На Тячівщині влада надумала закрити сільські пологові відділення й доправляти породіль до Тячева вертольотом

15 травня на Тячівщині має стартувати процес так званої оптимізації медичних установ. Попри те, що пілотними регіонами для реформування галузі охорони здоров’я обрані Донецька, Дніпропетровська й Вінницька області, тячівські чиновники від медицини вирішили й собі взятися за реформи й оптимізацію, полізши поперед батька в пекло.

На Тячівщині влада надумала закрити сільські пологові відділення й доправляти породіль до Тячева вертольотом

Як вислід – непродумано закриваються і скорочуються медичні установи, пацієнти й медики обурюються, депутати на місцях б'ють на сполох, а в районі що не день – зростає соціальна напруга.

Загалом на Тячівщині на першому етапі планують скоротити 28 ліжко-місць у кількох сільських лікарнях. Постраждають не тільки мешканці Усть-Чорної, Солотвина, Тересви чи Нижньої Апші (де власне розміщені дільничні лікарні), а й сусідніх із ними сіл. У деяких відділеннях, як, наприклад, у Солотвині, скорочують ліжко-місця (при цьому залишається та ж кількість медпрацівників, тобто немає ніякої економії коштів), а деякі пункти закриваються взагалі. Наприклад, в Усть-Чорнянській дільничній лікарні, яка обслуговує 10 тисяч мешканців чотирьох найближчих сіл, ліквідовують пологове відділення.

– Стаціонар нашого закладу розрахований на 25 ліжко-місць, із яких планують скоротити п'ять, відведених під пологове відді¬ле¬ння. При статистиці в 70 новонароджених на рік робота відділення визнана нерентабельною, – обурюється Марія Сойма, лікар Усть-Чорнянської лікарні. – Мовляв, дорого забезпечувати роботою вісьмох медиків, тому вирішили відділення скоротити, а породіль доправляти в районну лікарню.

Ні сільських медиків, ні мешканців Усть-Чорнянського куща така ситуація не влаштовує. І це не дивно, адже плече евакуації від Лопухова до Тячівської районної лікарні – понад 80 кілометрів. У складних гірських умовах по цуравих дорогах цей шлях доводиться долати дві, а то й три години. А іноді життя матері й дитини залежить буквально від хвилини. В Усть-Чорній пам'ятають немало випадків, коли жінки народжували дорогою до райлікарні. До речі, проектом реформ галузі охорони здоров'я передбачається, що лікарні мають бути розміщені таким чином, щоб із будь-якого села чи присілка людина могла доїхати до медзакладу максимум упродовж 20 хвилин. Ясна річ, ця норма в нашому випадку однозначно не виконувалася б.

Коли вперше заговорили про скорочення Усть-Чорнянського пологового відділення, чимало депутатів Тячівської районної ради виступили проти. Ба більше – при ухваленні бюджету ра¬йону на 2011 рік представники Єдиного Центру виступили з ультиматумом: голоси за фінансовий документ віддадуть лиш тоді, ко¬ли скасують наказ про закриття відділення в Усть-Чорній. Влада, а на Тячівщині й голова райдерж¬адміністрації, і чільник райради є представниками Партії регіонів, пішла на компроміс. Наказ анулювали, бюджет ухвалили, а потім... "кинули" єдиноцентристів і на початку березня видали новий наказ. 

Дуже цікавий іще один факт. Коли в Тячеві прийом громадян проводив перший заступник голови ОДА Іван Бушко, медики з Усть-Чорної прийшли до нього з колективним зверненням. Люди просили захистити і їх самих, і мешканців регіону від наслідків можливої оптимізації за рахунок скорочення пологового відділення. Пояснювали, що таке гірська глибинка: дороги вщент зруйновані лісовозами, зими багатосніжні й морозні, а навесні й восени дощі дуже часто призводять до повеней, що знов-таки відрізають чи навіть руйнують шляхи. Як тоді везти до Тячева породіллю з глухого присілка Лопухова, Комсомольска чи Руської Мокрої?

У відповідь перший заступник губернатора сказав, що в такому випадку породіллю транспортуватимуть вертольотом. Цікаво, яким саме? Хто його купить? Де базуватиметься той гелікоптер, який прилетить в Усть-Чорну, кли треба буде відвезти народжувати майбутню маму? Звідки він летітиме на терміновий виклик? Не кажучи вже про те, хто платитиме за вильоти: обласна влада, районна адміністрація чи, може, майбутні батьки?

Звичайно, відповідей на ці запитання немає. Як ніхто не скаже, чи цікавився хто-небудь думкою мешканців тих сіл: де вони хочуть народжувати? Чому їх позбавили права вибору? Адже одна річ – рідне село й дохтор-сусід, інша – районна лікарня з чужими медиками, які цього пацієнта, може, раз у житті й бачать. І беруть відповідно – як з чужого. До речі, прості люди так і кажуть: закривають пологове, аби їздили народжувати до Тячева й платили за тамтешніми розцінками. І справедливо обурюються: дома доста віддячитися лікарю по-сусідськи, а в райцентр треба їхати як мінімум із трьома сотнями доларів у кишені. Коли ж мусай робити кесарів розтин, то й півтисячі пан дохтор попросять...

Яка частка правди в цій версії – не беремося судити. Але однозначно, що пологи в райцентрі обійдуться дорожче, ніж удома: тут тобі витрати і на дорогу, і на харчування, і на готель для чоловіка чи когось із рідних. І такса, очевидно, все-таки вища...

Важливий іще один момент – соціальний. Не секрет, що багато закарпатців воліють народжувати (як, зрештою, і лікуватися) за кордоном. Багаті мешканці Тячівщини також їдуть якщо не до Угорщини чи Румунії, то принаймні до Ужгорода чи Хуста. А в сільських дільничних лікарнях пацієнти якраз переважно незаможні. Де соціальна справедливість і державницька позиція? Очевидно, що тячівські чиновники-медики не надто переймалися, як своїми реформами ускладнюють простим людям життя.

Виправдовуючись, бюрократи кажуть, що піклуються про майбутніх мам, які повинні діставати якісну медичну допомогу. Мовляв, в Усть-Чорнянському відділенні немає акушера-гіне¬колога, тому при ускладнених пологах тут не зможуть допомогти породіллі. Та чи не простіше, замість того, щоб закривати відділення, піти іншим шляхом. Наприклад, оновити в Усть-Чорній обладнання, відкрити ставку-дві й скерувати туди спеціалістів. Або, скажімо, розширити й осучаснити Дубівську чи Нересницьку лікарні, які значно ближче, ніж Тячівська, аби породіллі з Усть-Чорнянського куща мали змогу народжувати там?

Наостанок зауважу, що таке ж запланували й для пологового відділення Нижньоапшанської лікарні. Минулого року тут народилося 90 дітей. Відтепер місцевим вагітним жінкам також доведеться народжувати в пологовому будинку райцентру. Тож дохід від додаткових породіль тамтешнім лікарям забезпечений.

Ярослав Світлик

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що наказ головного медика Тячівщини Є. Крижевського, який мав набути чинності 15 травня, скасований. Про це повідомив "Замку" заступник начальника обласного управління охорони здоров'я Володимир Брич. "Після вивчення ситуації на місці спеціалістами нашого управління та Тячівської районної лікарні було вирішено не закривати пологових відділень. Урахувавши віддаленість цих сіл від районних лікарень, стан доріг і власне те, що мова йде про транспортування вагітних, заплановану реорганізацію відкладено на невизначений термін", – повідомив Володимир Дмитрович.

17 травня 2011р.

Теги: пологи, породіля

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи