Фольклорний караван ознайомив румунських школярів з Україною

Минулого тижня в Солотвині зустрічали гостей – учасників ІІ Фольклорного каравану, що відбувся в рамках проекту «Нове покоління – наша надія на краще майбутнє». Громадська організація «Надія» виграла ґрант на його проведення завдяки «Програмі прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007–2013».

Фольклорний караван ознайомив румунських школярів з Україною

А двома тижнями раніше в Румунії побували школярі й педагоги з України.

"Поїздка виявилася багатою на враження, – розповідає педагог-організатор Солотвинської ЗОШ І–ІІІ ст. № 1 Марія Ціпле. – Запам'яталася вистава румунською мовою за поемою Кобзаря "Наймичка", котру ставили в ліцеї ім. Тараса Шевченка у Сігеті. Ми з дітьми підготували інсценівку "Вечорниці". Спеціально пошили костюми, власноруч виготовили декорації. Крім того, роботи вихованців Солотвинської дитячої школи мистецтв були представлені в художній галереї Сігета".

Тож відтак солотвинці й інші партнери проекту приймали візит-відповідь із Румунії. Ознайомитися з традиціями й звичаями України приїхало 90 школярів і 10 педагогів. Зустрічали делегацію в селищному парку. Гостей вітали голова Солотвина Юрій Ухаль, керівник громадської організації "Надія" Михайло Токар, педагоги й школярі закладів – учасників проекту з Тячівського та Рахівського районів. 

Перший день перебування в незвіданій досі Україні видався приїжджим "караванцям" особливим, адже їм належало виступити на сцені під час обласного фестивалю румунського народного мистецтва.

"Ми підготували коломийки українською, – зауважує вчителька української мови та літератури ліцею ім.Тараса Шевченка Сігета Емілія Кодре. – Крім того, наші діточки будуть вбрані в національний одяг, притаманний трьом регіонам Мараморощини".

Пані Емілія, котра має наше коріння, розповіла, що в ліцеї здобуває освіту близько 300 учнів. Це єдиний у Румунії заклад із українською мовою навчання. Готують дітей за двома профілями: педагогічним (майбутні вчителі й вихователі) і реальним (спеціалізація – математика, інформатика). До речі, ліцей підтримує дружні зв'язки із НУ "Львівська політехніка", куди випускники мають можливість вступати після навчання. Більшість вихованців – із навколишніх українських сіл.

"На Мараморощині 13 таких сіл, у кожному послуговуються своїм діалектом, – каже Емілія Кодре. – У двох селах – Вишовській Долині й Верхній Рівній є так звані українськомовні відділи у школах. Саме навчальні заклади стають осередками збереження традицій пращурів – етнічних українців".
До слова, вихованці ліцею чудово володіють українською мовою і спілкуються саме нею. Та й імена мають типові українські – Оксана, Мар'яна, Ганна.

Учениця 9 класу сігетського ліцею Андріана Колопенник на батьківщині предків уперше. Родом із Ремет, але щодня їздить на заняття до Сігета. Батьки мають українське коріння – дідусь дівчини жив колись у Бедевлі. Взагалі, чимало однолітків Андріани теж мають родичів на Тячівщині – у Грушові, Тересві.

"Мені дуже подобається навчатися в українськомовному ліцеї, бо люблю спілкуватися рідною мовою, – каже Андріана. – У Реметах майже всі її розуміють і говорять нею. Правда, наша мова вже увібрала деякі елементи румунської. Ми дивимося українське телебачення – канали "1+1", Інтер, ICTV та інші. Тобто багато чули про Україну, а тепер випала щаслива нагода й відвідати".
Звичайно, перед виходом на сцену юні артисти дещо хвилювалися – все-таки перший виступ в іншій країні, але зуміли показати себе якнайкраще і заслужили бурхливі оплески.

В наступні три дні на гостей чекали екскурсії. Відвідали школи, що є партнерами проекту, Тячівського та Рахівського районів, були в Центрі Європи, що поблизу Ділового, поїхали до приватного музею "Сріберна Земля" ім. Василя Тегзи у Грушові. Та головне – діти поспілкувалися з новими друзями, педагоги обмінялися досвідом. І є сподівання, що відбуватиметься це регулярно.

Наталія МАДЖАРА, Тячів
 

08 червня 2011р.

Теги: Солотвино, навчання, ліцей

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи