Дорожня карта

За п’ять годин свого першого візиту на Закарпаття на посаді Президента Віктор Янукович окреслив завдання майже в усіх сферах нашої економіки і соціалки

Дорожня карта

Понад рік збирався до нас Президент, зате, здається, не залишилося такої проблеми чи галузі в нашому краї, яку б він не згадав і не окреслив стратегію, "як жити далі". Заради доручень і месиджів, які були озвучені під час робочої поїздки, їй-бо, варто було потерпіти навіть часткове кількагодинне перекриття руху в центрі Ужгорода. Це навіть багатьом відкрило очі – який же прекрасний наш обласний центр, коли не запруджений і не загазований автівками, чистенький, з відремонтованими дорогами і навіть відмитими світлофорами.

Із Закарпаття – всім автомобілебудівникам
Автопром України не працює як належить. І насамперед удосконалення потребує законодавча база, – такий перший месидж пролунав з уст Президента, коли щойно з аеропорту він приїхав на автомобілебудівний завод "Єврокар".

Позитивно відзначивши здобутки й досвід цього підприємства: "Я переконаний, що той шлях, який пройшло це підприємство, – це яскравий досвід наполегливої праці, приклад можливостей, які є в Україні",  Віктор Янукович дав доручення створити робочу групу, яка об'єднає урядовців і фахівців галузі й напрацює пропозиції, як розвивати український автопром. Наступна важлива заява, уже безпосередньо для нашого підприємства під Чопом: "Знаю, що існує проблема відшкодування ПДВ. Це питання буде вирішене, податок на додану вартість виплачуватиметься стабільно".
Невеличкий брифінг для журналістів – і з "Єврокару" Віктор Федорович у супроводі голів ОДА Олександра Ледиди та облради Івана Балоги поїхав на Ужгородський замок. Згодом, уже на засіданні регіонального Комітету з економічних реформ при Закарпатській ОДА, він відзначив, що кілька років тому Кабмін виділив 3 млн грн на реставрацію аварійної Північної вежі, а загалом неприпустимо, аби з більш ніж десятка закарпатських замків працювали і не занепадали тільки два – Ужгородський і Мукачівський.

"Гаряча" нарада

Ще, напевно, жодна нарада в закарпатському "білому домі" не була настільки насиченою, як засідання комітету з економічних реформ із Віктором Януковичем. Йшлося і про загальнодержавні проблеми, і про конкретні – нашого регіону. За словами Віктора Януковича, влада починає кардинальні зміни в дозвільній системі, насамперед в напрямку скорочення працівників та зменшення  законодавчих актів, ліцензій, різного роду документів, як потрібні для відкриття бізнесу. На сьогодні в Україні 12 тисяч підприємств, які працюють і надають державні послуги. За словами Президента, їх треба скоротити щонайменше вдесятеро. А до закарпатських підприємців Віктор Федорович звернувся з настійливим проханням писати, телефонувати безпосередньо керівництву держави, повідомляти конкретну інформацію, хто і як заважає працювати, займатися бізнесом.

Глава держави також наголосив, що розвиток України залежить, зокрема, й від того, наскільки успішною буде боротьба з корупцією. І пообіцяв уже ближчими днями підписати відповідний закон, ухвалений Верховною Радою. Натякнув у цьому сенсі й на закарпатських голів районних державних адміністрацій і попередив: "Це тимчасове явище. Тільки-но людина "потрапить в об'єктив", вона буде негайно звільнена. Я попереджаю: якщо тут у влади були такі традиції, забудьте негайно".
Кілька запитань до голови ОДА Олександра Ледиди після його виступу було в першого зама глави Адміністрації Президента Ірини Акімової. Зокрема, вона поцікавилася, чому на Закарпатті, хоч уже минули всі терміни, з 19 реєстраторів до єдиної електронної мережі підключено лише 16; чому в нас один з найнижчих у державі показників розмежу¬вання земель, і чому... останній протокол засідання регіонального комітету економічних реформ на сайті облдержадміністрації від 10 червня ще минулого року. Утім від цих питань швидко перейшли до інших. 

 Окреме доручення Президента стосувалося сільгосппідприємств нашої області, які нині не працюють, не мають ефективного господаря (про це неодноразово писав і "Замок"). Наприкінці наради Віктор Федорович звернувся до керівництва області з вимогою зробити на території області оптові ринки й пообіцяв спитати про це ще до закінчення цього року.

Промислово-олімпійські перспективи
Серйозними проблемами Президент назвав також падіння обсягів будівництва, кількість безробітних і необхідність створення нових робочих місць. "Закарпаття – регіон на кордоні з Європою – потребує інвестицій, новацій і сюди вони прийдуть насамперед", – вважає Віктор Федорович. Що було для цього вже зроблено, але стало жертвою недалекоглядності попередніх політиків, що треба зробити і які саме об'єкти можуть запрацювати на Закарпатті, розказав у своєму виступі радник голови ОДА Володимир Приходько. Зокрема, йшлося про парк елект¬ронної промисловості в Ужгороді, індустріальні та логістичні центри. А Віктор Янукович дав доручення створити робочу групу, яка повинна опрацювати питання вдосконалення національного інвестиційного законодавства. Глава держави сподівається, що конкретні законопроекти будуть внесені до Верховної Ради ще до депутатських літніх канікул (10 липня) або ж принаймні восени.
Особливо відзначив Прези¬дент закарпатський досвід енергоощадження й перехід на авто¬номне опалення. І пообіцяв поширювати його на всю Україну. За словами заступника голови ОДА Володимира Гоблика, який на засіданні виступав із цього питання, у 90-х Закарпаття постало перед тим, що для модернізації теплокомуненерго треба було або вкладати шалені гроші, або вирішувати проблему якось кардинально інакше. 37 % комунікацій не відповідали експлуатаційним вимогам, 55 % техніки зношено, більш ніж половину централізованого тепла витрачали марно. Першими шлях кардинальних змін торували прості краяни: ставили автономки, хто які подужав фінансово. Нині від'єднано 93 % населення і 98 % бюджетних установ. Результат – близько 46 млн грн загальної економії коштів і... краща дисципліна розрахунків за енергоносії. Ще треба перевести на окреме опалення близько 7 тисяч квартир, і для цього з обласного і державного бюджету виділені чималі кошти.

Йшлося на нараді й про олімпійські амбіції Закарпаття. Керівник девелоперської компанії СТС Володимир Панов у своєму виступі зазначив, що полонина Руна на Перечинщині може забезпечити проведення Олімпіади '2022 на 60 %. За кілька десятків кіломет¬рів від цього високогір'я ключові міста краю – Ужгород і Мукачево, де можна провести всі змагання, що потребують залів. До слова, вже цього тижня у ЗМІ з'явилася інформація, що держава планує інвестувати в підготовку Львова до зимової Олімпіади близько 4 млрд доларів. За правилами, заявку подає місто, а не країна. Ще цього року очікується приїзд серйозних делегацій із Олімпійського комітету до Львова. Відтак наприкінці року планують визначитися, що й де будувати, а безпосередньо взятися до справи мають намір після Євро '2012.

Президент України Віктор Янукович блискуче, без будь-яких підготовлених текстів промов, більш ніж півгодини підбивав підсумки засідання, змалював яскраву картину майбутнього розвитку України. Закарпатцям пообіцяв, що дороги побудують, з Солотвином допоможуть, зокрема й щодо відновлення видобутку солі, вивчать питання золоторудників.

Вже о четвертій годині після полудня закарпатська влада зітхнула полегшено: борт першої особи держави піднявся в повітря. Тепер – утілювати намічену Президентом дорожню карту...

Лариса ПОДОЛЯК

 

31 травня 2011р.

Теги: Президент, Янукович, підприємці, Ледида, візит

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи