Коли в Ужгороді святкуватимуть День міста?

Міська координаційна рада з питань туризму намагалася визначитися з остаточною датою

Коли в Ужгороді святкуватимуть День міста?

Коли святкувати День Ужгорода? Наразі питання залишається відкритим. Дотепер "день народження" обласного центру офіційно відзначався в перші вихідні жовтня. Проте останніми роками ця й без того нефіксована дата постійно "плавала", пристосовуючись до політичної кон'юнктури та особистих настроїв міських очільників.

Пропозиції перенести День міста з "дощово-депресивного" жовтня на травень лунали вже неодноразово після приходу нової міської влади. Проте поки що жодна з пропозицій не отримала позитивного голосування міськ¬ради. Остаточно визначитися, коли ж святкувати "день народження" обласного центру, намагалися на нещодавній колегії координаційної ради з питань туризму.

Однією з головних пропозицій під час засідання експертів у галузі туризму стало перенесення Дня міста Ужгорода з жовтня на інші, більш теплі, місяці. Павло Чучка, голова комісії міськради з питань туризму, серед основних варіантів назвав травень як найбільш "презентабельний" місяць для обласного центру (гарну рекламу в цей період без усяких зусиль міськвлади роблять для міста сакури) – та вересень – ще теплий осінній місяць і, водночас, пора, коли ужгородці вже повертаються з відпусток.

Однак не всі учасники наради позитивно сприйняли ідею з перенесенням святкувань. Зокрема, Олександр Доктор, голова правління, генеральний директор ВАТ "ГТК "Інтурист-Закарпаття", зазначив, що не можна перевантажувати травень святами, тому що просто банально не буде куди селити туристів. "Є певний ліміт, перевищувати який не можна. Місто наразі фізично не здатне прийняти більше туристів на травневі свята, ніж приймає зараз. Від перенесення Дня міста бюджет нічого не виграє. Навпаки, ми втратимо тих туристів, які традиційно приїжджали до нас на осінні святкування".

Цю думку підтримав і голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Олександр Ковач: "Що дасть перенесення на травень? В Ужгороді цей місяць і так уже заповнений туристами на 100%!  Є певна межа! Потрібно рівномірно розподіляти свята протягом року для того, щоб у нас не було "мертвих сезонів". До прикладу, готельєри можуть підтвердити: коли ми наприкінці осені проводимо винний фестиваль, в Ужгород знову масово приїжджають туристи". До того ж, пан Ковач зауважив, що дата відзначення Дня міста має бути стабільною.

Як компромісний варіант Федір Шандор, завідувач кафедри туризму УжНУ, запропонував визначити такою датою 27 вересня. "Це свято Хрестовоздвиження. В Ужгороді в обох найбільших релігійних громад – православних та греко-католиків – зведені собори на честь цього празника, який би цілком міг стати міським храмовим святом. Відзначення та урочистості можна продовжити до перших вихідних жовтня".

Остаточне рішення з цього приводу вже незабаром прийматиме міськрада. Однак, перший заступник міського голови Віктор Трикур зазначив, що і свято цвітіння сакур, і День міста повинні бути взяті під егіду міської влади та проводитися на належному рівні: "Свято сакур та День міста мають бути найбільш масштабними та видовищними заходами Ужгорода. Міська влада не може оминути їх своєю увагою".

Наталія Тернавська

 

08 червня 2011р.

Теги: День міста, свято,

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи