Відкрити чужий талант неможливо, не розкривши власний, – вважає закарпатська вчителька Тімея Годор

Чомонин – село на Мукачівщині, знамените сорговими віниками та школою, яку в 2007 році спільно відкривали український президент та угорський прем’єр. Проте наразі у цього населеного пункту є всі шанси отримати ще один привід прославитися. Чомонин може здобути статус села… художників. Адже вже сьогодні кількість дітей, які тут захоплюються малюванням, просто вражає. І неабияка заслуга в цьому вчительки образотворчого мистецтва, а заодно й художниці Тімеї Годор.

Відкрити чужий талант неможливо, не розкривши власний, – вважає закарпатська вчителька Тімея Годор

Нетипові підлітки

Серед занять, яким масово присвячують вільний час сучасні підлітки, чомусь важко уявити малювання. Комп'ютерні ігри, телевізор, посиденьки на лавицях чи "в контактах", або максимум – дворовий футбол.

Проте маленькі чомонинці спростовують таке дещо упереджене припущення. Охочих відвідувати гурток образотворчого мистецтва в селі стільки, що пані Тімеї навіть доводиться декому відмовляти або ж, принаймні, перерозподіляти вихованців на інші дні. "Завжди хочеться, – розповідає, – проводити заняття так, щоб була можливість приділити достатньо уваги кожному учневі, а для цього група не має бути переповнена. Проте гріх не працювати з такими дітьми. Вони надзвичайно талановиті".

Гурток "Юні художники" був заснований з ініціативи вчительки 5 років тому на базі Чомонинської загальноосвітньої школи. Відтоді тричі на тиждень пані Тімея додатково зай¬мається з юними обдаруваннями.

Наше спілкування з Тімеєю Володимирівною відбувається безпосередньо під час заняття гуртківців. У затишному класі шурхотять аркуші, чути дзенькіт пензлів об склянки з водою, в кімнаті пахне фарбами... Роботи своїх вихованців пані Тімея, каже, вже легко впізнає за стилем, манерою, мазками.

"Наших учнів постійно запрошують на різноманітні конкурси, олімпіади, на яких неодноразово мої вихованці ставали призерами. До речі, вже цьогоріч наша школа має переможця на обласному конкурсі образотворчого мистецтва "Люби і знай свій рідний край", – із задоволенням розповідає Тімея Годор, яка також цього року здобула почесне звання "Вчитель року" Мукачівського району у номінації "Образотворче мистецтво".

Художник – професія з дитячих мрій

"У цьому віці всі мої учні хочуть стати вчителями образотворчого мистецтва або дизайнерами (сміється. – Авт.). Можливо, це я якось так на них впливаю... Але, звичайно ж, розумію, що, подорослішавши, багато діток оберуть собі інші професії. Такі кроки дуже часто визначають батьки, спонукаючи своїх чад віддавати перевагу "прибутковішим" сферам діяльності. Тому чимало наших випускників поступають потім в училища, УжНУ на інші, немистецькі, факультети", – продовжує чомонинська художниця.

Тімея Володимирівна розповідає, що так само було і в її житті: "Я, скільки себе пам'ятаю, завжди хотіла бути художником, але знаєте, як це буває: батьки наполягали на тому, щоб поступила у педучилище, здобула "серйозну" професію. Я їх послухала. Проте навіть вчинивши так, навчаючись у Мукачівському педучилищі, вибрала спеціалізацію вчителя образотворчого мистецтва. Викладачі неодноразово радили продовжувати навчання у художньому інституті. Та спершу викладання, потім одруження та народження дітей не дозволили сповна розкрити талант".

Пані Тімея зізнається, що хоча й навчає дітей уже 15 років, малювати сама розпочала лише у... 2006-му. І саме з початком власної творчості художниця пов'язує початок нового етапу у викладанні.
"Доки я сама не творила, – не могла по-справжньому навчити цьому дітей. І лише коли сама почала малювати, мені вдалося відкривати у них таланти, бачити можливості своїх учнів, розвивати їх, – розповідає мисткиня. – Зараз, на жаль, більшість діток нічого не знають про мистецтво, не цікавляться ним. Це не модно і не пропагується по телебаченню. Проте своїм вихованцям я намагаюся передати вміння відчувати прекрасне. Знаєте, може навіть якось "висвітлити" їх свідомість і душі. Але це можливо тільки тоді, коли вчитель сам живе мистецтвом".

Імпресіонізм – на канікулах

Пані Тімея на дисплеї ноутбука демонструє власні картини. На пейзажах (вони переважають серед усіх робіт) художниці – краєвиди Карпат, Угорщини (їх авторка привозить із містечка Китатигазо, куди її запрошують на традиційні пленери угорських та румунських художників). Трапляються й морські замальовки...

"Найближчими для мене є імпресіоністи: Моне, Сезанна, Сіслея. Я не надто люблю роботи, в яких потрібно детально виписувати кожен штрих, кожний нюанс. Звичайно, дітям я покажу все і навчу, як потрібно малювати в тій чи іншій техніці. Але для себе, для власного творчого самовираження обираю імпресіонізм", – розповідає Тімея Володимирівна, демонструючи слайди із численних виставок своїх робіт.

Художниця розповідає, що для занять власною творчістю не завжди вистачає наснаги: "Під час навчального року я практично нічого не малюю. Бракує часу. Та й усі сили віддаю дітям. Подеколи буває і по 6-7 уроків – у школі доводиться сидіти аж до вечора, а додому повертаюся вже геть знесиленою. Тому більшість своїх робіт пишу під час канікул. Дякувати Богу, рідні – і чоловік, і діти – чудово все розуміють. Без їхньої підтримки в мене би просто нічого не вийшло".

Село майбутніх геніїв?

До речі, діти пані Тімеї також перейняли талант мами – 15-річний син Адам у молодших класах неодноразово займав призові місця на олімпіадах, а робота 12-річної Евеліни, переможниці обласного конкурсу образотворчого мистецтва, зараз знаходиться у Києві.

Цього року Тімея Годор почала викладати на гуртку ще й бісероплетіння та писанкарство. І хоча це лише перший рік, упродовж якого чомонинські дітки займаються такими видами мистецтва, уже зараз їх роботи посідають перше місце в районі й 3-тє в області. "У мене таке кредо: якщо я навчилась чомусь новому, то обов'язково хочу це передати дітям. І вони чудово все переймають. Адже багато з них – дуже талановиті! Потрібно тільки вміти це побачити".

Тімея Володимирівна справді вміє розпізнати таланти своїх вихованців, і саме це приваблює юні обдарування до мистецького гуртка. Наразі кількість молодих художників у Чомонині на душу населення просто вражає. І хто знає, можливо краєвиди саме цього закарпатського села та його околиць у недалекому майбутньому увіковічать на своїх полотнах сучасні чомонинські бокшаї та ерделі.

Наталія Тернавська

 

04 травня 2011р.

Теги: талант, вчитель, школа

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи