ЗакДУ видає книги, які Міносвіти рекомендувало українським вишам

Вся вища математика – в одній обгортці

ЗакДУ видає книги, які Міносвіти рекомендувало українським вишам

Цього року Закарпатський державний університет завершив підготовку до видання четвертої частини "Практикуму з вищої математики". Перші два посібники вже активно використовують студенти вишу – вчаться з їх допомогою розв'язувати завдання, вправи, приклади. Видання справді унікальне: до цього часу на Закарпатті ще не було навчального посібника, який охоплював би всю практичну вищу математику.

Авторами перших двох частин "Практикуму" є доктор технічних наук, професор Федір Ващук і кандидат фізико-математичних наук, доцент Степан Поляк. Степан Степанович каже, що теоретичні аспекти всіх розділів вищої математики вже викладені у відомих підручниках та різноманітних навчальних посібниках. Однак практична частина окремих розділів цієї науки розроб¬лена менш детально. По-перше, книжок, де практиці надається більше уваги, видається недостатньо. По-друге, вони потребують постійного оновлення. Саме це й навело науковців на думку, що варто підготувати такі необхідні навчальні посібники.

А почалася плідна спів¬праця п'ятнадцять років тому – 1996-го. У молодому виші – Ужгородському інституті інформатики, економіки і права (нині – ЗакДУ), як і в бібліотеках інших навчальних закладів, не вистачало якісної математичної літератури. А для повноцінної освіти треба було забезпечити студентів  навчальними матеріалами. Тож, не відкладаючи на зав¬тра, Федір Ващук, Степан Поляк та Ірина Пономарьова вже до 1997 року підготували й видали "Практикум з алгебри". Наступного року з'явився "Практикум з аналітичної геометрії" (Ф. Ващук, С. Поляк, В. Рудько). До 1999-го науковці у співавторстві з А. Моцою підготували "Практикум з математичного аналізу". 2000-го – "Практикум з математичного аналізу: інтегральне числення" (Ф. Ващук, С. Поляк). Саме завдяки цим посібникам студенти дістали можливість ознайомитися з основами математичного аналізу.

А вже у 2005 році було видано першу час¬тину навчального посібника "Практикум з вищої математики: Елементи алгебри та аналітичної геометрії". Через два роки Федір Ващук та Степан Поляк підготували й другу частину практикуму "Вступ до математичного аналізу; диференціальне та інтегральне числення". Під час апробації автори вносили зміни й доповнення, прагнучи зробити посібник максимально зручним для навчання. Адже писали книгу не для викладачів, а для студентів.

Обидві частини здобули високу оцінку й були рекомендовані Міністерством освіти та науки України для студентів вищих навчальних закладів. Посібники повністю забезпечують практичну підготовку з вищої математики для першого курсу факультету інформатики. Проте  можуть бути корисними для студентів не тільки цього напрямку, а й інших технічних та економічних спеціальностей, математиків, фізиків тощо.

Оскільки ж вищу математику вивчають і на другому курсі всіх цих спеціальностей, виникла потреба підготувати подібний підручник і для другокурсників. До цієї роботи Федір Ващук та Степан Поляк залучили ще двох колег – кандидата фізико-математичних наук, професора кафедри вищої математики та інформатики Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі (Київ) І. Іванюту та кандидата фізико-математичних наук, доцента, завідувача кафедри комп'ютерних систем та мереж УжНУ І. Короля. Тривалий час вони працювали над підготовкою практичної частини з вищої математики для другокурсників факультету інформатики ЗакДУ, інженерно-технічного факультету УжНУ і спеціальності "Комп'ютерні науки" Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі. Одночасно апробували й удосконалювали підготовлені завдання.

Посібник складається з двох книжок (по одній на кожен семестр): "Практикум з вищої математики. Частина 3. Ряди і диференційні рівняння" і "Практикум з вищої математики. Частина 4. Функції комплексної змінної, операційне числення, рівняння математичної фізики". Обидві пройшли серйозне попереднє відкрите рецензування та експертну перевірку в Міністерстві освіти і науки України.

"На мою думку, при певному доопрацюванні "Практикум" у всіх чотирьох частинах варто запропонувати для видання для потреб всієї країни, – каже Степан Поляк. – Адже він повністю забезпечує студентів напрямків "Інформатика", "Комп'ютерні науки", "Електронні системи", "Комп'ютерна інженерія", "Програмна інженерія", а також студентів низки технічних, економічних та природничих спеціальностей вищих навчальних закладів України можливістю оволодіти практичним матеріалом при вивченні програмного курсу з вищої математики".

Лариса РОМАНЮК

 

08 червня 2011р.

Теги: ЗакДУ, книга, математика

Коментарі

caries 2011-07-17 / 18:23:00
Всі книги списані з російських. Ващук дописаний, щоб книжки видали за рахунок ЗакДУ. Запитайте думку ураїнських математиків про ці книжки...

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи