На реконструкцію міського парку влада закарпатського Хуста витратить мільйон доларів

У Хусті відновлюють улюблену зону відпочинку і беруться за амбітний проект реконструкції центральної частини міста Нова хустська влада активно взялася за наведення порядку в місті. «Замок» уже писав, що з квітня в столиці Карпатської України почала працювати компанія «AVE». У мерії очікують, що за кілька місяців місто стане чистішим і охайнішим. Дальші кроки – ремонт доріг і оновлення інфраструктури, аби зробити райцентр привабливішим для туристів і комфортним для його мешканців. Зокрема, влада вже активно працює над масштабною реконструкцією міського парку культури та відпочинку.

На реконструкцію міського парку влада закарпатського Хуста витратить мільйон доларів

За радянських часів цей парк, що розкинувся у підніжжі Замкової гори, був улюбленим місцем відпочинку хустян. Але в останні півтора-два десятиліття він став захаращеним і запущеним. Не допомогло і те, що свого часу територію передали в оренду – стан відпочинкової зони тільки погіршувався. Тепер тут тривають відновлювальні роботи. Власне, назвати ідею, яку реалізують у Хусті, реконструкцією – мало що сказати. Відповідно до проектно-кошторисної документації, тут оновлять практично все – від фонтану до нової трави і зелених насаджень.

Уже зараз парк не впізнати: нещодавно висаджені за участі керівництва області й міністра МНС сакури зацвіли і вперше порадували хустян та гостей міста. До слова, Віктор Балога японські вишні місту подарував, і завдяки цьому мерія суттєво зекономила на озелененні. На сьогодні в парку вже чимало зроблено: провели освітлення, водопостачання (в тому числі вже готова поливальна система), облаштували тротуарні доріжки, майже завершено роботи з озеленення. Загалом виконано робіт на мільйон сімсот п'ятдесят тисяч гривень.

Але основне ще попереду: і майданчик для рухливих ігор, і фонтан, і адмінбудинок із господарськими приміщеннями й туалетами, і подальше озеленення. Також слід провести відновлення частини набережної зони, бо торік стара дамба обвалилася, зачепивши при цьому пішохідну доріжку. Ознайомившись із проектно-кошторисною документацією реконструкції парку, кореспондент "Замку" підрахував, що загалом уся запланована робота обійдеться у чималеньку суму – близько мільйона доларів (поки що кошторис становить 7 мільйонів 35 тисяч 212 гривень, але надалі можливі корективи).

А ще у парку планують облаштувати справжній... вертолітний майданчик. Міський голова Хуста Володимир Кащук розповів, що гелікоптер місту пообіцяв подарувати Віктор Балога – з тих, що списують в МНС. Для гвинтокрила вже знайшли місце, а от яким буде його призначення, ще не вирішили. Є, наприклад, цікава ідея облаштувати прямо у вертольоті дитяче кафе. Або просто використати машину як велику іграшку для хустської малечі.

Також міський голова поділився планами стосовно ще одного масштабного задуму – реконструкції центральної частини міста. Її мають намір провести у три етапи: спочатку облаштувати зону від універмагу "Хуст" до майдану Незалежності і власне саму площу, далі реконструювати частину міста, що охоплює територію від майдану до вулиці Свободи, а завершальний етап – вулиця Шухевича. Цікаво, що реконструкцію планують на совість: завершальним "оздоблювальним" роботам передуватимуть "земляні" проекти – підготовка всіх комунікаційних мереж – газогонів, електромереж, системи водопостачання, водовідведення і ливневої каналізації.

До слова, сам майдан Незалежності і згадувана вулиця Свободи стануть пішохідною зоною без тротуарів і проїжджої частини. Замість асфальту майдан вкриють природним каменем (у проекті – гранітні плити, проте, оскільки це дуже дорогий матеріал, можливо, йому знайдуть заміну). Звісно, вся пішохідна зона буде облаштована комфортно для хустян: із лавками для відпочинку, відповідним освітленням і оновленими зеленими насадженнями.

Передбачає проект реконструкції і вирішення вічної проблеми Хуста – несанкціонованої торгівлі перед собором та міським ринком. "Силами активу міста вже розпочато роботу в частині цієї паркової зони, – розповів замку заступник міського голови Хуста Іван Фетько. – Там проводиться вирізка дерев, буде трохи завужено зелену зону, в першій частині паркової зони плануємо висадити сакури. За рахунок завуження зеленої зони облаштуємо зручний паркінг, тим самим уникнемо несанкціонованої торгівлі на цій території. Звичайно, допоможе зняти цю проблему й очікуване відкриття оновленого міського ринку".

На завершення Іван Фетько також додав, що влада почала приділяти дуже велику увагу стану всіх будівель, що розташовані в центральній частині міста. Найближчим часом їх власників зобов'яжуть відновити фасади споруд, аби облуплені стіни не псували архітектурного ансамблю центру міста. Тоді, кажуть у мерії, центральна частина Хуста виглядатиме не гірше, ніж центр Мукачева, яким захоплюються і наші краяни, і численні туристи.

Ярослав СВІТЛИК, "Старий Замок". Фото автора
 

24 травня 2011р.

Теги: парк, реконструкція, відпочинок, Хуст

Коментарі

местный 2011-05-24 / 13:05:00
"витратить мільйон доларів"?
и не на то, чтоб на фундаменте разрушенного Хустского замка его отстроить, а вот просто на то, чтобы привести в порядок городской парк?
да-а-а-а-а. круто.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи