Австрійське сміттєпереробне підприємство «AVE» почне роботу в Ужгороді та районі

Закарпатська делегація на чолі з головою облради Іваном Балогою цього тижня домовлялася в Австрії про залучення інвестицій на Закарпаття, насамперед у сферу енергоощадження й комунальну галузь (збір та утилізація побутових відходів).

Австрійське сміттєпереробне підприємство  «AVE» почне роботу в Ужгороді та районі

Іван Іванович, а також Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, Мукачівський мер Золтан Лендєл, Хустський чільник Володимир Кащук, керівник Ужгородської райради Михайло Фединець та директор "AВE Мукачево" Марія Оленич побували на офіційній зустрічі в головному офісі Energie AG, а відтак оглянули сміттєспалювальний завод у містечку Вельс.
 
Згодом нашу делегацію прийняли в парламенті федеральної землі Верхня Австрія. Також відбулася зустріч із графинею Шенборн та з керівництвом землі Відень.

Energie AG – одна з провідних компаній на європейському ринку у розробці та використанні енергоощадних технологій. Вона активно зводить електростанції, альтернативні системи енергозабезпечення. А ще – переймається водопостачанням й утилізацією побутових відходів. До структури Energie AG входить і компанія AVE. Керівник АVE-group Гельмут Бергер поінформував закарпатську делегацію, що на сьогодні фірма є одним із лідерів на ринку поводження з відходами у Центральній і Східній Європі. Вона налічує понад 4 200 співробітників у 120 філіях в Австрії, Німеччині, Чехії, Угорщині, Румунії, Молдові, Словаччині й Україні. Послугами AVE користується близько 5,5 млн приватних клієнтів, 50 400 підприємств та організацій, чимало міст та суб'єктів комунальної власності.
 
Щорічно компанія переробляє 4 млн тонн твердих побутових відходів. Центральне місце у технічному комплексі фірми посідають заводи з термічної переробки непотребу в Австрії (Вельс, Лінц) і Чехії (Пардубіце). Понад три десятки полігонів твердих побутових відходів AVE у різних країнах відповідають найсучаснішим європейським стандартам. На ринку України АВЕ працює з 2006 року. Чотири підприємства забезпечують вивезення й захоронення відходів на Закарпатті, в Івано-Франківській області та на Львівщині.

На Закарпатті компанія АВЕ працює вже шостий рік. Нині її послугами користуються громади Виноградівщини, Хуста, Мукачева й району. До цього проекту планують долучитися й інші райони області. Так, під час зустрічі закарпатської делегації з керівництвом AVE-group домовлено, що вже цього року компанія "зайде" в Ужгород та Ужгородський район, у тому числі й Чоп. На черзі також Іршавський, Хустський Великоберезнянський і Перечинський райони. Згодом – і високогірна частина області.

Голова Закарпатської обласної ради Іван Балога наголосив, що проблема утилізації відходів в області дуже гостра. Але, крім зусиль інвесторів, потрібне й бажання кожної людини жити в чистоті.

– Давайте згуртуємося. Ще з дитсадочка потрібно прививати бережливе ставлення до навколишнього середовища. Система AVE – це та модель прибирання, яка нині потрібна нашій області. Першим результатом діяльності австрійської компанії в нашому краї буде поліпшення санітарного стану довкілля, другим – зростання туристичної привабливості Закарпаття, – вважає Іван Балога.

Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов зауважив: "Я бачу перспективи в залученні цього підприємства для роботи в Ужгороді. Навіщо вигадувати велосипед, коли він уже винайдений? Це підприємство має досвід і напрацьовану технологію роботи з відходами, яку виконує на європейському рівні. Нині ми думаємо над тим, аби залучити підприємство AVE до праці в одній частині міста – лівобережній, іншу ж лишити нашій службі. Таким чином створимо альтернативу системі, яка діє в місті. У мене, як людини, яка має досвід у цій сфері, дуже позитивні враження загалом від того, як діє система поводження з відходами в Європі: від роботи цього підприємства, і альтернативних. Та й мешканці мають зовсім інше ставлення до чистоти – ми говоримо не про те, що на кожнім кроці стоять урни, а про те, що люди не смітять! Так, там налагоджена система прибирання, але й ставлення городян до свого міста зовсім інше – справді європейське. Що ж до AVE, то підприємство, створене з вагомою державною часткою, має багаторічний досвід і серйозні підходи до роботи, які ми бачимо вже й на Закарпатті: беручись до роботи, фірма одразу залучає техніку, налагоджує системну працю".

Мукачівський міський голова Золтан Ленд'єл під час зустрічі відмітив:  "Маємо позитивний досвід: сьогодні нове сміттєзвалище,  відкрите біля Мукачева, обслуговує і місто, і район, зроблене воно за новими технологіями і не становить загрози життю людей. Старі полігони слід закривати, а нові будувати так, аби в майбутньому їх можна використовувати для виготовлення біологічного газу, як це роблять у розвинутих європейських державах".

Хустський міський голова Володимир Кащук констатував, що місто з квітня почало співпрацю з компанією АVЕ. Перші результати цього партнерства більш ніж оптимістичні. "Тільки-но закінчилися вибори, ми, сформувавши команду, буквально через три тижні розпочали переговори з представниками фірми AVE. Комунальний сектор у нас охоплений уже майже стовідсотково – з мешканцями укладено договори на вивезення сміття. Нині активно працюємо з приватним сектором. А днями на 18 спеціальних майданчиках розставили контейнери для збирання побутових відходів нарізно: окремо – папір і пластик".

Місцева влада Ужгородщини теж наполягає на якомога швидшому запровадженні європейської системи збору сміття. Адже, за словами голови районної ради Михайла Фединця, ситуація нині катастрофічна. "Кожна сільрада має своє сміттєзвалище, провести рекультивацію вони не в змозі, а відтак маємо всюди суцільний смітник. Для вирішення проблеми нам найбільше потрібно знайти відповідальну структуру, яка була б контрольована владою і громадськістю", – наголошує Михайло Фединець. І зазначає, що вважає систему, яка працює, зокрема, у Австрії найбільш прийнятною.

* * *
У рамках робочої поїздки також відбулася зустріч із головою уряду Верхня Австрія Йозефом Пюрінгером. Ішлося про залучення австрійських інвестицій на Закарпаття. Голова облради Іван Балога зауважив, що нині 15 % усіх інвестицій в область – австрійські. Серед потужних компаній – "АВЕ", "Фішер", "Карпатен Болен", "Мукатекс" "Пілотек" та інші. Керівник уряду пан Пюрінгер пообіцяв всебічну підтримку нашому краю й запропонував  стати своєрідним піар-менеджером Закарпаття в Австрії.

Під час зустрічі з керівником федеральної землі Відень пані Маріанною Клічка йшлося про підготовку масштабного договору між Закарпатською областю й австрійською адмінодиницею. "У нас багато спільного. Свого часу ми жили в одній державі, наша історія тісно переплітається. Ми пропонуємо налагодити контакти на рівні регіонів. Це принесе користь обом громадам. Ми "відкриємо" для себе Закарпаття, ви ж – чудовий Відень", – зауважила Маріанна Клічка.

Гостинно прийняла закарпатську делегацію графиня Крістіана фон Шенборн. Почесна громадянка Мукачева обіцяла сприяти кращому збереженню пам'яток архітектури в нашому краї, які колись перебували в графській власності, а також допомогти закарпатцям прокласти дорогу до поважних європейських інституцій, у яких її родина є впливовою. Шенборни планують також залучати іноземних інвесторів у наш край, утілювати соціально-культурницькі проекти.

14 червня 2011р.

Теги: АVЕ, сміття, сміттєпереробний

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи