 
Уважно вивчали можливості влаштування ведмежого "санаторію", зокрема, які заходи безпеки необхідні і для самих звірів, і для тих, хто буде з ними працювати або спостерігати за їхнім лісовим життям.

 
Під час поїздки, розповідають, навіть довелося стати свідками того, як ведмідь внадився до сміттєвих баків готелю – рятувальники провели цілу операцію, щоб приспати бурого і відвезти до лісу.
 
Наш Центр реабілітації та порятунку ведмедів розміститься на 12 гектарах неподалік перлини Карпат, уламка Льодовикового періоду, гірського "морського ока" – озера Синевир. Вибирали, розповідає заступник директора НПП Мирон Цюбик, із 6 ділянок і зупинилися на дуже мальовничій: тут є і світлі галявини, і густий бурелом, і розсипи каміння.
 
Новоприбулі ведмеді розміщуватимуться окремо – на час ветеринарного карантину. А "постояльцям" допоможуть із житлом – під вивернутими коренями дерев, уступами гірської породи спорудять барлоги. Заплановані також три басейни – водойми розміром близько 20 квадратних метрів, кілька майданчиків, куди будуть поставляти фруктово-овочеву "добавку" до природних кормів.
 
Фахівці кажуть, що в наших Карпатах бурі ведмеді харчуються насамперед рослинною їжею – майже третину раціону складають плоди, 13,9 % – трав'янисті рослини, близько 11 % горіхи. Також ведмеді їдять багато комах, личинок, навесні очищають ліси від падалі. Тільки якщо корму мало або звір слабкий, він шукає тваринного харчу, зокрема й нападає на худобу.
Детальний проект території розробляє одна з київських структур, паралельно проводяться тендерні процедури. Вся "паперова" частина створення Центру, обіцяють, закінчиться вже до серпня. По периметру територію огородять парканом близько 3 метрів заввишки і півтора в землю, задіють електропастуха. Буде і додаткова огорожа, яка надасть можливість без ризику спостерігати за клишоногими туристам і дітям. Це, до речі, одна з цілей створення Центру. Для цього і територію обрали за якихось 300 метрів від проїжджої дороги до озера Синевир, помилуватися яким щороку поспішають сотні тисяч відпочиваючих.
 
Також за ведмедями спостерігатимуть учені (загалом персоналу буде більше 20 чоловік), щоб поповнити знання про життєвий цикл тварин, їх поведінку і, в першу чергу, вивчити особливості адаптації після життя, в якому вони залежали від людини. Можливо, деяких із часом відпустять у гори назавжди.
 
Начальник держуправління охорони навколишнього природного середовища у Закарпатській області Андрій Погорєлов каже:
 
"Карпати – це батьківщина бурих ведмедів, і де, як не тут, можна облаштувати так звані реабілітаційні центри для них, тобто створити ідеальні умови для відновлення популяції. Закарпаття знаходиться в Українських Карпатах, які є зв'язуючою ланкою, що поєднує південні та західні Карпати. Українські Карпати ще називають лісистими. Їм притаманні найбільш чисельні популяції бурого ведмедя. Тут також є значні площі пралісових екосистем, зокрема і в НПП "Синевир", найбільш "рідних" для цих звірів. Їх ще, ми сподіваємося, детально вивчать науковці.
 
Отже, якщо в нас відновиться популяція бурого ведмедя, то реабілітація буде відчутна у всіх Карпатах".
 
Перші 2 мільйони гривень для створення та початку роботи Центру виділяє Міністерство екології та природних ресурсів. Надалі сподіваються також на допомогу Світового фонду дикої природи, який підтримує окремі такі центри у Європі. Якщо досвід діяльності нашого Центру буде успішним, а екоінспекція знаходитиме нових чотириногих жертв "двоногих", можливо будуть створені й інші. А поки міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський обіцяє, що перших поселенців прийматимуть уже цієї осені.
 
"За допомогою нашого Центру ми зможемо вберегти від зникнення генетичний матеріал українських ведмедів. І якщо сьогодні через економічні проблеми ми не думатимемо і не дбатимемо про відновлення балансу у природі, то завтра вже нікого буде рятувати. Ведмеді вимруть навіть у зоопарках, – наголошує міністр. – А зараз є всі шанси, що зимівля нещасних жертв "шоу-бізнесу" буде... з хорошим видом на озеро Синевир".
26 липня 2011р.

Теги: ведмідь, Синевир, реабілітаційний

Коментарі

гость 2012-02-05 / 18:18:50
та вони там голодают
Пропоную Вам вірш написаний жителем села Синевир, що на Міжгірщині, про реабілітаційний центр для ведмедів.http://bereh.net/publ/kurort_vedmedi_i_neshhasna_hodyna/3-1-0-62

Ведмедик 2011-07-29 / 12:40:00
Це Круто !!!!!!!!!!!!! Нарешті добрі новини, ще з притравочних стацій позабирати косолапих, щоб на них собак не травили.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи