Комунальники шантажують людей довідками, хоча жодного права на це не мають

За жеками прокуратура плаче?

Комунальники шантажують людей довідками, хоча жодного права на це не мають

Терміново оформляєте документи і, серед іншого, потрібна довідка про склад сім'ї. Йдете до свого ЖРЕРу (в народі – жеку), а там перша-ліпша тітонька повідомляє: "Маєте борг 300 гривень. Поки не заплатите, про документ і не мрійте".

Наставити боржника на "путь істинний"

Для городян довідка про склад сім'ї – звичайний побутовий документ, один із сотні подібних. Та в руках жеків такий папірчик – справжня важка артилерія, котрою палять по боржниках. Причому, як показує практика, по всіх без винятку – і тих, хто боргує 200-300 гривень, і тих, що по кілька тисяч. За прикладом далеко ходити не треба – авторові матеріалу довідка про склад сім'ї знадобилася, аби оформити договір на вивіз сміття. У жеку – ТОВ "Житло-Сервіс" (обслуговує частину Нового району) нагадали про старий борг у близько 500 гривень. І безапеляційно сказали: вранці – гроші, ввечері – довідка. Жодні переконування, що, мовляв, поточної заборгованості немає, а стара гаситься частинами кожного місяця, на працівників жеку не подіяли. Начальник ТОВ Богдан Тереняк на зауваження, що його підлеглі перешкоджають укласти договір з КШЕП (саме воно вивозить в Ужгороді сміття. – Авт.), а відтак завдають міським комунальникам збитків, прямо відповів: його нічого не хвилює. І це попри те, що міська влада постійно закликає городян укласти договори на вивіз сміття! Зрештою, жеківці пішли на компроміс – запропонували підписати договір про реструктуризацію боргу.

"Випадки, коли ми змушені відмовити людині у видачі довідки, трапляються", – повідомив "Замку" начальник ужгородського ЖРЕРу № 4 В'ячеслав Попович. За його словами, собівартість такої послуги обходиться приблизно у 3-4 гривні. Плюс – додатково витрачений час працівника ЖРЕРу. А як, мовляв, можна обслуговувати людину, яка не платить? Подібну думку в коментарі нашій газеті висловив і начальник ужгородського ЖРЕРу № 5 Анатолій Ковальський. "Видача довідки – це одна з наших комунальних послуг, – каже пан Ковальський. –  А буває, людина приходить і у категоричній формі заявляє: договір, мовляв, заключати не буду, боргу свого не визнаю. На якій тоді підставі ми маємо видавати їй довідку?" Про те, що надання документа з печаткою – один із способів привернути увагу споживача до своєї заборгованості, говорить і начальник Мукачівського ЖРЕП-3 Гаврило Балаж. "Нам боргують півтора мільйона гривень, – зазначає Гаврило Гаврилович. – От, наприклад, будинок за адресою: Маргітича, 25 – 20 квартир платять, а 5 – ні. А дім обслуговувати треба".

Усі опитані нами спікери наголосили: борг вимагають не одразу, а пропонують його реструктуризувати. Щойно угоду сторони підпишуть – довідку видадуть.

Борги – одне, конституційне право людини – інше

Словом, позиція комунальників більш ніж зрозуміла. Попри те виникає питання: таки чи мають вони право видавати довідки лише тоді, коли борг погашено?

"Згадана вище вимога з боку ЖРЕРів незаконна, – констатує заступник прокурора міста Ужгород Андрій Малинич. – Несплата послуг чи неукладений договір – це надуманий мотив. ЖРЕРи зобов'язані видавати довідку про склад сім'ї людині на першу ж її вимогу". Андрій Андрійович додає: якщо комунальники мають до споживача якісь претензії, то їх потрібно вирішувати у суді, але аж ніяк не шантажем із довідками. Заступник прокурора наводить приклад: малозабезпечені люди, аби отримати соцдопомогу чи субсидію, повинні пред'явити довідку про склад сім'ї. А якщо жек їм її не видав, то тим самим порушив головний Закон, зокрема Статтю 46 Конституції України, котра гарантує українцям право на соцзахист.

Ужгородська прокуратура "копнула" глибше і, проаналізувавши Закон України "Про житлово-комунальні послуги", постанову Кабміну № 529 від 20. 06. 2009 року та ще кілька державних документів, дійшла висновку: видача довідки про місце проживання та склад сім'ї (!) не є житлово-комунальною послугою. Відтак, як бачимо, жеківці апріорі не можуть вимагати за неї гроші.
Андрій Малинич каже: якщо жек таки не видає довідку, на нього варто скаржитися у прокуратуру. Виявляється, ужгородці досить часто так і роблять. Як правило, прокурор виносить начальнику підприємства припис, після чого комунальники видають документ.

Та є в Ужгороді уже й судовий прецедент – ЖРЕР № 5 із вище описаними аргументами прокурора не погодився. Тож тепер, видати людині, котра поскаржилася на комунальників, довідку про склад сім'ї чи ні, вирішуватиме суд.

Як бачимо, жителі таки мають право вимагати від комунальників довідки про склад сім'ї навіть якщо у них є заборгованість. Одразу зазначимо: ця обставина зовсім не означає, що тепер можна бути злісним неплатником й ігнорувати квартплату. Зрештою, жек, що обслуговує будинок, може вимагати борг через суд. Тож платити комунальникам треба. Бо саме так велить Закон. Але й жеківці також мають його дотримуватися і не шантажувати людей невидачею довідок.

Хтось може заперечити: мовляв, за що ж платити жеку, якщо й роботи його не видно? Тут відповідь проста: не задоволений комунальниками – створюй ОСББ. Зацікавлені фахівці сподіваються: коли депутати приймуть новий Житловий Кодекс, то в ньому міститимуться вичерпні відповіді щодо всіх нюансів відносин споживачів та комунальників. Рівно як і хто й за що має платити. Та це вже тема зовсім іншої розмови.

Ярослав ГУЛАН

 

04 травня 2011р.

Теги: шантаж, довідка, ЖРЕР

Коментарі

Саша 2016-02-01 / 05:31:17
Який же велить Закон, якщо ЖЕКи у 100% випадків, в тих будинках, де приватизована хоч одна квартира не є навіть виконавцем послуг? Тобто не мають права надавати будь-які житлово-комунальні послуги, підписувати угоди з окремими власниками квартір, та надсилати будь-які квитанції.
Закон радянського совка тут діє і такого рудименту я ЖЕК з його довідками.
Посилайте їх лісом і не будьте дурнями!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи