Чому в Чопі досі не працює критий ринок?

Ще наприкінці березня через порушення санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм у Чопі закрили критий ринок. Представники міськвиконкому, Ужгородської районної санепідстанції, райуправління ветеринарної медицини, міськвідділу міліції й члени виконкому міськради провели комісійну перевірку базару. Інспектували, як тут дотримуються правил торгівлі продуктами. Зокрема, чи дирекція робить усе належне, аби люди купували якісні м’ясо-молочні, ковбасні й рибні вироби. Також перевірили, чи мають усі потрібні документи приватні підприємці, які тут спродують свою продукцію.

Чому в Чопі досі не працює критий ринок?

За словами мера Чопа Галини Цар, результати виявилися невтішними: приміщення критого ринку в жахливому антисанітарному стані, приватні підприємці працювали без особових санкнижок та договорів оренди з власником. М'ясо і вироби з нього, рибу, яйця збували в страхітливих умовах, порушуючи всі ветеринарно-санітарні норми. Це, до речі, здебільшого продукція підсобного господарства власника ринку. Чимало харчів (наприклад, ковбасу, бекон, пельмені) продавали з простроченим терміном реалізації. Заморожені вироби збували не з морозильних вітрин, а просто з прилавка, декілька разів відталими. Дізнатися про походження й терміни споживання більшості харчів узагалі було неможливо, бо товар продавався без жодного маркування. Хоча про що взагалі говорити, коли протягом багатьох років власник ринку Василь Палко не розробив і відповідно не подав до міської ради паспорта цього об'єкта. Крім того, будівля базару вже багато років функціонує без експлуатаційного дозволу, який видається ветеринарною службою.

Тож, урахувавши висновки комісії, головний державний ветеринарний лікар Ужгородського району Георгій Горват і головний державний санітарний лікар району Іван Парада винесли дві постанови про закриття ринку до усунення виявлених порушень, про що й повідомили міськраду 28 березня. Після того, як дирекція торговиці виконала всі приписи, які їй винесла районна санепідстанція, остання свою заборону скасувала.

Тепер для того, щоб критий ринок знову запрацював, потрібен дозвіл ветеринарної служби. Проте в цьому випадку все залежить від директора базару. Відповідно до чинного законодавства, всі агропродовольчі ринки обов'язково повинні мати експлуатаційний дозвіл. А чопський критий його не має. Щоб дістати дозвіл, директор торговиці має зібрати потрібні документи й подати їх у дозвільний офіс ветеринарної служби. Здавалося б, за малим справа: коли хочеш нормально працювати, зроби те, що вимагає законодавство. Проте паперів директор ринку до цього часу так і не надав, хоч неодноразово обіцяв це зробити.

Майже місяць тому, 14 квітня, у Чопській міській раді відбулася розширена нарада, на якій знову обговорювали цю проблему. Тоді Ґабор Палко, директор ТОВ "Агора", якому й належить будівля ринку, запевнив і Галину Цар, і ветеринарів із санепідемстанцією, і депутатів міськради, що якраз готує всі документи, аби дістати дозвіл на відкриття. До речі, мали запитання до підприємця й присутні на нараді працівники податкової служби: вони хотіли нарешті вже побачити паспорт об'єкта...

Правда, не зрозуміло, як податкова служба працювала з торговицею без цього документа.

Приспіла середина травня, але досі ніхто ніяких документів так і не одержав. Критий ринок і далі не працює, а деякі з підприємців, які там бізнесували, орендують площу в сусідніх магазинах на вулицях Квітковій, Миру та Московській. Інші ж, як і звичайні мешканці міста, чекають, коли ці довгі небазарні дні нарешті закінчаться. До речі, декому з чопівців сподобалося те, що перебралися до магазинів продавці м'яса, бо умови тут значно кращі, та й свіжину можна придбати навіть пізно ввечері.

Лариса Романюк

17 травня 2011р.

Теги: ринок, Чоп, Галина Цар

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи