Паспорт землі. Без державного акту ділянки вважаються чиїмись лише формально

Чи можна впевнено і без занепокоєння жити в квартирі, господар якої точно знає, що це – його власність, але разом з тим документа, котрий би підтверджував це, немає? Питання риторичне. Між тим, щось подібне в країні нині із землею селян. Наділ нібито їхній, але головного документа – державного земельного акта – у них немає.

Паспорт землі. Без державного акту ділянки вважаються чиїмись лише формально

У селі Великі Лучки, що за кілька кілометрів від Мукачева, після розпаду СРСР склалася типова ситуація – колгосп розпався, його землі дісталися колишнім працівникам. Минули роки, але лише тепер люди почали отримувати документи, які свідчать: земельні ділянки – їхня приватна власність не лише де-факто, а й де-юре.

Саме В. Лучки – нині лідер Мукачівщини за уже виданими державними актами на землю. До того люди мали лише сертифікати. "У нас є 2 962 пайовики, які володіють 2 727 гектарами землі, – розповідає сільський голова Великих Лучок Іван Андрейко. – Майже половина з них здали свої землі в оренду. Частина обробляє поля самостійно, а є й такі, у котрих сотки заростають бур'яном". За інформацією із Мукачівської РДА, на сьогодні зареєстровано більш ніж 5 тисяч актів у понад півтори тисячі людей. А всього для Великих Лучок їх треба 21 тисячу.

Річ у тім, що в селі один пай – це 0,92 гектара. Але оскільки за якістю землі різні, то 1998 року ці 0,92 га розбивали на кілька ділянок у різних місцях села. Відповідно вийшло, що людині на пай треба не один, а кілька державних актів – стільки, скільки мають ділянок. 2010 року, зазначає сільський голова, відбулися збори пайовиків, на яких затвердили остаточну схему і проект розпаювання. Це й стало стартом до процедури оформлення державних актів – документів, що посвідчують право власності на землю.

Пенсіонерка Ірина Куценко, жителька В. Лучок, каже, що чекає на акт уже 3 роки. Вона з тих селян, що вирішили самі обробляти свої наділи, а не здавати в оренду. "Вирощую кукурудзу, квасолю, пшеницю, – розповідає пані Куценко. – Маю ще одну ділянку, але вона далеко від села: якщо там щось посадити, то покрадуть". Щодо документа на землю, Ірина Куценко відповідає по-філософськи: впевнена, що її сотки від неї точно ніхто не забере. Але папір, що свідчить про власність, отримати таки хочеться.

Загалом, визнає Іван Андрейко, багато хто з односельців не так уже й задумується про наявність актів. "Наші люди звикли, що воно їхнє, – пояснює Іван Дмитрович. – І думають, що землю ніколи ніхто від них не забере. Та ми пояснюємо: акт потрібен – це важливий документ про те, що наділ має свого власника.Пригадую сюжет на одному з телеканалів: у якомусь українському селі продали радгосп. І його новий власник сказав місцевим із тих полів забиратися геть. Люди ж теж думали, що радгоспна земля їхня. Про це й розповідаю селянам, аби зрозуміли важливість документа".

До того ж людина, коли має акт, сміливіше може здавати свою землю в оренду – адже це додаткова гарантія, що винаймач господаря не обдурить. Мова насамперед про "чужого" орендаря. Щодо Великих Лучок, то тут такі "свої". Найбільше підприємство, утворене місцевим жителем, "Закарпатплемзавод" – винаймає в селян 1500 гектарів. Плата – 3 центнери вирощеної продукції або ж грошима за її ціною на ринку.

Фермер Юрій Лешко орен¬дує у своїх односельців 64 гектари. Вирощує пшеницю, кукурудзу, моркву, капусту. Каже, що на свій пай акта ще не отримав. Та, як і інші, на це сподівається. Цікавимося його думкою щодо можливого скасування мораторію на торгівлю сільськогосподарською землею. Чоловік відповідає: коли б умови були рівними для всіх, то варто було б дозволити. Але в нинішніх реаліях є ризик, що олігархи скуплять усе, бо приватні фермери просто не матимуть можливості перебити їх ціну. А відтак  змушені будуть працювати вже на них.

Загалом у Мукачівському районі потрібно розпаювати близько 24 тисяч гектарів земель колишніх колгоспів. Їх отримають 16 тисяч людей, що там працювали, або ж їх спадкоємці. "Розпаювання земель у нашому районі почалося 2000 року, – розповідає перший заступник голови Мукачівської РДА Василь Пашкуляк. – Та актів на сьогодні роздано менше ніж 15 %". Василь Васильович пояснює, чому так: згідно із законом, спочатку потрібно зробити проект розподілу території, потім затвердити план розподілу зборами власників, і вже тоді виділяти земельні ділянки. У В. Лучках, як бачимо, цю процедуру пройшли. А є села, де на зборах це ще не можуть вирішити, оскільки не всі задоволені якістю або ж географічним розміщенням територій, що отримали. "А близько 10 відсотків пайовиків узагалі не звертаються і не зацікавлені в отриманні актів, – додає Василь Васильович. – Усе то¬му, що не знають законів, не переоформлюють право власності через смерть попередніх власників".

Та все ж на Мукачівщині процедура розпаювання земель триває. У районі сподіваються, що до кінця року в них кожен власник наділу таки матиме відповідний документ. І тоді підтвердиться давня істинна: багатство селянина – його земля.

Ярослав Гулан, фото автора

20 червня 2011р.

Теги: акти, земля

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи