Через податкові зміни Ужгород втрачає мільйони і підприємців

У вівторок в обласному цент¬рі з’ясовували проблеми, з якими зіткнулися бізнес і влада цього року. Представники мерії, підприємці, банкіри й експерти зустрілися на конференції «Взаємодія бізнесу і влади. Новий податковий кодекс». Під час зустрічі обговорили юридичні нюанси роботи підприємців і нинішні податкові колізії, а також подискутували щодо перспектив завтрашнього дня.

Через податкові зміни Ужгород втрачає мільйони і підприємців

Форум організував OTP Bank. Директор його Центру підтримки та розвитку підприємництва Богдан Ропотілов зауважив, що в Ужгороді пройшла п'ята регіональна зустріч бізнесменів із представниками фінансових структур, податкової й місцевої влади. І наголосив, що після податкових змін, та ще й у посткризовий період, малий і середній бізнес опинився у справжньому інформаційному вакуумі. Аби задовольнити голод підприємців до інформації й потрібні такі зустрічі.
Начальник Ужгородської міської податкової інспекції Марія Бадида підтвердила ці слова, додавши, що розібратися в усіх змінах й уточненнях складно не тільки підприємцям, а й самим податківцям. Ледь не щодня з Ки¬єва надходять методичні рекомендації, які тлумачать норми нового Податкового кодексу. І часто – зовсім по-іншому, ніж написано в біблії фіскалів. Марія Петрівна погодилася з підприємцями, що після податкових змін працювати підприємцям стало складніше.          

"Не секрет, що й Ужгород має проблеми після ухвалення нового Податкового кодексу, – зауважила голова міської ДПІ. – Понад 50 % бюджету міста формується за рахунок малого й середнього бізнесу. До прикладу, на 1 січня минулого року в нас було зареєстровано 16 тисяч суб'єктів підприємництва, котрі забезпечували роботою ще близько 10 тисяч най¬маних працівників. Уявіть, яка це сила, зважаючи на те, що, за нашими підрахунками, в Ужгороді мешкає близько 48 тисяч працездатного населення. Виходить, що майже кожен третій ужгородець був бізнесменом. Тепер чи не щодня близько 30–40 підприємців – фізичних осіб – звертаються до нас із заявами про закриття або призупинення підприємницької діяльності".

Оскільки бізнес не працює – місто не отримує доходів. Начальник управління фінансів міської ради Світлана Король відзначила, що за 4 місяці нинішнього року Ужгород не виконав формульні розрахунки доходів Мінфіну на майже 2 мільйони гривень. Відповідно міський бюджет – розбалансований.

У відповідь підприємці кажуть: створіть нам кращі умови  роботи. Приміром, скаржаться, що, крім податкових сюрпризів, є ще й "подарунки" від місцевої влади. До прикладу, ускладнилася видача дозволів, встановлюються додаткові умови, інколи нелогічні й зайві, утруднюється процес реєстрації тощо.

Секретар міської ради Віктор Щадей відповів, що ця проблема відома, і вже найближчим часом з'явиться рішення про створення єдиного вікна, аби людина, яка хоче відкрити власну справу, не мусіла бігати цілим містом по довідки й цидули. Також він запропонував створити майданчик для спілкування підприємців із владою: обрати формат, визначити регулярність зустрічей і руйнувати бар'єри, які заважають вирішувати проблеми малого й середнього бізнесу. Наступний хід – за підприємцями.    

Ярослав СВІТЛИК
 

24 травня 2011р.

Теги: підприємці, податки, Щадей

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи