Закарпатці обирають відпочинок у Європі

Куди поїхати відпочити влітку? Таке питанням напередодні сезону відпусток ставить перед собою не одна закарпатська сім’я. Хтось обирає вже звичні ще з радянських часів вітчизняні курорти Чорноморського побережжя, хтось – уже майже рідні Туреччину та Єгипет чи популярні останніми роками країни Адріатичного моря.

Закарпатці обирають відпочинок у Європі

Для тих, у кого фінансових можливостей трохи більше, – казкові Арабські Емірати або ж узагалі далекі Малайзія, Сінгапур чи Балі. Про цьогорічну курортну моду розповідали цього тижня в прес-центрі газети "Закарпатська Правда" керівники провідних крайових туристичних агентств.

"Болгарія повернулася!" – фактично одностайно стверджують закарпатські турексперти. Країна, що, як відомо, не є для нас "заграницею", цьогоріч має всі шанси стати хітом туристичного сезону. Пов'язано це насамперед із покращенням сервісу на болгарських курортах, а також із доступністю тамтешніх цін для середньостатистичної закарпатської кишені. За словами керівника туристичного агентства "Содіс-Карпати" Наталії Холявицької, вплинули на такий вибір туристів нестабільна ситуація в країнах Північної Африки й значне здорожчання путівок до Туреччини: "Хотілося б попередити туристів, що сьогодні ви вже не знайдете путівки до Анталії за 299 доларів, а пропозиції туристичних операторів, які обіцяють поїздки в такому ціновому еквіваленті, мали б принаймні насторожувати. Натомість значно подешевшав як відпочинок, так і ціни на перельоти  в Об'єднані Арабські Емірати. Сьогодні вартість путівки до цієї країни фактично зрівнялася з турецькою.
Також пані Наталія зауважила, що наші туристи переважно замовляють путівки за системою "все включено", що не завжди виправдано: "Такий вид сервісу адекватний лише тоді, коли турист не збирається виходити за межі готелю. Натомість відпочивати в європейських країнах економніше в системі так званого напівпансіону, особливо, якщо ви запланували для себе екскурсії чи шопінг в тамтешніх містах", – переконує пані Наталія.

Цьогорічну цінову політику на найпопулярніші в наших туристів курорти висвітлила керівник турагенції "Фарватер" Тетяна Поллак: "Справді, традиційна Туреччина цьогоріч невиправно дорога. Вартість путівки на 10 днів починається від 600 доларів на людину. Поїздка на такий же період до Болгарії – від 190 євро, Чорногорії – від 229 євро, Єгипту – від 500 доларів, Греції – від 300 євро. Досить популярними стали поїздки до континентальної Іспанії – від 400 євро – й на Канари – від 800 євро. Відпочинок у країнах південно-азійського регіону, звісно, значно дорожчий: путівки до Сингапуру, Таїланду, Індонезії та на Філіппіни розпочинаються від 1800 доларів".
До речі, цьогоріч перельоти на цілий ряд туристичних напрямків виконуються не зі Львова, а з Івано-Франківська, що ще на добру сотню кілометрів далі від Ужгорода й змушує туристів шукати "запасні аеродроми" в Словаччині, Угорщині та Австрії.

Голова Асоціації туристичних підприємств Закарпаття, президент туроператора "Бусоль вояж" Володимир Чепа застеріг закарпатців від зволікання з вибором країни й часу відпочинку. "Обирати куди їхати слід уже сьогодні. Останні події в Африці змусили туристичні агентства збільшити на 20–30% замовлення на європейських курортах, а тому очікується немалий наплив туристів до тієї ж Чорногорії чи Хорватії. Саме тому я б радив не купуватися на так званий "високий сезон", коли й путівки значно дорожчі, й місць на пляжах та в інших осередках релаксу обмаль. Відпочинок у розпал сезону відпусток – не завжди найкращий та найкомфортніший".  

Як же ж правильно обрати ту¬ристичного оператора, адже добре відомими є випадки, коли відпочивальники мали далеко не ті  послуги, що зазначені в буклетах, або ж узагалі залишалися без омріяної поїздки? За словами голови правління ВАТ "Готельно-туристичний комплекс "Інтурист-Закарпаття" Олександра Доктора, як і в будь-якій іншій справі, довіряти слід перевіреним агенціям, які вже не один рік працюють на цьому ринку. "Лише в Ужгороді налічується близько 90 туристичних організацій! Конкуренція – це, звичайно ж, добре, але якими нині є більшість місцевих туристичних агентств? Це стіл, стілець, комп'ютер і дівчинка, яка продає путівки. Відповідальності – мінімум. Тому будьте дуже обережними з такими фірмами, особливо якщо вони пропонують тури чи не вдвічі дешевше за інших". Застеріг Олександр Доктор і від придбання путівок неукраїнських туроператорів. "Справді, за кордоном, в тій же Словаччині, турагенства декларують дещо нижчу ціну, ніж тут. Однак згодом вступають у силу різноманітні "поплатки", "доплатки", "виплатки", і ціна в результаті виходить на 10–15 % вищою, ніж у вітчизняних агентств", – резюмує пан Олександр.

Такою є інформація й поради закарпатських фахівців туристичного бізнесу. Якщо ж ви не довіряєте нікому й нічому, то тикайте пальцем у карту, озброюйтеся Інтернетом і знаходьте власні шляхи до омріяного місця відпустки. Благо забронювати квиток на літак та місце в готелі можна, не встаючи з-за комп'ютера. Приємного відпочинку!

Андрій Ганусич


 

24 травня 2011р.

Теги: відпочинок, відпустка, тури, агенції

Коментарі

2011-06-05 / 15:59:00
ne rozymiyu kydu mozna ixati iz zakarpatya navidpochinok,i chomy?Zakarpatya ce misto dlya vidpochinky.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи