В Ужгороді відбулася обласна виставка лягавих (ФОТО)

Минулого вікенду одну з алей Боздоського парку, що в Ужгороді, віддали на «розтерзання» мисливським псам. Саме тут Закарпатський осередок Федерації мисливського собаківництва України влаштував обласну виставку мисливських собак лягавих порід.

В Ужгороді відбулася обласна виставка лягавих (ФОТО)

Майже сотню чотирилапих господарі привезли до Ужгорода, аби показати їх, так би мовити, у всій красі. Презентували кращих представників породи Ужгородський, Мукачівський, Виноградівській, Тячівський, Хустський, Берегівський райони, а також міста Ужгород і Мукачево. Собак експонували на трьох рингах: на першому – дратхаарів, другому – куртсхаарів, на третьому мірялися угорські та острівні лягаві.

Чотирилапі розминалися, а їх власники трішки хвилювалися перед початком змагань: хочеться ж, аби твого пса визнали кращим. А от для куртсхаара Ніки це був звичайнісінький день, бо вона вже звикла до показів, нагород і уваги. Чемпіонка останньої все¬української виставки в Києві та багатьох інших змагань бере участь у різноманітних конкурсах з 8 місяців. Собачка з ім'ям давньогрецької богині перемоги на всі сто відсотків виправдала свою кличку. Її власник Федір Серегола із Великих Лазів каже, що доводилося брати участь навіть у чемпіонаті світу.

Зрозуміло, що в такої мами і діти неабиякі: сьогодні вони вже й самі посідають призові місця. Чоловік гордо розповів, що за щенятами до нього звертаються мисливці з усієї України і навіть із Росії. Часто й, так би мовити, не прості смертні: депутати, судді, прокурори. Він, сміючись, розказав, що деякі песики нині живуть у кращих умовах, ніж дехто з українців. Але пан Федір зауважив, що, віддаючи щеня, насамперед зважає, чи в добрі руки воно потрапить. Сьогодні, тільки-но починається мисливський сезон, господарі йому телефонують і, наче "батькові", доповідають про успіхи породистих дітей Ніки.

А з'явилася ця красуня у господаря майже випадково. Чоловік розповів, що після того, як у нього під час пожежі загинув улюблений собака, тривалий час узагалі не хотів заводити іншого друга. Та якось знайомий запропоновував придбати пса, якого він комусь привіз із-за кордону, але покупець чомусь відмовився. Федір Серегола погодився, як сам, сміючись, каже, на кота у мішку – що то буде за собака, тоді не знав. За 9 років "кар'єри" Ніка здобула багато різних нагород і стала для свого господаря справжнім другом. Пан Федір каже: так роздавав усім щенят від улюблениці, що сам залишився без її потомства. Тож цього разу після останньої в'язки Ніки одного песика залишить собі. 

Сьогодні чоловік має вдома декілька чотирилапих друзів і каже, що і дружина, і діти всілякого його підтримують у цій пристрасті, зокрема їздять разом із ним на змагання. І на виставку лягавих до Ужгорода з батьком приїхала молодша донька. Додому й цього разу повезли кубок. Разом із Нікою кращим серед куртсхаарів визнали кобеля Mit ze Zavoske ovcarny (власник П. Лоя); з-поміж дратхаарів – кобеля Аco Laungstugen (власник Гийза Лийтої) і суку Нору (власник М. Рогулич). На третьому ринзі, де експонувалися угорські та острівні лягаві, переможець лише один – Aba Amande Irma Іштвана Чопака з Соломонова.

Господарям дісталися кубки, а псам – смачні подарунки: пакунки з собачим кормом.

Лариса Романюк

14 червня 2011р.

Теги: лягаві, собака, виставка

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи